Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

A távmunka sokak szemében még a mai napig egy elérhetetlen álom. Úgy képzelik el az irodai kötöttségek alól mentes embereket, mint akik egész nap a tengerparton koktélt szürcsölgetve nyomkodják a laptopjukat és hó végén hatalmas összegeket tesznek zsebre.

A valóság persze ennél sokkal árnyaltabb; ma már nem kell hatalmas szerencse ahhoz, hogy valaki távmunkában dolgozzon, hiszen az internet miatt rengeteg munka van, ami nem igényel helyhez kötöttséget – így lehet akár egy nyelvtanárból vagy akár egy személyi edzőből is szabadúszó, aki a neten keresztül dolgozik. De az, hogy valakinek nem kell nap mint nap bejárnia egy munkahelyre, még nem jelenti azt, hogy nem kell ugyanannyit – vagy még többet – dolgoznia.

Hogy kicsit közelebb kerüljünk a valósághoz, összeszedtük a távmunka előnyeit és hátrányait a munkavállalók szempontjából.

Előnyök

Szabadság, rugalmasság

Még az elején le kell szögeznünk, hogy távmunka és távmunka között is van különbség. Dolgozhatunk egy cég alkalmazottjaként home office-ban, lehetünk szabadúszók, akik egyéni vállalkozóként bedolgoznak egy vagy több cégnek, de építhetünk saját vállalkozást is.

Mindhárom típusú munka nagyfokú rugalmasságot ad, hiszen így magunk oszthatjuk be az időnket. Ez sokaknak azonban nem feltétlenül előny, inkább hátrány: a szabadúszók határidőkre dolgoznak, ezeket tudni kell tartani, ami hatékony időmenedzsmentet és önuralmat igényel, ami sok emberben nincs meg.

Több idő

Ha magunk oszthatjuk be az időnket, több idő maradhat a számunkra fontos dolgokra. Már az jelentős időmegtakarítás, hogy nem kell két órát azzal tölteni, hogy reggel elkészüljünk és odaérjünk a munkahelyre, majd még egyet arra, hogy este hazaérjünk. Szinte bármikor felállhatunk és elintézhetünk pár apró dolgot, „csak” a határidőket kell tartani.

Nem szakítanak félbe

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az irodában félpercenként csörög a telefon, folyamatos a háttérzaj és még a kollégánknak is 10 percenként van valami mondandója. Ilyen körülmények között az egyébként pár óra alatt elvégezhető munka sokkal hosszabb időt vesz igénybe, így tulajdonképpen a 8 órás munkaidő jelentős részét teljesen feleslegesen töltjük a munkahelyen ülve.

A munka az nettó munka

Ha senki nem zavar, a munkával töltött órák jelentősen lerövidülhetnek. Ha sok a munka, akkor sokat kell dolgozni, ha kevés, akkor keveset. Az egyetlen dolog, ami nehézséget okozhat ebben az az, hogy képesek legyünk saját magunknak beosztani a feladatokat és ne tologassuk őket magunk előtt.

Nem vagyunk helyhez kötve

Tényleg ülhetünk egy tengerparton laptoppal az ölünkben, bármikor elkirándulhatunk egy másik városba, mert sehol nem kell lennünk állandóan, valószínűleg inkább csak előre egyeztetett megbeszéléseken kell megjelennünk személyesen. Onnan dolgozunk, ahonnan szeretnénk, csak legyen elvégezve a feladat. Szabadúszóként viszont nincs szabadság, nekünk kell úgy beosztanunk a feladatokat, hogy jusson idő a nyaralásra, szórakozásra is.

A távmunka előnyei és hátrányai

Hátrányok

Időmenedzsment

Az egyéni időbeosztás éppúgy lehet hátrány, mint ahogy előny. Ha valaki nem tudja magát kellőképpen motiválni, gyorsan kicsúszhat a kezéből az irányítás és elúszhat a feladataival. Van, aki igényli a folyamatos ellenőrzést és ezt jó, ha időben felismerjük magunkban.

Magány

A távmunkában dolgozók sokat vannak egyedül. Nincsenek kollégák, kávészünetek, közös ebédek. Az ügyfelekkel virtuálisan tartják a kapcsolatot, ami nem pótolja a személyes kontaktust, így könnyen érezheti magát magányosnak az ember. Nagy kihívás elkerülni ezt az elmagányosodást, de van, akinek meg pont ez a szabadság kell – hogy azzal és akkor találkozhasson, akivel és amikor akar, ne legyenek kötelező kollegiális kapcsolatai. Mivel egyre többen dolgoznak így, egyre több közösségi iroda nyílik, ahol a szabadúszók, távmunkában dolgozók kibérelhetnek maguknak egy asztalt, és olyanokkal dolgozhatnak egy helyen, mint ők maguk.

A munka-magánélet határai elmosódnak

Nehéz egy határt húzni a munka és a magánélet között, ha az ember otthonról dolgozik. Mivel nincs vége a munkaidőnek, maximum abbahagyni lehet a munkát, a szabadúszók gyakran többet dolgoznak, mint amennyit egészséges lenne, ami a magánéletük rovására is mehet.

Nincs fizetett szabadság

Bár lehetünk bárhol a világban, de dolgozni ugyanúgy kell. Előre lehet dolgozni, hogy tudjuk élvezni az utazásainkat, de ez attól függ, kinek és hogyan dolgozunk. A legtöbb esetben a szabadúszók a nyaralás alatt is dolgoznak, hiszen azt a pénzt senki nem adja nekik oda ingyen.

Folyamatos tanulás

Ha szabadúszóként dolgozunk, folyamatosan tanulnunk és fejlesztenünk kell magunkat. Alapvető, hogy nagyon jónak kell lennünk a szakmánkban, hiszen ezért foglalkoztatnak minket és nem mást, de az is elengedhetetlen, hogy a területünkön mindig naprakészek legyünk. Nincs meg az a fajta biztonság, ami egy cégnél ülve meglehet, hiszen a feladatok folyamatosan változnak és ha nem tudunk lépést tartani, mást fognak keresni helyettünk.

Egy korábbi cikkünkben Szabó Orsolya mesél a digitális nomád életmód előnyeiről és hátrányairól.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala