Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

A munkahelyünkön természetes, hogy szeretnénk megfelelni az elvárásoknak és nem akarjuk kockáztatni a pozíciónkat azzal, hogy elutasítjuk a főnökünk egy-egy kérését. Ha azonban folyamatosan elvállalunk minden pluszfeladatot, könnyen a visszájára fordulhat a jó szándékunk: az időhiány miatt gyengülhet a teljesítményünk, fáradtabbak és motiválatlanabbak lehetünk, a túl sok stressz miatt pedig idő előtt kiéghetünk.

Persze mindig van lehetőségünk nemet mondani, de a legrosszabb, amit tehetünk, ha csak odavágjuk a főnökünknek, hogy nincs időnk valamire vagy egyből más kollégára hárítjuk a feladatot. Cikkünkben összeszedtük, hogyan érdemes nemet mondani a túlórára úgy, hogy ne essen csorba a jó hírnevünkön.

Legyünk határozottak

Ha valamit nem szeretnénk megcsinálni, de félünk nemet mondani rá, érthető, ha kicsit hezitálunk, hebegünk-habogunk válaszadásnál. Ez a bizonytalanság azonban nem vet ránk jó fényt és a célunkat sem fogjuk vele elérni, hiszen a felettesünk is érezni fogja, hogy nem merünk kiállni a véleményünk mellett és könnyedén ránk fogja sózni a feladatot. Ha eldöntöttük, hogy valamit nem akarunk elvállalni, tartsunk ki az álláspontunk mellett, de közöljük azt tiszteletteljesen, egyenesen,és minden esetben támasszuk alá észérvekkel.

Legyünk kompromisszumkészek

Ha most nem is érünk rá túlórázni, biztosítsuk róla a felettesünket, hogy más esetben szívesen segítenénk. Magyarázzuk el neki a visszautasítás okát és kérdezzük meg, hogy esetleg van-e más feladat, amiben tudnánk segíteni. Így ő is látni fogja, hogy nem lustaságból vagy nemtörődömségből mondunk nemet, hanem tényleg nyomós okunk van rá, de ettől függetlenül figyelembe vesszük a cég érdekeit.

Legyünk őszinték

Ha hamis indokkal utasítottuk el a túlórát, az előbb-utóbb úgyis ki fog derülni. Elég egy pletykás munkatárs vagy egy véletlen közösségi média bejelölés és egyből ott van feketén-fehéren, hogy nem mondtunk igazat, amivel azonnal elveszíthetjük a főnökünk bizalmát.

Van olyan, hogy a családunkkal töltött idő fontosabb, van olyan, hogy túl fáradtak vagyunk még plusz túlórát bevállalni, és olyan is van, hogy lelkileg vagyunk leterhelve, és ezt érdemes őszintén elmondani, a megfelelő szóhasználattal. Azaz kerüljük az olyan kifejezéseket, mint hogy „nincs kedvem”, „nem érek rá” vagy „már elígérkeztem”. Fejtsük ki, hogy miért nem érünk rá és mindig igyekezzünk higgadtan, tárgyilagosan és tisztelettudóan kommunikálni.

Nemet mondani nem egyszerű a munkáltató kéréseire, de néha szükséges.

Jelezzük, ha nem bírjuk a tempót

Ha eredetileg 8 órás munkavégzésre vettek fel minket, de ez sokszor inkább 10-12 óra szokott lenni, ne féljünk jelezni. Ha úgy látjuk, hogy a munkánk jóval több, mint amire szerződtünk és folyamatosan le vagyunk terhelve, üljünk le egy újabb tárgyalásra a főnökkel és/vagy kérjünk fizetésemelést, vagy annyi munkát, amennyiben megállapodtunk. Ha racionális érvekkel és meggyőzően adjuk elő a mondanivalónkat, biztosan lesz lehetőség olyan kompromisszumot kötni, ami mindkét félnek jó.

Ha sehogy sem megy, váltsunk

Ha a főnökünk hajthatatlan és semmilyen kompromisszumra nem hajlandó, érdemes elkezdenünk nézelődni, milyen más lehetőségeink vannak. Ha folyamatosan túlóráznunk kell, az hosszú távon nem csak a munka iránti lelkesedésünket fogja elvenni, de könnyen depresszióhoz vagy kiégéshez is vezethet.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala