Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mit jelent egyáltalán az adománygyűjtés, vagy ahogy még ismert: a forrásteremtés vagy fundraising?

„Forrásteremtés minden tevékenység, amelyeknek célja, hogy forrásokat szerezzünk, hogy ezeket olyan célra fordíthassuk, amitől szerintünk jobb lesz a világ: azaz a szervezetünk tevékenységeire és az azok megvalósításához szükséges működésre.”- írja a Nonprofit.hu civil szervezeteknek szóló tudástára.

Horváth Noét, a Bátor Tábor adományszervezési igazgatóját pedig megkérdeztük arról, hogy is néz ki az adományszervezői munka a gyakorlatban. A Bátor Tábor az egyik legismertebb hazai nonprofit szervezet, melynek küldetése, hogy súlyosan, krónikusan beteg gyermekeknek és családjaiknak szervezzenek erőt adó közös élményeket.

 

Egy hely, ahol minden nap az értékteremtésről szól

 

Noé így mesél arról, hogyan került a szervezet adományszervezői csapatának élére:

„Marketing szakon diplomáztam, de már az egyetem befejezése előtt elkezdtem önkénteskedni egy civil szervezetnél. Hamar kiderült, hogy a marketingtudásom az akkor még fiatal egyesületben nagyon jól jön, így hamar a kommunikációs vezető és fundraiser pozícióban találtam magam. Imádtam, hogy az egyetemen megtanult főleg profitorientált tudásomat úgy tudtam kamatoztatni, hogy közben egy kicsit jobb hellyé tehettem a világot.

Ezt követően az egyik legnagyobb ember jogi szervezetnél dolgoztam, szintén mint fundraiser, majd egy kis időre kikacsintottam a civil szférán túlra is. Azonban hamar kiderült, hogy nem az lesz az én pályám, őrületesen hiányzott az, hogy nap mint nap értéket teremtsek a munkámmal. Úgyhogy egy rövid kihagyás után visszakerültem a civil szférába, és jelenleg abban a megtiszteltetésben lehet részem, hogy én vezethetem a Bátor Tábor Alapítvány adományszervezési csapatát.”

 

Jó embereket keresnek

 

Szerintem adománygyűjtőként mi vagyunk a kapocs: kapocs aközött aki segíteni szeretne, és aközött, akinek segítségre van szüksége.”– mondja Noé.

„A munkánk elsősorban arról szól, hogy megtaláljuk azokat a magánembereket és cégeket, akik jobbá akarják tenni a világot. Nekik kell megmutatnunk erre az eszközöket és a lehetőségeket, majd a támogatást követően a hatást. Azt, hogy például egy magánszemély havi 5000 forintos adománya, hogyan változtatja meg a Bátor Táborba érkező daganatos gyerek életét, adja vissza neki a hitet és a reményt. Vagy éppen a betegség miatt elveszett felhőtlen gyerekkort. Leegyszerűsítve egy munkanapunk arról szól, hogy jó embereket keresünk, akik ugyanannyira elszántan tudnak hinni abban, amiben mi hiszünk: hogy sok ember képes együtt életeket változtatni.”

 

Sikerek és kihívások

 

Álommunka lehet sokak számára olyan helyen dolgozni, ahol mások sorsán segíthetünk. Ugyanakkor szinte közhely, hogy a civil szféra nem a topfizetésekről szól a benne dolgozóknak:

„Az egyik legnagyobb kihívás szerintem, hogy míg egy hasonló kvalitásokat igénylő for-profit pozícióban az ember egy szemmel jól látható fizetést vihet haza, addig a civil szférában ennek csak a töredékét kapja. Sajnos ezekkel a bérekkel nagyon nehéz versenyeznünk, és teljesen érthető, hogy sokan nem tudnak „csak” a jó érzés miatt itt dolgozni. Jó érzéssel még nem lehet a boltokban fizetni. Közel 10 éves civil szervezeti múltamban sok kollégát láttam már emiatt könnyes szemmel elhagyni ezt a pályát.”

Sokan mégis a civil szférát választják a profitorientált üzleti világ helyett, hiszen felbecsülhetetlenül értékes munka ez, ami a szervezetben dolgozóknak is sokat ad:

„Előnyből szerencsére sokkal többet fel lehetne sorolni, de azt hiszem a legfontosabb az, amikor látjuk a munkánk eredményét, a rengeteg csillogó gyerekszemet és mosolyt a programjainkon és a táborainkban. Ez leírhatatlan érzés.”- mondja Noé.

„Hadd meséljek el egy történetet: pár hónappal ezelőtt felhívtam egy új támogatót, hogy megköszönjem neki az adományát. A telefonban kiderült, hogy mi már ismerjük egymást, hiszen pár héttel korábban együtt vettünk részt az egyik egynapos családi turnusunkban, ahova én önkéntesként, ő pedig a beteg kisfiával és a feleségével együtt táborozni érkezett. A programjaink teljesen ingyenesek a gyerekeknek és családoknak, viszont ő elmesélte nekem, hogy azért támogatott minket, mert szerette volna valahogyan meghálálni azt, amit értük tettünk. A fia a nap végén csak annyit mondott neki: „-Apa, ez volt életem eddigi legjobb napja.” Nehéz volt ez után bármit is mondanom.”

 

A személyiség fontosabb, mint a papírok

 

Ha felütjük a Felvételi tájékoztatót vagy a szakképzési rendszer listáját, nem találunk a sok lehetőség között adományszervezői tanfolyamot – tehát ebben a munkakörben nem kérnek szakképesítést. Ugyan vannak már elérhető hosszabb-rövidebb távú adományszervezési képzések itthon is, még ezek sem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy sikeres adománygyűjtők legyünk. Noé szerint a hozzáállás lehet a kulcs:

„Én azt gondolom, hogy adományszervezőként az elején sokkal fontosabb a személyiség, mint a tapasztalat. Az utóbbit a munka során meg lehet tanulni, ám az empátiát, a nyitottságot, a közvetlenséget, a figyelmességet azt már nem lehet olyan könnyen. Az az ember, aki jól tud kommunikálni, őszinte, és hamar teremt kapcsolatot másokkal annak jó esélye van rá, hogy sikeres adománygyűjtő legyen.” Persze minden szervezet más és más, és a bennük dolgozók és az ő napi teendőik is különböznek – így sokféle embertípus találhat magának értékes feladatot: „Nálunk a csapatban teljesen más kvalitásokat igényel a vállalati adományozással foglalkozó pozíció, mint a rendezvényszervező, vagy éppen a háttér munkát támogató admin részért felelős, ugyanolyan értékes kolléga. Egy valami viszont azt gondolom, hogy mindannyiunkban közös: minden nap azzal a céllal dolgozunk, hogy súlyosan, kórnikusan beteg gyerekek életét tegyük szebbé.

Akinek felkeltette az érdeklődését ez a munka, annak nem kell sokáig keresgélnie. Noé szerint egyre több adományszervezői álláshirdetéssel találkozhatunk: „Szerencsére már egyre több itthoni szervezet felismerte azt, hogy mennyire fontos a stabilitás és az önállóság miatt, hogy legyen saját adományszervezési embere, csapata. Emiatt én úgy látom, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a munkakeresési portálokon az adománygyűjtői álláskiírások. Külföldön ez már régebb óta egy nagyon elismert szakma, hisz sokszor az adománygyűjtési csapaton áll, vagy bukik a szervezet jövője. Úgyhogy lehetőség szerencsére van bőven!”

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala