Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cégek sokat tehetnek az alkalmazottaik mentális-és fizikai egészségéért és egyre többen foglalkoznak is a témával a munkaerő-megtartás és a hatékony munkavégzés elősegítése érdekében. A munkáltatók kezdik felismerni, hogy a kiegyensúlyozott, boldog munkavállalók sokkal eredményesebben tudnak teljesíteni, ezért egyre alapvetőbb, hogy különböző intézkedéseket vezetnek be ennek érdekében. Honnan tudhatjuk, hogy a mi cégünk számára is fontos-e a jóllétünk?

Ha ergonomikus munkakörnyezetet biztosítanak

A kényelmetlen székek és az idejétmúlt irodai berendezések kora lejárt – az emberi test és a munka közben végzett tevékenységek jellemzőit figyelembe vevő ergonomikus bútorok, a hátunkat, derekunkat és nyakunkat támogató kényelmes székek, az állítható asztalok, a csuklótámasz, a lábtartó, a kényelmes billentyűzet és egér használata hosszú távon csökkenti a rossz testtartásból fakadó egészségügyi problémákat.

Ha megfelelő a világítás, a levegőminőség és a hőmérséklet

Ha a cégünknél igyekeznek minél több természetes fényt beengedni az irodába és a munkaállomások közvetlenül az ablaknál helyezkednek el, emellett jó minőségű, megfelelően beállított, egyenletes mesterséges fényt is használnak, az hosszú távon segíti a szemünk pihentetését és csökkenti a fáradtságot. Szintén a fáradtság ellen segítenek a jó levegőminőség érdekében biztosított levegőtisztító berendezések, de emellett a megfelelő szellőztetésre is oda kell figyelni. A hőmérséklet is kulcsfontosságú, ha a kényelemről beszélünk: az optimális hőmérséklet általában 20-24 Celsius fok között van, de a személyes preferenciák változhatnak, amiről adhatunk visszajelzést.

Ha rugalmas munkaidőt és távmunka lehetőséget biztosítanak

A munka-magánélet egyensúlyának fenntartása hosszú távú elégedettséghez vezet, ezért egyre több cég biztosít home office vagy hibrid munkavégzési lehetőséget, valamint rugalmas munkaidőt. Ha a szigorú időkeretekből és a helybeli megkötésből fakadó stressztől megszabadítják a munkavállalókat, sokkal eredményesebben és hatékonyabban tudják végezni a munkájukat.

Ha támogatják a mentális egészség megőrzését

Ha a cégünknél rendszeresen szerveznek egészségügyi vagy wellness programokat, stresszkezelési tréningeket, életvezetési tanácsadást vagy konzultációs lehetőséget biztosítanak egy munkahelyi pszichológusnál, érdemes kihasználnunk. Ha egy olyan nyitott kommunikációs kultúrát biztosít a cégünk, ahol nyíltan beszélhetünk a problémáinkról és a kihívásainkról, biztosak lehetünk benne, hogy fontos számukra a jóllétünk.

Ha ösztönzik a mozgást

A legtöbb multinacionális cégnél már az irodán belül van ingyenes konditerem, de sokan különböző csomagokban kínálnak kedvezményes sportolási lehetőségeket is. Ha rendszeresen szerveznek sporteseményeket és teret adnak a testmozgásra, az egészségesebb és elégedettebb munkavállalókhoz vezet, ami mindkét fél számára előnyös.

Ha egészséges étkezési lehetőséget biztosítanak

Ha a cégünknél van közös ebédlő vagy étterem, és alapvető, hogy egészséges ételeket kínálnak, az szintén a wellbeing program része lehet. Sokan az irodában is kitesznek friss gyümölcsöket, zöldségeket, egészséges nassolnivalókat és támogatják az alkalmazottakat abban, hogy egészséges ételeket vigyenek be magukkal.

Ha rendszeresen szerveznek csapatépítőket

A team building és a különböző szociális tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kollégák közelebb kerülhessenek egymáshoz, ezzel erősítve a csapatmunkát és a munkahelyi kapcsolatokat. A közös élmények által a csapattagok jobban megismerhetik egymást, jobban megérthetik egymás erősségeit és gyengeségeit, munkastílusát. A különböző játékok során együttműködhetnek, segíthetik egymást és megtapasztalhatják a közös cél elérésének fontosságát, amit aztán a hétköznapokba is át tudnak ültetni.

Ha odafigyelnek a visszajelzésekre, és ők is rendszeresen adnak

Ha a fentieken felül még a további építő javaslatainkat is meghallgatják, valamint a feletteseink is rendszeresen adnak nekünk visszajelzést a teljesítményünkről, az mindenképpen növeli a hosszú távú elköteleződést. A megbecsülés és az elismerés erősíti az önbizalmat, pozitívan hat a teljesítményre, a konstruktív kritika pedig lehetőséget ad a fejlődésre és az esetleges gyenge pontok kijavítására.

Ha a fenti wellbeing intézkedések elérhetők nálunk, jó helyen vagyunk, hiszen a cégünk odafigyel az általános jóllétünkre és fontos számára az, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön. Ha úgy látjuk, hogy a fentiekből javarészt semmi nem valósul meg nálunk, lehet, hogy ideje váltani és egy hosszú távon egészségesebb munkakörnyezetben dolgozni. Nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre, hogy megtaláljuk a megfelelő lehetőséget!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala