Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan vagyunk, akik régóta őrizzük önmagunkban egy sportosabb, egészségesebb alteregónk képét, ám egyre csak halogatjuk az életmódváltást. Irigységgel vagy épp csodálattal nézünk azokra, akiknek a napi mókuskerék mellett még marad ideje és energiája edzésre, és nem értjük, hogyan, mitől tűnnek ilyen kiegyensúlyozottnak. A titok a sport szeretetében, az abban rejlő örömök kiaknázásában rejlik. Mai cikkünkben ehhez hoztunk segítséget: Tamás Ritával beszélgetünk a testmozgás jótékony hatásairól. 

Ép testben ép lélek

„Az hogy a sport pontosan mit ad hozzá az életünkhöz, és hogyan segít nekünk a boldogulásban, nagyban függ attól, hogy milyen élethelyzetben vagyunk éppen. Általánosságban azonban elmondható, hogy akkor tudjuk a munkánkat jól elvégezni, ha mi magunk is egyben, vagyis megfelelő lelki és fizikai állapotban vagyunk. Az olyan nehézségek, mint például egy komoly betegség vagy magánéleti válság jelentősen megnehezíthetik a mindennapjainkat és kihatással lesznek a teljesítőképességünkre is, még akkor is, ha egyébként a szenvedélyünk a hivatásunk” – világít rá Rita az egyéni élethelyzetek befolyásoló erejére. 

„Azért is tartom fontosnak, hogy megpróbáljunk a sport segítségével mihamarabb egyensúlyt teremteni magunkban, mert ezáltal megelőzhetjük nemcsak számos testi, de mentális betegség kialakulását is, illetve csökkenthetjük ezek tüneteit. A kiégés például, ami modern világunk egyik népbetegsége, leggyakrabban épp a magánéletünk és a munkánk egyensúlyának felbomlása miatt alakul ki – amennyiben viszont a mindennapokban a felelősség és a kötelesség mellett helyet adunk a szabadidő minőségi eltöltésének, energiaraktáraink testmozgással történő feltöltésének is, akkor jó eséllyel elkerülhetjük, hogy életminőségünk rohamos romlásnak induljon” – mondja interjúalanyunk, aki szerint az egyensúlyvesztés a túlzás eredménye – így érdemes azt a sportolás során is mellőznünk.  

A görcsös kiválóság ára

„Előbb-utóbb minden túlzás visszaüt, akkor is, ha egy alapvetően áldásos tevékenységet, mint amilyen a testmozgás, űzünk túl nagy hévvel. A folyamatos versengés, illetve az önmagunk legyőzésére irányuló célkitűzések csak ideig-óráig töltenek el minket elégedettséggel – hosszú távon sokkal inkább számíthatunk egyfajta nyughatatlan szorongásra, kellemetlen, feszítő érzésre, amely azt diktálja, hogy nemcsak önmagunknál, de mindenkinél jobbnak, ügyesebbnek, szebbnek kell lennünk” – véli a szakember, aki sokkal inkább a fejlődésre, semmint a folyamatos és esztelen versengésre buzdít:  

„A sikereinket érdemes saját teljesítményünk mentén meghatároznunk. A sport ideális esetben ugyanis sokkal inkább a teljesítőképességünk növeléséről, mint az egónkról, a manapság túlreprezentált tökéletesség hajszolásáról szól. Nem egy felsővezetővel találkoztam már, aki a sport „segítségével” egyik függőségből a másikba menekült: miután a túlzott munkamánia és teljesítménykényszer okán megtapasztalta a kiégést, sportőrültté vált, megszállottan hajszolta az újabb és újabb kimagasló eredményeket. Én úgy gondolom, a sport akkor jelent megoldást és gyógyírt a számunkra, ha a helyén kezeljük – nem tekintjük sem többnek, sem kevesebbnek annál, ami.”  

De miért is javasolt elköteleződni iránta, mi mindent hozhat az életünkbe? 

Önbizalom, béke, rend 

A közösségi média nyilvánvaló előnyei mellett rendelkezik egy rendkívül káros tulajdonsággal: gyakran egy végtelenül felületes világot tár a szemünk elé. „A népszerű profilok között barangolva állandóan szembetaláljuk magunkat a tökéletességgel, és ennek következtében sokunknak romlik az önértékelése, csökken az önbizalma. A sportban elért fokozatos sikereinknek hála azonban képesek lehetünk újjáépíteni, megváltoztatni az önmagunkról alkotott képünket” – árulja el Rita, majd kitér ezen változások munkahelyen is érezhető hatásaira: „Amint pedig ezt megtesszük, a munkahelyünkön is nagyobb eséllyel fogjuk majd hatékonyan képviselni az érdekeinket vagy épp megoldani bonyolult konfliktusainkat. Ha hiszünk magunkban, akkor a mindennapi bosszúságok, egy hajtósabb időszak vagy egy rövid határidő sem tud majd tartósan kibillenteni minket az egyensúlyunkból.”

Interjúalanyunk szerint a perfekcionizmus mellett sokan szenvedünk az információdömping jelenségétől is. „A ma emberére folyamatosan tengernyi közlés, információ zúdul, aminek következtében a figyelmünk szétszóródik. Nehezünkre eshet huzamos ideig egy dologra koncentrálnunk, és általános közérzetünk is könnyen zaklatottá válhat. Ez pedig nemcsak a munka világát, hanem az egész életünket negatívan befolyásolja. A sport azonban ezen is segít” – mondja a szakértő, aki szerint az, hogy a testmozgás gyakorlása által képesek vagyunk egyfajta rendszert, ritmust vinni a mindennapjainkba, nagyban javít a mentális állapotunkon és a koncentrációra való képességünkön is. Persze azoknak, akik reggeltől estig tartó műszakokban dolgoznak, kihívást jelenthet a rendszeres testmozgás és az idővel való zsonglőrködés – de nem lehetetlen! 

Személyre szabottan, fokozatosan

Először is fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy – ahogyan életünk sok más területén sem –, a sportban sem számíthatunk egyik pillanatról a másikra látványos eredményekre, sőt – egyáltalán az, hogy hozzászokjunk a mozgáshoz és elköteleződjünk annak rendszeres gyakorlása, beiktatása mellett, önmagában időigényes folyamat.

„Ennek a változtatásnak bizony idő kell, és megesik, hogy többször is neki kell futnunk. Érdemes ezért egy olyan rendszert kialakítanunk, ami belefér és illeszkedik a mi életünkbe, napirendünkbe, mindennapi ritmusunkba. Mérjük fel, a nap melyik szakaszában van a legtöbb szabadidőnk, és válasszunk olyan sportágat, amit kedvvel és örömmel végzünk. Hiába inspirál ugyanis minket valaki, aki minden nap jógával kezdi a napot, ha mi nem érzünk magunkban szemernyi indíttatást sem, hogy előkapjuk a jógaszőnyeget, akkor keressünk valami mást!” – tanácsolja interjúalanyunk.

Lényeges továbbá az is, hogy új napirendünk hosszú távon is fenntartható legyen. Kis lépésekkel, fokozatosan kezdjük – például ha eddig egyáltalán nem mozogtunk, akkor sétáljunk heti 3 alkalommal – és az első néhány hét eltelte után vizsgáljuk meg, hogy vagyunk ebben az új rendszerben, mi az, ami esetleg további testreszabást, igazítást igényel” – javasolja Rita. Ha megtaláljuk a nekünk való mozgásformát, és képesek vagyunk azt tartósan beilleszteni a mindennapjainkba, akkor számíthatunk rá, hogy újabb és újabb változások, pozitív hatások érnek minket. 

„Ahogyan egyre erősebbek leszünk, és hajt minket a fejlődés iránti vágy – például, hogy rövidebb idő alatt egy kicsivel többet tudjunk futni, vagy még szabályosabban emeljük a súlyokat – úgy tágul majd az érdeklődési körünk is. A jobb teljesítmény elérése nagyobb energiabefektetést és több időt igényel, és sokszor ezzel jár az étkezésünk átalakítása, egészségesebbé tétele is, sőt, gyakran új, értékes kapcsolatokra is szert teszünk a sportnak köszönhetően. Néhány hónap múlva pedig egyszerre csak arra eszmélhetünk, hogy már szinte rá sem ismerünk régi, bizonyos értelemben önpusztító életmódunkra” – jelzi előre Rita a várható, áldásos következményeket. 

A fenti tippek segítségével foglaljuk új rendszerbe az életünket, amelyben megvan a helye a mozgásnak, a pihenésnek és a (testi és mentális) fejlődésnek egyaránt. Amint kellő önbizalommal rendelkezünk, magabiztosan és személyre szabottan kereshetünk új kihívásokat a több ezer friss álláslehetőség között! Töltsük fel frissített önéletrajzunkat ide, a naprakészség érdekében pedig kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, sport, egyensúly, életmód