Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kiégés nem egyik napról a másikra történik. Gyakran évek kellenek ahhoz, hogy valaki szépen lassan beleunjon a mindennapjaiba és egyszer csak azon kapja magát, hogy utálja a munkáját. Természetesen mindenkinél előfordulnak jobb és rosszabb időszakok, ezért nem kell megijedni, ha éppen rossz lapokat osztottak nekünk, de érdemes néha leülnünk és átgondolnunk, merre tart az életünk. Mennyire tartós ez a negatív hullám? Valóban itt az ideje váltani? A kiégésnek vannak jelei, amikre ha odafigyelünk, még azelőtt léphetünk, hogy teljesen magával ragadna minket a fásultság vagy rosszabb esetben a depresszió.

1. Végtelen fáradtság

Ha állandó állapot nálunk az egész napos fáradtság, biztosan van valami gond. Ha sorban döntjük magunkba a kávét reggeltől a munkaidő végéig, ha még este is a melón töprengünk alvás helyett, ha folyamatosan úgy érezzük, hogy fáradtak vagyunk a feladatainkat megcsinálni és inkább halogatjuk őket, elképzelhető, hogy változtatni kell.

2. Minden nyűggé válik

Ha minden munkával kapcsolatos tevékenységet nyűgként élünk meg, még a csapatépítőket és a kollégákkal való csevegést is, valószínűleg valami nincs rendben. Természetesen nem mindenki szeret a kollégákkal cseverésznii, de az nem egészséges, ha egy olyan embert sem találunk a cégnél, aki iránt minimálisan érdeklődni tudnánk vagy akivel szívesen váltanánk pár szót.

3. „Csak amíg nincs jobb”

Ha valaki csak azért vállal el egy munkát, mert úgy van vele, hogy úgyis csak addig marad, amíg nem talál valami jobbat, de aztán mégis évekig ugyanannál a cégnél dolgozik, már önmagában egy intő jel. Ha nem tudunk örülni annak a munkának, ami van, nem érzünk egy csepp lelkesedést sem, az biztosan a hatékonyságunk rovására fog menni. Az ímmel-ámmal megcsinált munka pedig nem csak a főnökünknek bosszantó, de mi is rosszul érezzük magunkat az elvégzésük közben.

A munkahelyi kiégés 5 jele

4. Semlegesség

Ha a munkánkról kérdeznek, röviden válaszolunk vagy inkább totálisan kerüljük a témát. Nincs kedvünk és energiánk részletekbe belemenni, mert nem érdekel annyira az egész, hogy még a szabadidőnkben is ezzel kelljen foglalkoznunk. Minden feladatunkat elvégezzük, de nem igazán vannak érzelmeink a munkánkkal kapcsolatban.

5. Ingerlékenység

Az irodában és a magánéletben is egyre kevesebb türelmünk van az emberekhez. Gyakran a párunkon vagy a családunkon vezetjük le a munkahelyen felgyűlt stresszt, és már általános, hogy munka után nem vagyunk jó hangulatban, ami akár a kapcsolatainkat is tönkreteheti.

Ha a fentiek közül legalább egy pár dologban magunkra ismertünk, aktuális lehet elgondolkozni a jövőnkön. De mielőtt az első jelek után egyből a váltáson gondolkoznánk, érdemes megpróbálnunk a jelenlegi helyzetet egy kicsit felturbózni. Az is lehet, hogy nem a munkánkkal van a baj, hanem egy olyan életszakaszon megyünk keresztül, ami kihat a szakmai életünkre is. Üljünk le és gondoljuk át, hogy mióta tart a negatív állapot, mikor kezdett el csökkenni a teljesítményünk, mikor kezdett teherré válni a munkába járás. Próbáljunk meg egy kis időt szánni a feltöltődésre, vegyünk ki pár szabadnapot, amikor csak magunkkal foglalkozunk! Próbáljunk egy biztos pontot találni az életünkben, ami motivál és lelkessé tesz minket, például egy új hobbi formájában.

Ha viszont minden erőfeszítésünk ellenére is azt tapasztaljuk, hogy nem tudunk pozitívabban hozzáállni a munkánkhoz, be kell látnunk, hogy ideje váltani, bármennyire is nehéz és kényelmetlen. Lehet, hogy egy teljesen más területen kellene elhelyezkednünk? Lehet, hogy eddig az építőiparban dolgoztunk, de inkább a vendéglátás való nekünk? Vagy könyvelésen dolgoztunk, de inkább a marketinget próbálnánk ki? Vagy a szakmunkák közül válogatnánk? Bárhogy is legyen, a Profession.hu-n bármilyen területről válogathatunk a legfrissebb állásajánlatok közül.Pályamódosítás

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala