Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az utóbbi években kialakult munkaerőhiányt az elmúlt hetekben bizonyos területeken felváltotta a túljelentkezés – míg korábban a cégek versenyeztek értünk, most mi, munkavállalók állunk rajthoz a lehetőségekért több szektorban is. Épp ezért különösen fontos, hogy a pályázati anyagunk meggyőző legyen. Hajdu-Hadas Helga karrier coach segítségével gyakorlati tippeket hoztunk az igazán jó önéletrajz megírásához.   

Váltsunk szemléletmódot!

Függetlenül attól, hogy önszántunkból döntünk a váltás mellett, vagy a jelen helyzet kényszerít minket álláskeresésre, a szakértő szerint fontos belátnunk, hogy a kialakult versenyhelyzet extra erőfeszítést kíván tőlünk. „Ha eddig nem tettük, most mindenképpen át kell ülnünk a munkáltató székébe, és az önéletrajzunk írása közben az ő fejével kell gondolkodnunk. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy – az adott munkakörre jelentkezve – mitől leszünk mi a kiválasztottak, mi tesz minket a többi jelöltnél alkalmasabbá, rátermettebbé” – kezdi Helga. 

Most kifejezetten érvényes, hogy a minőség a mennyiség felett áll. 

„Nem azzal növeljük az esélyeinket, ha minél több állásra jelentkezünk – sokkal többre megyünk azzal, ha kevesebb, de körültekintően kiválasztott, képességeinknek és tapasztalatainknak megfelelő munkalehetőségekre pályázunk, kifejezetten ezekre szabott önéletrajzokkal. Olyan ez, mint a darts – az győz, aki összpontosít, és középre céloz, nem pedig az, aki összevissza dobálja a nyilakat a több, de kevesebb pontot jelentő találat reményében” – magyarázza a coach. Lássuk hát, hogyan épül fel az igazán ütős önéletrajz!

A nulladik lépés: visszatekintés és összegzés

Legelőször is érdemes készítünk egy – Helga szófordulatával élve – „duci” verziót. „Ez lesz az alap, amire építünk, vagyis amit a későbbiekben tovább alakíthatunk. Írjuk bele az elmúlt tíz-tizenöt évünk összes tapasztalatát; hogy mikor, hol, milyen munkakörben dolgoztunk, milyen tudásra és kompetenciákra tettünk szert. Soroljuk fel az eredményeinket is: ezek nemcsak „A hónap dolgozója” jellegű kitüntetések lehetnek, hanem személyes fejlődésünk egyes mérföldkövei is, például, amikor egy ügyfélszolgálatos munkakörben elsajátítottuk a telefonos kommunikáció és a panaszkezelés rejtelmeit” – magyarázza a szakértő. 

Ez a feladat interjúalanyunk szerint önbizalomnövelőnek sem utolsó: „A bővített önéletrajz elkészítése közben rácsodálkozhatunk az értékeinkre, és tudatosíthatjuk magunkban ezeket. Az ebből nyert magabiztosság jól fog jönni az interjún, amikor majd el kell adnunk magunkat.”

Testreszabás

Amint elkészítettük az alap CV-nket, kezdődhet a szelektálás! „Elsőkörben figyelmesen olvassuk végig az álláshirdetést, és írjuk ki belőle az elsődlegesen, illetve másodlagosan elvárt kompetenciákat. Ezután tegyük bele ezeket a „duci” önéletrajzba, és emeljük ki őket, a legjobb, ha az egyes munkakörök alatt tüntetjük fel a készségeket. Tartózkodjunk a sablonos megfogalmazásoktól! Ha a kiváló kommunikációs képességet jelöljük meg erősségünkként, részletezzük, hogy hány személlyel, milyen gyakorisággal és milyen célból kellett kommunikálnunk” – javasolja a szakértő. 

Majd folytatja: „Ezután vegyünk ki az önéletrajzból mindent, ami a megpályázott pozíció szempontjából irreleváns: a diákmunkák, a hobbik és szakdolgozatcímek nem igazolják rátermettségünket, ellenben elterelik az olvasó figyelmét a lényegről” – figyelmeztet.     

Mérlegelés

Van néhány olyan információ az önéletrajzban, amelyet külön kérés hiányában nyugodtan kihagyhatunk. Ilyen például a bérigényünk vagy a jogosítványunk, de érdemes mérlegelnünk a születési dátumunk és a lakcímünk megadásának szükségességét is. „Adatvédelmi okokból nem tanácsos a nevünkön, a telefonszámunkon és az email címünkön kívül egyéb személyes adatokat írni az önéletrajzba. Ha viszont a cég a lakott területektől távol helyezkedik el, akkor érdemes lehet feltüntetni közeli lakhelyünket.”

Az önéletrajz egy másik, sok kérdést felvető eleme a fénykép. A szakértő ehhez is ad tanácsot. 

„Semmiképpen ne tegyünk szelfit az önéletrajzunkba, ügyeljünk a semleges, professzionális háttérre, és a megfelelő ruházatra. Próbáljuk meg az internetet böngészve feltérképezni a munkáltató cég stílusát és szellemiségét: egy laza, kis létszámú, fejlesztőket foglalkoztató start upnál például ritkán kell öltönyt és nyakkendőt viselnünk, így hozzájuk jelentkezve egy ing viselése célravezetőbb lehet” – mutat rá a coach. 

A külső, ami megfog

Ha nincs nagy rutinunk az önéletrajz-készítésben, hívjuk segítségül a könnyedén szerkeszthető, modern önéletrajzsablonokat. „Ne használjunk régi, Europass formátumú CV-t, kövessük le a munkaerőpiaci trendek változásait. Így a munkáltatók is tudni fogják, hogy lépést tartunk a fejlődéssel” – mondja Helga. Majd folytatja. „Az utóbbi két évben készült sablonok nagy szabadságot biztosítanak nekünk kitöltés közben – a különböző formák, színek és kiemelések segítségével igazán egyedi, erősségeinket hangsúlyozó önéletrajzot készíthetünk.

A szakértő azt javasolja, hogy minden esetben szakmai céljaink két-három mondatos összefoglalásával kezdjünk. „Ezt a részt minden egyes jelentkezéskor át kell kicsit alakítanunk, hogy illeszkedjen a megpályázott munkakör felelősségi köréhez” – hangsúlyozza, és hozzáteszi: „Szakmai tapasztalataink felsorolásánál szorítkozzunk az egyes pozíciók és munkáltató cégek megnevezésére – nem kell feltétlenül megadnunk a kirendeltséget, az alosztályt, és a régiót. Koncentráljunk inkább a lényeges elemekre.” Ilyenek a korábban is említett kompetenciák, amelyeket érdemes a relevanciájuk alapján sorba rendezni: ha például IT-s munkakörbe pályázunk, akkor elsőként a technikai készségeinket tüntessük fel.

Kérjünk segítséget!

Végezetül Helga azt tanácsolja, ne sajnáljuk az időt és a pénzt, ha önéletrajzunk megírásáról van szó. „Ha úgy érezzük, egyedül nehezen boldogulunkforduljunk karrier tanácsadóhoz! Az óradíjak miatt esetleg magas kiadásnak tűnhet a konzultáció, ám ezt az összeget csak egyszer kell kifizetnünk – cserébe hónapokkal megrövidíthetjük álláskeresésünket, valamint olyan tudást és eszközöket kapunk, amelyeket később is kiválóan tudunk kamatoztatni.”

Fogadjuk meg a szakértő tippjeit a mielőbbi elhelyezkedés érdekében. Amennyiben a járvány miatt veszítettük el munkánkat, és ugrottunk fejet az önéletrajzírásba, ide kattintsunk a hatékony segítségért! Válogassunk továbbá a több ezer friss állás között egyszerűen, személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy ne maradjunk le a nekünk való állásajánlatokról!  

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munkakeresés, önéletrajz, jelentkezés, pályázat