Nehéz nemet mondani a főnöknek, de szakértők szerint ez nem vezethet ahhoz, hogy a munkahely elvesztésétől vagy karrierünk elrontásától való félelemünkben felettesünk minden egyes felkérésésre igent mondjunk. 

Találjunk olyan módszert, amelynek segítségével finomítani tudjuk a visszautasítást, hogy a "nem" válasz ne tűnjön olyan erősnek és agresszívnek.

A Careercast tanácsai alapján az alábbiakat érdemes figyelembe venni, mielőtt nemet mondunk a főnökünknek:

1. Mérlegeljük az okokat!

A taktika, amely alapján a "nem" válaszunkat megfogalmazzuk, nagyban függ a kérés jellegétől és attól, hogy mi az oka annak, hogy nem akarunk az adott kívánságnak eleget tenni. Minden esetben mérlegeljük a visszautasítás jogosságát a kéréshez viszonyítva.

Gondoljuk át, milyen indoka van annak, hogy nemet akarunk mondani: a főnök utasítása sérti emberi jogainkat, vallási vagy kulturális, meggyőződésünket, vagy csupán arról van szó, hogy egyszerűen nem kedveljük a feladatot, amellyel megbíztak? Ha az utóbbi a helyzet, akkor el kell döntenünk, hogy a kérés jogos-e a munkavégzésünk szempontjából. Ha igen, akkor más taktikát kell választanunk, mint akkor, ha a munkaleírásunkban nem szereplő feladatot akarnának elvégeztetni velünk.

2. Képzeljük bele magunkat főnökünk helyzetébe!

Képzeljük bele magunkat felettesünk helyzetébe és gondoljuk át, hogy hogyan érintené a vállalatot, ha visszautasítanánk a kérést. Tudomásul kell vennünk, hogy erős érvekre lesz szükségünk, ha a cégnek anyagi veszteségei keletkezhetnek azért, mert a feladatot nem végezzük el.

Egészen más a helyzet akkor, ha az általunk el nem végzett munka csupán egy értekezlet elhalasztását vonná maga után. Ha például nem szeretnénk részt venni 10 kollégánkkal együtt egy üzleti úton, meggyőző érveket sorakoztathatunk fel saját érdekünkben, ha arra hivatkozunk, hogy az út költségét a cég bizonyára a felettesünk által irányított részlegnek számlázná ki. 

3. Ne halogassuk a bejelentést!

Ha tudjuk, hogy nem vagyunk képesek eleget tenni egy kérésnek, ne halogassuk az utolsó pillanatig a bejelentést. Ha mégis ezt tesszük, akkor lehet, hogy főnökünk már nem tud mást megbízni és kellemetlen helyzetbe kerülhetünk.

A lehető legkorábbi alkalmas pillanatban kezdeményezzünk informális beszélgetést, amikor tudatjuk, hogy nem tudunk a munkának eleget tenni, de megértjük a helyzetet és átgondoltuk az alternatív megoldásokat, amelyekkel nélkülünk is elérhető a kívánt eredmény. 

4. Legyünk racionálisak!

Soha ne keressük fel a főnökünket visszautasítással addig, ameddig nem kontrolláljuk indulatainkat és érzelmeinket. Ha már lecsillapodtunk, gondoljuk át, hogy előre láthatólag milyen ellenérveket fog felhozni és készüljünk fel a válaszadásra.

Maradjunk tárgyilagosak és mindig a vállalat érdekei mentén fogalmazzunk, semmiképpen se a saját érdekeink felől közelítsük meg a problémát. Ha például a vállalat nem engedélyezi a hagyományőrző viseletet, amelyet hordani akarunk, hozzunk példát arra, hogy az alkalmazottak etnikai sokszínűsége mennyiben járul hozzá a cég sikeréhez, és vonz be új vásárlókat. 

5. Legyünk őszinték!

A főnökünk nagy valószínűséggel előbb vagy utóbb rá fog jönni, hogy mi a valódi indoka annak, hogy nemet mondunk. Ez a bizalomvesztést jelent majd és bizonyára negatív hatással lesz a karrierünkre.

Ha őszintén bevalljuk a visszautasítás okát, akkor lehet, hogy nagyobb eséllyel fogadja el és hagyja jóvá kérésünket felettesünk. Ha magánleti indokai vannak annak, hogy nemet kell mondanunk, gondoljuk át előre, hogy mennyi részletet szeretnénk tudatni családi életünkről.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Válogassuk meg jól a szavainkat!

Soha ne kezdjük olyan kifejezésekkel mondanivalónkat, amely nemet jelent. Biztosítsuk a főnökünket arról, hogy számunkra a vállalat érdekei a legfontosabbak. Részletesen fejtsük ki, miért nem lehetséges, praktikus vagy kivitelezhető az adott kérés teljesítése. Ne feledjük hozzátenni, hogy szeretnénk, ha sikeresen le tudná zárni az ügyet, majd hozzunk fel alternatívákat a feladat elvézésére.

Ha jól forgatjuk a szavakat, elő tudunk állni olyan javaslatokkal, amelyek semlegesítik azokat a negatívumokat, amelyek a főnökünket érnék.

7. Ajánljunk fel választási lehetőségeket!

Minden esetben sorakoztassunk fel olyan lehetőségeket, amelyek segítségével a főnök kérése teljesíthető lesz annak ellenére is, hogy a munkát nem mi fogjuk elvégezni. Emlékezzünk rá, hogy a felettesünk célja végső soron az, hogy megoldás szülessen, függetlenül attól, hogy ki fogja elvégezni a feladatot.

Az alternatívák felsorolásával a főnök számára világossá tesszük, hogy nem akarunk rosszat, a vállalat érdekei mentén cselekszünk és nem személyes ellenérzésről van szó. Indoklásunk akár tovább mélyítheti a főnök bizalmát irántunk és jó ítélőképességünket látva legközelebb eleve megértően fogadja, ha valamire nemet mondunk.

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: főnök, munka, karrier, túlóra