Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy nem mindennapi sportág, a pole fitness, azaz a rúdfitnessz -ami gyakorlatilag alig két évtizede jelent meg Magyarországon is – egyik első trénerével, Presinszki Ákossal beszélgettünk arról, ő hogyan találta meg ezt a szakmát és sportágat, valamint mik a legfontosabb aspektusai az edzői létnek.

Öröm és sikerélmény az edzésben

„2005 magasságában Ausztráliában voltunk kint az akkori párommal és ott találkoztunk először ezzel a mozgásformával. Először teljesen meglepődtem rajta, Európában akkor még nagyon kevés helyen volt, őszintén szólva mi még nem is hallottunk róla. Párom ajánlotta, hogy nézzünk meg egy órát és amikor láttam, miket csinálnak a rúdon, nekem azonnal szerelem lett.”

Ha hobbi is, de fontos egy sportnál, hogy szeressük, viszont edzőként gyakorlatilag az életünk szerves része is az adott ágazat. Nincs ez másképp Ákos esetében sem, hiszen már korábban volt Magyarországon táncstúdiójuk is, ez is volt az egyik ok, amiért kíváncsiak lettek egy ilyen órára.

 „Nagyon szeretem benne, hogy rengeteget tudok adni az embereknek. Leginkább a tudásomat tudom átadni, ez a legfontosabb és a tudásom átadásán keresztül sikerélményt, örömöt, boldogságot, fizikumot, egészséget is tudok adni, így ez egy elég komplex dolog. Ezért szeretem ennyire, amennyire.”

Kinek való a pole fitness?

Minden sport erős jellemépítő hatással bír és egészségünk, erőnlétünk is meghálálja, ha rendszeresen végzünk testmozgást. A pole fitness abból a szempontból is különleges, hogy táncból alakult ki, így több tulajdonságot is fejleszt.

„Rendkívül jó fizikumot épít és erősít, ezen kívül egy nagyfokú önbizalmat tud adni az embernek, ha folyamatosan űzi, ugyanis a megfelelő fizikumtól és tudástól azért egy elég masszív magabiztosságra is szert lehet tenni. Ráadásul a kitartást is nagy mértékben fejleszti.”

Kik járnak pole fitnessre?

„A most már több, mint 16 év alatt nagyon sokféle emberrel találkoztam, leginkább lányokkal/hölgyekkel, de megfordultak nálam nem egyszer férfiak is, ugyanis bármennyire is furcsán hangzik, azért nem teljesen női sportról beszélünk.”

Nem kell szálkás izomzat és tökéletes test, hogy belevágjunk az edzésekbe. Ákos szerint sokkal fontosabb a kitartás: „Nem kell, hogy 100% fitt legyen valaki ehhez a sporthoz. Nagyon sokféle emberrel találkoztam: sportossal, kevésbé sportossal, olyan emberekkel is, akik kevésbé voltak kitartók, kevésbé bírták a fájdalmat, de nagy általánosságban azt tapasztaltam, hogy fogukat összeszorítva tudnak küzdeni a céljaikért, úgyhogy mindenféle ember megfordult a kezeim alatt.”

Edzői szemmel

„Nekem a legnagyobb kihívás mindig a sportolóimban volt, akiket Európa bajnokságokra, világbajnokságokra, egyéni kategóriában vagy épp duó kategóriában készítettem fel. Ez egy nagyon szép folyamat; felépíteni egy sportolót. Ez nekem is egy fejlődési út volt, ugyanis erre nem lehet tanfolyamok és képzések által felkészülni, itt az évek és a rutin, a tudás az, ami egyre erősebbé tesz egy edzőt.” – mondja Ákos. „Azokból az emberekből lesz jó edző, akik nyitottak arra, hogy folyamatosan képezzék magukat és éhezzenek a tudásra, mert ez egy olyan sport, ami folyamatosan fejlődik.”

Fontos a felelősség

„Nagyon fontos, hogy óriási felelősség van egy tréneren, ugyanis nem mindegy, hogy hogyan adja át a tudást. Lehet sérüléseket okozni általa, lehet kudarcélményeket adni embereknek és ha valakiben nincs meg az alázat, akkor semmiképp sem ajánlanám ezt a pályát neki.”

Ha érdekel a tréneri pálya, vagy valamilyen sport szerelmese vagy, akkor tehát a fentebb említett tulajdonságok erősítése elengedhetetlen a sikeres karrierhez, de bármilyen nem mindennapi és megszokottól eltérő is az adott szakma, kitartással és alázattal megvalósítható szinte bármi.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala