Vannak helyzetek, amelyek nem éppen arról híresek, hogy tovább erősítenék önbizalmunkat. Ezek közé tartozik az is, amikor munkanélkülivé válva keressük-kutatjuk a folytatást, a megélhetésünket biztosító új állást. Persze eleinte próbálunk optimistán, lelkesen belevágni a keresésbe, hiszen tudjuk jól, hogy fontos a jó benyomás.

De nem mindig felemelő érzés, túl a sokadik, válaszra sem méltatott állásinterjú után, hogy még mindig nem minket választanak. Gondoljuk végig a következőket, és ha látunk csiszolnivalót magunkon, hát rajta! Csak nyerhetünk vele!

A következő jelek arra utalnak, hogy önbizalomhiány húzódik meg a háttérben. Állásinterjú esetében nem éppen a nyerő pozícióhoz vezető út, ha ezeket produkáljuk.

1. Erőtlen testbeszéd

Testtartása görnyedt, mintha mindig valami terhet cipelne. Arckifejezése komor, fáradt. Szemeiből hiányzik a tűz, kézfogása erőtlen, lagymatag. Mozgása lassú, tétova.

2. Negatív kritizálás

Mindenben talál hibát, nehéz a kedvére tenni. Csak azt fogadja el mércének, amit ő csinál, és ahogyan ő csinálja. Előszeretettel beszél híres emberek jellemhibáiról. Imád pletykálkodni. Lázad a tekintély ellen, hajlamos szembe szállni mások akaratával.

Az önbizalomhiány 9 árulkodó jele

3. Pesszimista szemlélet

Bűntudatot érez valós vagy képzelt dolgok miatt. Mindig talál magának aggódni valót. Szerencsétlen lúzernek látja és láttatja magát. Folyamatosan problémáin rágódik. Szégyenkezik önmaga - teste, élethelyzete, múltja, cselekedetei, gondolatai - miatt. Ha kritizálják, összeomlik.

4. Elhanyagolt külső

Ruhája sokszor rendetlen, gyűrött, piszkos, vasalatlan. Haja és körme ápolatlan. A nők sminkje hiányos, a férfiak gyakran borostásak.

5. Sok dicsekvés

Jellemző rá a "ki tud nagyobbat mondani" típusú egymásra licitálás. Kérkedik családjával, elért eredményeivel. Az ilyen férfire azt is mondják: macho. Dicsekszik híres és fontos barátaival, kiterjedt kapcsolatrendszerével.

6. Hajlam az önpusztításra

Betegesen vágyik a pénzre és a hatalomra, és ezért önromboló cselekedetekre is hajlandó. Szenvedélybetegségeiről nem képes lemondani, sőt, teljesen a hatásuk alá is kerülhet, legyen szó alkoholról, dohányzásról, drogokról, játékfüggőségről vagy éppen valamilyen extrém hobbiról.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Félénkség és határozatlanság - befelé forduló (introvertált) személyiség esetén

Igyekszik mindenkinek megfelelni. A fontos döntéseket és feladatokat vég nélkül halogatja. Folyamatos dicsérgetést, bátorítást igényel.

8. Bizonytalan viselkedés - befelé forduló (introvertált) személyiség esetén

Mások társaságában feszült és ideges. Nem néz az emberek szemébe. Hangja halk, alig érthető, csak motyog maga elé. Társaságban gyakran használja a műnevetést a hangulat oldására és önmaga elfogadtatására.

9. Túlzott agresszivitás - kifelé forduló (extrovertált) személyiség esetén

Uralkodásra vágyik mások felett. Viselkedése arrogánssá válik, ha ellentmondanak neki. Alárendelt helyzetben hajlamos a túlzott alázatoskodásra, domináns szituációban viszont a fölényeskedésre. Türelmetlen, ha várnia kell. Minden élethelyzetet versengésként él meg.

Való igaz, olyan ember nem létezik vagy nagyon ritka, akire a fenti lista mind a 9 pontja igaz lenne. Az önbizalomhiány mindig a személyiségtípus leggyengébb pontján támad, hasonlóan ahhoz, ahogy a magas stressz a legyengült immunrendszerű ember legsebezhetőbb területén okoz betegséget. De nem reménytelen, hogy tegyünk ellene!

Valóban sokat számít a kisugárzás, az önbecsülés egy állásinterjún is. És felismerhető, megtanulható az is, hogyan értékeljük és mutassuk meg önmagunkat, a csak ránk jellemző kombinációt, amire bizony szüksége van valakinek a munkaerőpiacon.

Bizonytalan, nem látja maga előtt a követendő utat? Olvassa el ezt a cikkünket is!

Forrás: Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés, Bagolyvár kiadó

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, munkanélküliség, önbizalom, önismeret, állásinterjú