Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkavállalói elkötelezettség napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és egy ideje kiemelkedő szerepet játszik teljesítményünk megítélése során is. Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez csak egy (újabb) hangzatos kifejezés, amelynek munkavállalóként nem sok hasznát vesszük a mindennapok során, a munkahelyünk és a feladataink iránt tanúsított elköteleződés bizony a javunkra válik – érdemes tehát foglalkoznunk vele. Mai cikkünkben Gégöl Júlia karrier coach vezet be minket a munkavállalói elkötelezettség rejtelmeibe. 

Mit értünk alatta?

Az elköteleződés fogalmához változatos jelentéstartalom kapcsolódik. Ahhoz, hogy megérthessük, számunkra mit üzen a kifejezés, és kitalálhassuk, hogyan tudunk hozzá kapcsolódni, vegyük górcső alá a következő magyarázatokat. „Az elköteleződés lényegében ígéret egy jövőbeli cselekvés végrehajtására, egy kitűzött cél, eredmény elérésére. Például, ha kapunk egy határidős feladatot, akkor elkötelezettségünk egyik jele az lehet, hogy vállaljuk, hogy azt a rendelkezésünkre álló idő alatt, tudásunkhoz mérten a lehető legkiválóbban végezzük el” – kezdi Juli. 

„Ugyanakkor az elköteleződés magába foglal egyfajta hűséges, odaadó hozzáállást is, amellyel a cégünket képviseljük. Például, ha tisztában vagyunk vele, hogy a pozitív ügyfélélmény fontos a munkahelyünk számára, akkor ennek megfelelően kommunikálunk, és igyekszünk mindig a lehető legkészségesebben viselkedni az ügyfelekkel” – folytatja interjúalanyunk, mielőtt kitér a harmadik fő összetevőre:

„Az elköteleződés továbbá: kitartás. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavégzésünk során felmerül egy probléma, akkor proaktívan keressük rá a megoldást, és késztetést érzünk, hogy elhárítsuk az esetleges akadályokat. Ha elakadunk egy-egy feladat során, akkor várakozóállás vagy feladás helyett tehát cselekvő üzemmódba kapcsolunk, és felgyorsítjuk a megoldás folyamatát” – világít rá a coach.  

Hiedelmek mezsgyéjén 

A fenti értelmezések segíthetnek nekünk abban, hogy kicsit közelebbről szemügyre vegyük az elköteleződést, és elgondolkozzunk rajta, vajon hányadán is állunk vele. „Kérdezzük meg magunktól, hogy általában képesek vagyunk-e betartani a kiszabott határidőket, hogy munka-és kommunikációs stílusunk összhangban van-e a cég által fontosnak tartott értékekkel, és hogy mennyire lelkesít minket egy-egy kihívást jelentő helyzet kezelése. A válaszaink alapján egyértelmű lesz, mennyire vagyunk elkötelezettek” – vallja Juli, aki szerint érdemes megvizsgálnunk a különböző, munkával és elkötelezettséggel kapcsolatos hiedelmeinket is. 

Az elkötelezettségnek ugyanis rengeteg téves értelmezése él a köztudatban. Ezek közül az egyik leggyakoribb a vállalati értékekhez, célkitűzésekhez kapcsolódik. „Sokan úgy hisszük, akkor vagyunk igazán elkötelezettek, ha álmunkból felriadva is betéve tudjuk a munkahelyünk által hirdetett és nagyrabecsült értékeket; ilyen lehet például a tolerancia, a sokszínűség, vagy épp a kiválóság. Ezek a kifejezések hangzatosak lehetnek, ugyanakkor a puszta ismeretük nem jelenti azt, hogy ezek mentén is éljük a mindennapjainkat, az pedig semmiképpen sem következik belőle, hogy elkötelezettek lennénk” – mondja a szakértő, majd kitér egy másik jellemző félreértésre: 

„Rengetegen találkozhattunk már azzal a nézettel is, miszerint azok az igazán elkötelezett munkavállalók, akik készségesen, önként túlóráznak, akik elsőként érnek be és utolsóként távoznak a munkahelyükről. Holott a munkaórák száma nem áll egyenes arányban a hatékonysággal, sőt – ha irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, túlterheltté válunk, az elkötelezettség helyett pedig idővel a kiégés tüneteit észlelhetjük magunkon” – figyelmeztet a karrier coach.

Közös érdek, közös felelősség

Juli szerint éppen a sokféle lehetséges nézőpont miatt érdemes tisztáznunk saját felettesünkkel, hogy számára mit is jelent, illetve miben nyilvánul meg a munkavállalói elkötelezettség. Így elkerülhetjük, hogy a következő teljesítményértékelésen váratlanul érjen minket a visszajelzés, miszerint nem vagyunk (eléggé) elkötelezettek. 

„Fontos továbbá tisztában lennünk azzal, hogy bár a munkáltatónk feladata biztosítani számunkra a hatékony és elkötelezett munkavégzéshez szükséges körülményeket és eszközöket, az, hogy miképpen élünk ezekkel, illetve mennyit teszünk mi magunk az elköteleződésünk érdekében, saját felelősségünk, egyben saját érdekünk is” – emeli ki a szakértő. Hogy miért?

„Amikor elkötelezettek vagyunk, akkor azt éljük meg, hogy szívesen, örömmel végezzük a munkánkat. Izgalmas kihívásokkal szembesülünk, és foglalkoztat minket, hogy hogyan küzdjünk meg ezekkel. Érezzük nemcsak a felelősséget, hanem a belső igényt is, hogy megoldjuk a felmerülő problémákat, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk” – magyarázza Juli, aki szerint minden munkakörben megtalálhatjuk azt a feladatot vagy célt, ami motivál minket, és ami valamelyest kapcsolódik egy szenvedélyünkhöz vagy személyes célkitűzésünkhöz, így pedig céltalan robotolás helyett értékes és értelmes időtöltéssé válhat a munkaidőnk.

Örömteli munkavégzés? Nem álom!

„Gondoljunk csak bele: az életünk háromnegyedét munkával töltjük, és a bemutatkozásunk során jellemzően elsőként említjük a foglalkozásunkat. Az, hogy mivel telnek a napjaink, és milyen eredményeket érünk el a hivatásunkban, nagyban meghatározza, hogy mennyi önbizalommal rendelkezünk, és hogy milyen az általános kedélyállapotunk. Elégedettségünk vagy épp elégedetlenségünk pedig az egészségünkre is kihatással lehet” – figyelmeztet interjúalanyunk. 

Zárásképp pedig hozzáteszi: „Amennyiben a munkánk során maximálisan ki tudjuk használni a bennünk rejlő potenciált, továbbá a vállalat által fontosnak vélt értékek nem állnak szöges ellentétben saját értékrendünkkel, valamint általában megfelelően el tudjuk látni a ránk bízott feladatokat, és proaktívan állunk a munkavégzés során felmerülő kihívásokhoz, akkor jó eséllyel elkötelezett munkavállalóként jellemez minket felettesünk. A pozitív, odaadó attitűd pedig azért is kifizetődő, mert sokkal több pozitív visszajelzést, sőt, akár előrelépési lehetőséget is kaphatunk cserébe.”  

Ha azonban a napjaink hirtelen nagyon monotonná válnak, és munkánk többé nem tölt el minket lelkesedéssel, érdemes vállalnunk a felelősséget a boldogságunkért, és – amennyiben nemcsak pozíciót, de munkahelyet is váltanánk – személyre szabottan új kihívásokat keresnünk a több ezer friss álláslehetőség között. Töltsük fel frissített önéletrajzunkat ide, valamint kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy biztosan naprakészek legyünk!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, munkahely, elköteleződés, motiváció