Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Közhelynek hangzik, de 2020-ban nagyon is helytálló a mondás, miszerint az életben csak a változás állandó. A reziliencia, vagyis a rugalmas alkalmazkodóképesség, amely egyre előkelőbb helyen szerepel a keresett munkavállalói készségek listáján, az elmúlt hónapokban nemcsak felértékelődött, de nélkülözhetetlenné is vált. A világban zajló történések kapcsán ugyanis nem volt, sőt, továbbra sincs választásunk; a vírushelyzet mindannyiunkat érint, és minden életterületünkön változást követel(t). Hatására újat tanulhattunk magunkról, valamint jobban ráláthattunk arra is, mi és miért okoz nekünk nehézséget a jelenlegi, megváltozott körülmények közepette. Felismeréseinknek a munkahelyi évértékelő beszélgetésben is nagy hasznát vesszük majd, ha megfogadjuk Gégöl Júlia karrier coach tanácsait.    

Személyes tanulságok: magunkban kezdjük az évértékelést!

„Ha évértékelés szempontjából vizsgáljuk, azt mondhatjuk, hogy az idei egy kifejezetten jó év volt” – hangzik interjúalanyunk első hallásra talán meghökkentő véleménye. Jobban belegondolva azonban mi is beláthatjuk, hogy az elmúlt hónapokban bőven akadtak olyan, a munkahelyi előmenetelünket támogató kihívások, amelyek segítségével feltérképezhettük erősségeinket és gyengeségeinket is. 

Ha feltesszük magunknak az alábbi kérdéseket, válaszaink mentén képet kaphatunk mindarról, amiben jók vagyunk, és arról is, amiben még fejlődhetünk, ezek a következtetéseink pedig az évértékelő beszélgetéshez is jó kiindulási pontokat adhatnak: 

„Hogyan reagáltunk a gyors egymásutánban minket érő változásokra? Mit fedeztünk fel magunkban ezek hatására? Mi okozott leginkább nehézséget a számunkra, és mely megküzdési stratégiák, megoldási módok segítettek benne, hogy túllépjünk ezen? Mi az, amit ezek közül a jövőben is beépítenénk a mindennapjainkba?” – sorolja a támogató kérdéseket Juli.  

A szakértő szerint nagyon fontos, hogy a válaszadás során tudatosítsuk az átélt nehézségek pozitív hozadékait: „Felfedezhettünk olyan rejtett erőforrásokat, mint amilyenek például a szoros baráti kapcsolataink, vagy egy újonnan megkedvelt sport-, esetleg szabadidős tevékenység, de rájöhettünk akár arra is, hogy hatékonyan tudjuk beosztani az időnket. Vagy megtalálhattunk magunkban egy új egyensúlyt, eddig nem tapasztalt önbizalmat, bátorságot, más készségeket.” 

Szánjunk időt rá, hogy végiggondoljuk a fentieket, és támasszuk alá példákkal is a közléseinket. Hétköznapinak tűnő helyzetek, megoldások is sokat elárulhatnak arról, hogyan alkalmazkodtunk egy-egy kihíváshoz: például az, hogy átalakítottuk-e a reggeli rutinunkat a friss, lendületes munkakezdés érdekében, vagy az, hogy megtanultuk-e használni a digitális eszközöket, esetleg az, hogy aktívak maradtunk-e a virtuális csapatmegbeszéléseken akkor is, amikor mások kikapcsolt kamerával és lenémított mikrofonnal ültek a képernyő másik végén. Ha mindezeket tudatosítottuk, akkor képesek leszünk megéléseinkről másokkal – jelen esetben a felettesünkkel – is bátran és nyíltan beszélni a megéléseinkről. Erre a kendőzetlen őszinteségre pedig most van a lehető legnagyobb szükségünk. Máris elmondjuk, miért.

Egy cipőben járunk

„Az idei évben sem az évzárás, sem az évértékelés nem nevezhető hagyományosnak” – mondja sokat sejtetően a karrier coach, majd így folytatja: „Annak ellenére, hogy a 2020-as teljesítményértékelő beszélgetések nagy része a virtuális térben zajlik majd, ezek jó eséllyel személyesebbek lesznek, mint valaha.” De hogyan lehetséges és pontosan mit is jelent mindez?    

Bár a legtöbben hajlamosak vagyunk szorongással gondolni a hasonló megbeszélésekre, ha valamikor, most biztosan érdemes kétirányú visszajelzési lehetőségként tekintenünk rá. „Ahogyan minket is váratlanul értek az egymást követő események, úgy a feletteseink is most először szembesültek azokkal a hatásokkal, amelyeket a vírus a munkánkra, az anyagi helyzetünkre, valamint a magánéletünkre gyakorolt” - világít rá interjúalanyunk, majd hozzáteszi, hogy a kölcsönösen megélt tapasztalataink nemcsak közelebb hozhatnak minket egymáshoz, de az alá-fölérendeltségen alapuló főnök-beosztott viszonyt is meglehetősen átalakíthatják:

 „Akár vezetőként, akár beosztottként dolgozunk, közös bennünk, hogy most ugyanazon megyünk keresztül. Munkakörünk szintje és szerepe szerint mindannyiunknak reagálnia kell a változásokra. Így, ha eddig ódzkodtunk is attól, hogy hallassuk a hangunkat, idén érdemes a saját szemszögünkből is visszajelzést adnunk a feletteseinknek.” Áruljuk el, hogyan segítettek minket a mindennapokban a munkáltatónk által meghozott döntések, a bevezetett intézkedések, és gondoljuk át azt is, mire lett volna, illetve lenne még szükségünk ahhoz, hogy könnyebben birkózzunk meg egy-egy feladattal vagy kihívást jelentő szituációval. 

Lássunk tovább önmagunknál!

Miközben értékeljük az évet, a saját törekvéseinket és a vezetőség kezdeményezéseit is beleértve, megkerülhetetlen a hála témaköre. Gondoljunk csak bele, milyen jól esik nekünk, amikor a felettesünk megköszöni a munkánkat és kifejezi irántunk érzett nagyrabecsülését. A jelenlegi, sok szempontból különleges helyzetben bizony a vezetőknek is nagy szükségük van a pozitív megerősítésre.

Bátran mondjunk köszönetet a minket segítő tettekért, a motivációért, és ne fukarkodjunk a kedves szavakkal, ha azok szívből jönnek! Az empátia napjainkban az egyik legfontosabb készség, gyakoroljuk ezt azokkal szemben is, akiknek a  vállát szintén nyomhatja a jelenlegi helyzet más-más aspektusa” – javasolja Juli.   

Legyünk továbbá elnézőek magunkkal szemben – bár fontos, hogy tisztában legyünk a gyengeségeinkkel, ám az még fontosabb, hogy büszkék legyünk magunkra. Elvégre az elmúlt hónapokban olyasmivel szembesültünk, amivel azelőtt soha, és így vagy úgy, de megbirkóztunk vele! „Amennyiben a jelen helyzet különösen rosszul érintett minket, például mert leépítés áldozatai lettünk, vagy pályaváltásra kényszerültünk, nehezünkre eshet a napos oldalra tekinteni. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy a külső körülményeinket nem tudjuk kontrollálni, a bennünk szunnyadó erőt viszont bármikor felfedezhetjük és előhívhatjuk” – emlékeztet a coach.

A csapat szemszögéből

Amikor arról elmélkedünk, hogyan teljesítettük szakmai céljainkat, és miképpen másztuk meg a hegyként fölénk tornyosuló akadályokat, szakértőnk szerint nem hagyhatjuk ki a képletből a kollégáinkat sem: „Az értékelő beszélgetésre készülve vegyük számba azt is, hogy milyen szerepet vállaltunk az utóbbi időben a csapatunkon belül. Talán mi vagyunk azok, akikhez a többiek támaszért fordulnak a rosszabb napokon, esetleg azok, akik egy-egy humoros megjegyzéssel oldják a feszültséget, és orvosolják a borús hangulatot. Akárhogy is, az, ahogyan krízishelyzetben egy csoporton belül viselkedünk, illetve az, ahogyan munkatársaink látnak minket, jó alapot adhat szociális vagy épp vezetői készségeink felméréséhez.”

Miután a fenti tanácsokat megfogadva alaposan felkészültünk a ránk váró évértékelőre, raktározzuk el a tanulságokat, és engedjünk meg magunknak egy kis pihenést, amire nagyon is rászolgáltunk. Ha pedig kifújtuk magunkat, válogassunk újult erővel a többezer álláslehetőség között, szem előtt tartva személyes prioritásainkat. Amennyiben a járványhelyzet okán kell új lehetőség után néznünk, vegyük igénybe a személyre szabott segítségetÖnéletrajzunkat frissítése után töltsük fel ide, hogy 2021-ben még közelebb kerüljünk álmaink pozíciójához. Érdemes esélyeinket hírlevélre való feliratkozással és Facebook értesítés kérésével is növelnünk.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, teljesítményértékelés, évértékelés