Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Most, hogy mindannyian alkalmazkodni igyekszünk az új helyzethez, a legtöbben valószínűleg változtatunk a napi ritmusunkon, a szokásainkon, és közelebbi kapcsolatba kerülünk önmagunkkal. Mórocz Kata trénerrel és karrier coachcsal arról beszélgetünk, hogyan mélyíthetjük el önismeretünket a jelenlegi helyzetben.

A reflektálás ereje

Mivel jelenleg az otthoni munkavégzés térnyerésével a megszokottnál szabadabban osztjuk be a teendőinket, rengeteg felismeréssel gazdagodhatunk azzal kapcsolatban, mi az igazán fontos számunkra. A prioritásaink, a napi rutinjaink, valamint a munkánkkal kapcsolatos érzelmeink mind árulkodnak arról, hányadán is állunk magunkkal és az életünkkel. 

Ez az időszak kiváló lehetőség arra, hogy – amennyiben nem vagyunk elégedettek – végiggondoljuk, min szeretnénk változtatni. Sokszor azonban nem is olyan könnyű megválaszolnunk ezt a kérdést: Kata trénerként és magánemberként is az élményalapú tanulásra esküszik, és erre buzdít minket is. 

„Én minden hónap végén visszatekintek, és értékelem az adott időszakot. Megkérdezem magamtól, melyik volt a legemlékezetesebb pillanat, milyen leckéket kaptam és tanultam meg, illetve mik voltak a prioritásaim az elmúlt hónapban. A válaszok kimondása és leírása után azt is megvizsgálom, elégedett vagyok-e mindezzel, vagyis azzal, ahogyan a mindennapjaimat alakítottam. Ezután számbaveszem, min kell változtatnom ahhoz, hogy elégedettebb legyek” – kezdi.

Azt vallja, a rendszeres önvizsgálat a kulcsa mindennek. „Nem önmagukban az élményekből, a történésekből tanulunk, sokkal inkább abból, ahogyan azokra utólag reflektálunkA reflektálás során levonhatunk olyan tanulságokat, amelyeket később beépíthetünk. Észrevehetjük például, hogy a reggeli jóga után sokkal energizáltabban indul a reggel, hogy a délutáni megszakítatlan fókuszáltságú munkaidő mennyivel hatékonyabb vagy a kellő mennyiségű alvás hogyan hat a jóllétünkre. Ha az adott tevékenység pozitív, feltöltő erővel bír, érdemes elköteleződnünk mellette, ha azonban nem válik a javunkra, bátran kísérletezhetünk más megoldásokkal.”

Célkitűzés és a „normális” kerékvágás

Amikor elhatározzuk, hogy valamilyen tekintetben megváltozunk, és mostantól például minden nap olvasunk, időt és energiát fordítunk az álláskeresésre, esetleg szakmai tudásunkat bővítjük egy online tanfolyam segítségével, fontos, hogy következetesek legyünk magunkkal. 

„A jelenlegi helyzet miatt sokunk próbált új szokásokat csempészni a napjainkba, ám legtöbbünk elkeseredik, ha az átállás nem megy egyről a kettőre. Ezért én a szokásokkal kapcsolatban két dolgot szoktam tanácsolni: kezdjük kisebb, könnyedén teljesíthető célokkal, és mindenképpen legyünk konzisztensek. Az sem baj, ha egyik nap csak tíz percet olvasunk – a lényeg a rendszeresség, és az, hogy minden nap tegyük meg a tőlünk telhetőt” – hangsúlyozza Kata, majd hozzáteszi, hogy bármennyire is örömteli élmény megismerkednünk egy új, sportosabb, egészségtudatosabb, fejlődő önmagunkkal, és a tömött buszon való zötykölődés helyett a nappaliban jógázva hálát adni a karanténhelyzet előnyeiért, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez az állapot nem tart örökké. 

„Sokszor felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben kialakított jó szokásainkat később is meg tudjuk-e majd tartani. Ha a reggelente nyert egy óránkat most mozgással és nyugalmas reggelivel töltjük, a későbbiekben, amikor ismét utaznunk kell reggelente, vagy ki kell majd hagynunk a sportot és ismét rohanva kell bekapnunk valamit, vagy annak kedvéért át kell csoportosítanunk, esetleg lemondanunk más teendőinket. Amikor azon elmélkedünk, mi lesz majd, amikor minden visszatér az úgynevezett normális kerékvágásba, jusson eszünkbe, hogy nem biztos, hogy nekünk a régi volt a megfelelő, és nem muszáj mindennek ugyanúgy lennie, ahogyan korábban volt” – világít rá interjúalanyunk. 

Jengázzunk ügyesen

A fenti tanácsokat követve most alaposan megvizsgálhatjuk a munkánk és a magánéletünk kapcsolatát is. A szakember ezzel kapcsolatban óvatosságra int minket.

 „A tökéletes munka-magánélet egyensúly véleményem szerint nem létezik, ennek a hajszolása azt a hamis illúziót kelti, hogy egyszer csak majd beáll a nyugalmi állapot. Tekintsünk az életünkre inkább úgy, mint a jenga játékra, amelynek egymásra illesztett fatömbjei a munkánk és a magánéletünk egy-egy szeletét jelképezik. Hol innen, hol onnan kell kihúznunk, vagy épp betolnunk valahová egy darabot ahhoz, hogy a torony ne dőljön össze. A lényeg nem az, hogy a munka és a magánélet elemei szigorúan fele-fele arányban legyenek jelen – sokkal fontosabb, hogy a tornyunk szilárdan álljon.”

Teljesen rendben van tehát, ha egy adott ideig mondjuk egy projektfeladat szűkös határideje miatt önszántunkból meghosszabbítjuk a munkaidőnket, hiszen ezt követően fókuszálhatunk életünk más fontos színtereire, és szervezhetjük úgy a napjainkat, hogy egy héten keresztül például mi fürdethessük a gyermekünket. Az, hogy mikor mit kezelünk prioritásként, csakis rajtunk múlik. Ha a jelen helyzetben arra jövünk rá, hogy az utóbbi években nem sikerült az értékrendünknek megfelelően szervezni a napjainkat, üljünk le és gondoljuk át, min szeretnénk változtatni.  

Mérlegeljünk

Bármilyen változásokon, tanulási folyamatokon is megyünk keresztül, Kata szerint érdemes emlékeztetnünk magunkat a jelenlegi keretekre és körülményekre. Egy világméretű járvány idején természetes, hogy olykor eluralkodik rajtunk a bizonytalanság, és belső monológunk negatívvá válik. Ne vonjunk le azonnal elhamarkodott következtetéseket, és főleg ne cselekedjünk meggondolatlanul a bennünk zajló érzelmi hullámzások hatására! 

„Az, hogy átmenetileg a korábban szenvedéllyel végzett munkánkat is kevesebb lelkesedéssel végezzük, nem feltétlenül a kiégés jele, hanem a mostani szituáció velejárója – ne kezdjünk hát azonnal őrült álláskeresésbe, inkább adjunk magunknak időt és lehetőséget, hogy tisztán lássuk, mire van szükségünk ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat” – javasolja. 

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és lépjünk közelebb a tükörhöz, melyet a jelenlegi helyzet tart elénk. Amennyiben a járvány miatt elveszítettük állásunkat, ne csüggedjünk, kattintsunk ide a hatékony segítségért! Válogassunk kedvünkre a több ezer friss állás között egyszerűen, személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy ne maradjunk le a nekünk való lehetőségekről.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, önismeret, fejlődés, egyensúly