Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bizonyos munkaadók rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a rendszeres és megfelelő minőségű visszajelzésekre, vagyis ezek a beszélgetések a vállalati kultúra részét képezik, sajnos azonban a legtöbb cégnél még nem ez a jellemző. Ha őszinték akarunk lenni, munkánk értékelése, véleményezése nemcsak a vezetőnk hibájából maradhat el, számtalan ok húzódhat meg a háttérben. Ilyen lehet például, ha nem is jelezzük, vagy nem a megfelelő módon jelezzük az igényünket a visszajelzésre, esetleg a múltban felháborodottan reagáltunk egy negatív véleményre, de az sem ritka, hogy észre sem vesszük a feedbacket, mert nem olyan formában érkezik, ahogy mi várnánk. Lássuk, mit tehetünk, hogy rendszeresen gazdagodhassunk a szükséges építő jellegű kritikával!

A megfelelő időzítés

Amikor egy ideje már semmilyen jó szót vagy épp negatív megjegyzést nem tett a főnökünk a munkára, könnyen válhatunk türelmetlenné, nem értve a helyzetet, vagy arra gondolva, hogy talán már nem is számol velünk. Ha így is érzünk, semmiképp se támadjuk le, vagy kérjük számon! Egyáltalán nem jó stratégia, ha hirtelen felindulásból bekopogunk hozzá, és azt várjuk, hogy csak úgy kezdje el elemezni múlt havi teljesítményünket. Gondoljunk bele az ő helyzetébe: mi lenne, ha valamennyi munkavállaló így tenne? Legyünk körültekintőek és empatikusak, egyeztessünk jó előre időpontot a beszélgetésre, meghívót küldve, vagy tárgyalót foglalva a közös naptárban. Adjunk legalább egy hét felkészülési időt, és jelezzük, milyen témákban, projektekben lenne szükségünk a visszajelzésére. Tegyük mindezt udvariasan, ez ugyanis jó alap az előremutató eszmecseréhez.

Így kérjünk visszajelzést - munka, kommunikáció, karrier

A visszajelzés nem egyenlő a dicsérettel

Érdemes tisztáznunk magunkban, hogy főnökünk visszajelzése nem feltétlenül lesz pozitív, lehetséges, hogy éppen ezért nem is került még sor egy aktuális teljesítmény-összegzésre. Ha erre sikerül valamelyest felkészülnünk, elkerülhetjük, hogy elöntsön bennünket a méreg. Nagyon fontos erre odafigyelnünk, ha ugyanis támadásként értékeljük az elhangzottakat, és magyarázkodásba kezdünk, vagy vitába szállunk, azzal egyrészt romboljuk a munkakapcsolatot, másrészt annak a lehetőségét is elvágjuk, hogy a jövőben valós visszajelzést kaphassunk. Hallgassuk érdeklődéssel a visszajelzést, és ne vágjunk közbe. Testtartásunk legyen nyitott és ne túl feszes. Ha szükséges, jegyzeteljünk, vagy ismételjük meg az elhangzottakat, hogy biztosan a lényeget szűrjük le belőle. A beszélgetés végén ne felejtsük el megköszönni a részletes véleményét, még akkor se, ha nehezen szembesülünk a hibáinkkal.

Rajtunk is múlik

Hogy hogyan is értelmezzük felettesünk visszacsatolását, és milyen módon profitálunk belőle, kizárólag rajtunk múlik. Érdemes megjegyezni, hogy a visszajelzések nem csak szavakon keresztül érkezhetnek, ezért ajánlott arra is odafigyelnünk, hogyan viszonyul hozzánk a főnökünk a mindennapokban, tartja-e velünk a szemkontaktust, ha hozzánk beszél, vagy mosolyog-e, esetleg egyenesen kerül minket. Olvassunk a sorok között, és ha szükséges, tereljük számunkra megfelelő mederbe a kapcsolatot. Értékes visszajelzést akkor fogunk kapni, ha képesek vagyunk megfogalmazni a kérdéseinket: pontosan miben is van szükségünk megerősítésre vagy tanácsra.  Akarjunk fejlődni, és ezért ne is elégedjünk meg csupán a vállveregetős kommentekkel. Amennyiben felettesünk elzárkózik a rendszeres teljesítmény-elemzéstől, találjunk más csatornákat a visszajelzésre: ez lehet egy munkahelyen kívüli mentorunk vagy egy olyan tapasztalt kollégánk, akinek a véleménye sokat jelent nekünk. A lényeg, hogy a visszacsatolás objektív szemüvegen keresztül érkezzen, mert így lesz hiteles és hasznos.

Gondoljuk át a fentieket, ne csak visszajelzést kérni tanuljunk meg, hanem az kapni is! Törekedjünk a folyamatos fejődésre, ha azonban erre erőfeszítéseink ellenére sem nyílik lehetőségünk, mert állandóan falakba, elutasításba ütközünk, elképzelhető, hogy nem a számunkra ideális helyen vagyunk. Soha nem késő váltanunk: válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyes preferenciáink szerint. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy láthatóvá váljunk a munkáltatók számára is. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, visszajelzés, kommunikáció, fejlődés, karrier