Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A jelenlegi helyzetben, amikor az eddig mellettünk ülő kollégával most csak videohívás keretében kávézhatunk, kommunikációnk pedig javarészt e-mailekre korlátozódik, nem csoda, ha kicsit egyedül érezzük magunkat. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy – távolság ide vagy oda – továbbra is egy csapat vagyunk! Hoztunk 5+1 tippet annak érdekében, hogy közel maradhassunk egymáshoz.

1. Gondoskodjunk magunkról 

Bármilyen furcsán hangzik is elsőre, a másokkal való kapcsolódásunk minőségét alapvetően meghatározza, hogy mi hogy érezzük magunkat.

Egyensúlyunk és jó közérzetünk megőrzése érdekében alakítsunk ki egy olyan reggeli rutint, amely segítségével otthon is ráhangolódhatunk mentálisan a munkavégzésre. Legyen egy csendes, elkülönített dolgozósarkunk, ahol képesek vagyunk koncentrálni, valamint telefon- vagy videóhívásokat fogadni. Ha rendezett környezetben, a lehetőségekhez mérten kiegyensúlyozottan tudunk dolgozni, kevesebb az esélye annak, hogy a bennünk felgyülemlő stresszt a kollégáinkon vezetjük le.

2. Fektessük le a kommunikáció alapszabályait 

Nagyon fontos, hogy legyenek keretek, melyekhez igazodni tudunk akkor is, ha sok kilométer választ el minket egymástól, és ha mindannyiunk napjaihoz adódik némi káosz az otthon lévő gyerekek, családtagok miatt. Szervezzünk egy megbeszélést, ahol mindenki elmondhatja, milyen esetben melyik kommunikációs formát, csatornát részesíti előnyben, és ha csak lehetséges, tartsuk tiszteletben egymás igényeit. Állapodjunk meg az elvárható reakció időkben, valamint abban is, milyen rendszerességgel üzenjünk vagy telefonáljunk egymásnak. Ha a zökkenőmentes online kommunikációhoz szükségünk lenne még némi iránymutatásra, itt írtunk a témáról korábban. 

3. Mutassuk meg magunkat

Amennyiben még nincs videókamerával, érdemes egyet beszereznünk, mert az arctalan konferenciahívások több veszélyt rejtenek magukban. Egyrészt a nonverbális kommunikáció hiánya miatt nagyobb eséllyel értjük félre egymást, másrészt ellenérzést kelthet bennünk, ha újra és újra csak néhány arcot látunk – senki sem szeret ugyanis egy fekete képernyővel beszélni, ha eddig egy hús-vér emberrel társaloghatott. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet és bizalmat azáltal, hogy amennyire csak lehet, jelen vagyunk a megbeszéléseken.

4. Osszuk meg céljainkat és sikereinket

Segíthet az összetartás növelésében továbbá, ha valamilyen virtuális felület segítségével megosztjuk egymással rövid- és hosszútávú céljainkat. Ezáltal nemcsak azt követhetjük nyomon, ki hogyan halad a saját teendőivel, de ráláthatunk arra is, ki miben szorul segítségre. Támogassuk egymást elismerő üzenetekkel egy-egy feladat sikeres elvégzése után, és ne spóroljunk a kedves, biztató szavakkal sem! 

5. Kapcsolódjunk ki együtt

Ne szorítkozzunk kizárólag a kötelező, munkát érintő értekezletekre akkor sem, ha a személyes találkozó nem lehetséges. Egyeztessünk előre egy-egy időpontot az online csapatépítésre! Rengeteg digitális társasjáték, kvíz áll rendelkezésünkre a közös szórakozáshoz, de üdítő és elég lehet az is, ha a munkaidő után a fotelben ülve, egy pohár borral a kezünkben, kötetlenül beszélgetünk egy kicsit arról, hogy vagyunk.    

+ 1 Használjunk üzenőfalat 

Mindannyiunknak vannak jobb és rosszabb napjai. A nehéz vagy épp szórakozott pillanatok megosztása közelebb hozhat minket egymáshoz. Több online felületen pár perc alatt létrehozhatjuk saját csapatunk virtuális üzenőfalát, ahová – közös megegyezés szerint – posztolhatunk bármilyen képet, amely visszaadja, mi zajlik éppen az otthonunkban vagy az elménkben. Az önirónia és a humor remek eszköz a feszültség oldására, az pedig, hogy megmutatjuk egymásnak, milyen az, amikor nem vagyunk a helyzet magaslatán, elmélyítheti meglévő kapcsolatainkat.  

Tudatosítsuk saját felelősségünket a csapatszellem megőrzésében, és fogadjuk meg a fenti tippeket annak érdekében, hogy a járvány elvonulása után öröm legyen kollégáink viszontlátása. Ha a hirtelen jött változások miatt új állást keresünk, ide kattintsunk a hatékony segítségért, egyébként pedig bármikor válogathatunk a több ezer friss állás között is, személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy mielőbb sikeresen elhelyezkedhessünk.  

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: otthoni munka, távmunka, kommunikáció, kollégák, csapatmunka