Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A légkondi dilemma

Bár tény, hogy nyáron néha elviselhetetlen a hőség és az is igaz, hogy 30 fokban a munkavégzés sokkal lassabb és kevésbé hatékony, mint egy 23 fokos irodában, azonban sokan nem szeretik, ha légkondicionáló van a munkahelyen, vagy ha az túlzott teljesítménnyel működik.

Ez nem egy alaptalan rigolya, hiszen a légkondi egyre több helyen való használatával gyakoribbá váltak a meghűléses, megfázásos és mozgásszervi panaszok az érintettek körében. Ez egyrészt a hideg levegő is lehet a kiváltója, főleg azoknál, akik erre különösen érzékenyek, de gyakori az is, hogy a nem megfelelően karbantartott és tisztított klíma miatt kapunk el valamilyen betegséget.

Így védekezhetünk

Aki mozgásszervi panaszokat észlel magán a klíma használata miatt, az egyet tehet: kevésbé hidegre állítja (ha nem egy központilag vezérelt berendezésről van szó), illetve megpróbálja úgy irányítani, hogy ne közvetlenül érje a hűvös levegő. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy míg a kinti levegő hőmérséklete 35 fok, az irodában a klímát 22 fokra állítják. Valójában az lenne az egészséges, ha a klímát legfeljebb 5 fokkal hűvösebbre állítanánk, mint a kinti levegő, így nem éri a szervezetünket sokk, amikor ki- és belépünk a munkahelyre.

Akiknek inkább a meghűléses panaszok okoznak kellemetlenséget, több opciójuk is van ennek elkerülésére. Egyrészt nyáron is érdemes figyelnünk a megfelelő vitamin bevitelre és immunrendszer erősítésre, nem csak télen, amikor gyakoribbak a légúti megbetegedések. Másrészt fontos, hogy rendszeresen tisztítva legyen a klíma, mert így megakadályozzuk, hogy a levegőben lévő baktériumok megtelepedjenek a klíma szűrőjén. Ezen kívül, bár kint hőség van, mindenképpen fontos a szellőztetés. Erre az időre kapcsoljuk ki a klímát és szellőztessük át az egész belső teret, így friss levegő jut be a helyiségbe és nem egész nap a klíma által forgatott, elhasznált levegőt szívjuk.

Természetesen több módja is van annak, hogy felfrissüljünk munka közben, így ha tehetjük, tartsunk óránként 5-10 perces pihenőt és fogyasszunk bőségesen folyadékot, így kevésbé érezzük szükségét a klíma használatának.

A klíma-konfliktusok kezelése

Ha minden tőlünk telhetőt megtettünk és továbbra is zavaró a klíma, kénytelenek vagyunk kompromisszumokat kötni. Mindig lesz olyan a csapatban, aki elviselhetetlennek tartja a hőséget klíma nélkül és olyan is, aki inkább elviseli a meleget, csak ne kelljen klímát kapcsolni.

Hogy minden munkatárs jól érezze magát és elkerüljük a konfliktusokat, érdemes lehet megegyezni abban, milyen időközönként indítsuk be a klímát, és milyen hőfokra állítsuk azt. Szellőztessünk ki alaposan, majd csukjuk be az összes ablakot és ajtót és csak addig használjuk a klímát, amíg lehűti az adott teret. Ezután kapcsoljuk ki és csak akkor használjuk újra, ha a hőmérséklet és a helység levegője már mindenképpen igényli. Ezt természetesen a modern, termosztátos berendezések maguk is kezelik, feltéve, hogy "reálisan elérhető" hőfokot állítottunk be rajtuk.

Legyünk előzékenyek és próbáljunk úgy helyezkedni az irodában, hogy akik kevésbé szeretik a klímát, lehetőleg távolabb üljenek tőle és azok legyenek közelebb a hűvös levegőhöz, akiknek arra szüksége van.

Érdemes lehet megkönnyíteni azzal is a munkavégzést, hogy az irodát még munkakezdés előtt kiszellőztetjük és lehűtjük, így remélhetőleg a legközelebbi szellőztetésre és hűtésre akkor kerül majd sor, amikor ebédszünet van, vagy csak nagyon kevesen tartózkodnak az irodában. És persze a nagyon fázósoknak egy könnyű munkahelyi kardigán vagy más hasonló ruhadarab bekészítése is segítséget nyújthat a hétköznapokban.

Ha éppen irodai munkát keresünk, nézzünk szét a Profession.hu adminisztrációs állásajánlatai között, vagy például az ügyfélszolgálati munkalehetőségek kategóriában. Ha inkább otthonról végezhető munkát keresünk, legyen az adminisztrációs vagy épp programozó, ezen a linken találunk kapcsolódó álláshirdetéseket.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala