Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A körülményeinkben, életmódunkban beálló hirtelen változások könnyen kibillenthetnek minket az egyensúlyi állapotunkból. Gégöl Júlia pszichológussal és karrier tanácsadóval körbejártuk, mi mindent tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. 

Tudatosság, elfogadás, cselekvés 

Amikor egy nem várt történés átmenetileg felborítja a megszokott mindennapjainkat, az érzelmek széles skáláján mozgunk. Megélhetjük a kontroll elvesztését; a kötelező otthoni munkavégzés okán pedig olyan érzések lehetnek úrrá rajtunk, mint a kiszakítottság, a bezártság és az ezek miatt érzett düh, szorongás. 

„Fontos, hogy ilyenkor teret engedjünk az érzelmeinknek és tudatosítsuk őket magunkban. Értsük meg, hogy a „negatív” megélések is hozzánk tartoznak és természetesek, fogadjuk el őket. Ez az első lépés ahhoz, hogy kezünkbe vegyük az irányítást. Ahelyett viszont, hogy kizárólag azokkal a tényezőkkel foglalkoznánk, amelyeken nem változtathatunk, gondoljuk végig, mit tehetünk mi magunk, hogy elkerüljük a fejünkben forgó legrosszabb forgatókönyvet: például tartsuk be a higiéniai előírásokat, és ha tehetjük, maradjunk otthon. Ha pedig rendelkezünk olyan tudással vagy erőforrással, mellyel nemcsak magunkat, de szűkebb-tágabb környezetünket is támogatni tudjuk, tegyük meg, segítsünk” – mondja Juli. 

Hatékony időbeosztás a káosz ellen

Amikor egyszerre több életterületünkön uralkodik el a bizonytalanság, és például még a gyermekek felügyeletét is össze kell hangolni a munkahelyi teendőinkkel, elengedhetetlen, hogy legyen valamiféle kapaszkodónk, egy rendszerünk, amihez igazodhatunk. Érdemes tehát egy állandó napirendet kialakítani, még ha olykor ettől el is térünk, mert az élet van, hogy felülírja.

„Ha mostantól otthonról dolgozunk, ne csak a munkavégzésre szánt időt osszuk be – tervezzük meg az egész napunkat, és igyekezzünk minden napba valamilyen feltöltődést nyújtó, örömszerző tevékenységet is csempészni. Legyen az egy ráérős reggeli, fél óra edzés vagy egy társasjáték a családdal. Ezek az apró, pihenést és kikapcsolást szolgáló elfoglaltságok biztos pontokká válnak, és elengedhetetlenek ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és energikusak maradjunk a mentálisan megterhelt időszakokban is” – magyarázza interjúalanyunk.

A nevetés ereje

„A nehéz idők átvészelésében segítségünkre lehet, ha megtanulunk nevetni magunkon és egy kis humorral eltávolodunk a helyzettől. Csatlakozzunk a közösségi oldalakon olyan csoportokhoz, amelynek tagjai hozzánk hasonló kihívásokkal küzdenek, vagy hozzunk létre munkatársainkkal együtt egy olyan csatornát, ahol a humort bevetve vidámabbá tehetjük egymás napjait” – javasolja a szakértő.

Gondoljunk csak bele, mennyi vicces pillanatot van alkalmunk elcsípni például az otthonlét során, amikor még a gyermekgondozási és háztartásvezetési teendők is felkerülnek a végtelen hosszúságúnak tűnő teendő listánkra. Egy kép a tűzhelyen felejtett, szénné égett lábosunkról, a nappali szőnyeg közepén, uzsonna közben kidőlt kisgyermekünkről, vagy a párunkról, aki a konferenciahívás után élére vasalt ingben, laptoppal az ölében szundít a kanapén, kellemes emlék lesz a nyugodtabb időszakokban is, és jó emlékeztető arra, hogy minden rosszban van valami jó. Ha pedig önirónia és humor raktáraink ürülni kezdenek, segítségül hívhatunk könnyed vígjátékokat, sorozatokat vagy stand-up comedy előadásokat is. A lényeg, hogy nevessünk!

Kapcsolódás másokkal és önmagunkkal

Társas kapcsolataink rendkívüli erőforrások egy-egy megpróbáltatás idején, ám most a szokottnál több együtt töltött idő és megoldandó feladat miatt kialakuló konfliktusok könnyen megkeseríthetik mindennapjainkat. Ahhoz, hogy továbbra is harmóniában élhessünk, az eddiginél nagyobb fokú alkalmazkodásra és több kompromisszumra lesz szükségünk.

„Forduljunk egymáshoz ebben az érzékeny időszakban türelemmel és elfogadással. Sort keríthetünk akár régóta ki nem mondott sérelmek feloldására, kapcsolati problémáink rendezésére is. Beszélgessünk, játsszunk, pihenjünk együtt minél többet, fedezzük fel ismét, miért szerettünk bele egymásba, és hogy mekkora boldogság, hogy már közös családban élünk” – biztat interjúalanyunk. 

Ne feledkezzünk meg azonban az énidőről sem! „Mivel gyakorlatilag össze vagyunk zárva egymással, időnként biztosan jólesne nekünk az egyedüllét. Ne érezzük ettől rossz szülőnek vagy társnak magunkat – beszéljük meg, ki hogyan tud elvonulni, ha egy kis töltődésre van szüksége és segítsük egymást a napi teendők igazságos felosztásával is” – tanácsolja Juli.

Ha egyedül élünk, az online kapcsolattartás eszközeit alkalmazva szintén lehetőségünk nyílik erőt meríteni a barátainkkal, kollégáinkkal vagy távol élő családtagjainkkal folytatott beszélgetésekből.

Figyeljünk arra, hogy a virtuális érintkezés során ne a közös szomorkodás, negatív érzések domináljanak. Érzelmeink megosztása mellett vitassuk meg egymással élményeinket is: mi az, ami átsegít minket a nehezebb periódusokon, hogyan telik egy napunk vagy milyen könyvet olvasunk éppen” – emeli ki a tanácsadó. „Amikor pedig nem vágyunk társaságra, használjuk ki a lehetőséget, hogy magunkra figyeljünk – talán épp itt az ideje elmélyíteni önismeretünket, végiggondolni az elmúlt és megtervezni elkövetkezendő pár évünket, egyszersmind megtanulnunk élvezni az egyedül töltött időt.” 

„Végezetül pedig igyekezzünk időről időre elcsendesíteni az elménket, és hálát adni mindazért, amink van: az egészségünkért vagy a kihívásokkal teli időszakokban létrejövő páratlan erejű összefogásért. Sokat segíthet lelki és mentális egészségünk megóvásában az is, ha minimálisra csökkentjük a hírek olvasását: bőven elég reggel és este egyszer rátekinteni a hírportálokra és tájékozódni, nem kell, hogy egész nap a szalagcímeken függve stresszeljünk. És ne feledjük: mindannyian, együtt vagyunk ebben a helyzetben” – javasolja a szakember. 

Merjünk tehát egymásra támaszkodni, hiszen nem vagyunk egyedül a szituációban. Válasszuk a jelen állapot elfogadását, a rugalmas alkalmazkodást. Amennyiben pedig épp állást keresünk, nézzünk magunka, és tisztázzuk személyes prioritásainkat, hogy aztán célzottan válogathassunk a több ezer lehetőség tengerében. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, és akkor se csüggedjünk, ha a folyamatok lassabban haladnak a megszokottnál. Előbb-utóbb a jelen időszak is elmúlik, és minden visszatér a régi, rohanó kerékvágásba. Addig is, élvezzük az utat!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, otthoni munka, távmunka, egyensúly, tudatosság