Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az ülőmunkát végzők számára a nyak, a vállak és a hát merevsége, olykor égető fájdalma bizonyára ismerős jelenség. A probléma forrása jellemzően a mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, az órákig tartó görnyedő pozíció a monitor előtt azonban azok számára is súlyos panaszokat okozhat, akik szabadidejükben rendszeresen sportolnak, nem is beszélve a stressztől, ami tovább súlyosbíthatja a tüneteket. A megoldás a tudatosságban rejlik – mutatjuk, mit tehetünk akár már ma, hogy jobban érezzük magunkat a testünkben!

A káros alaphelyzet

Az ülés, akárcsak az álló vagy fekvő testhelyzet, teljesen természetesen állapot, ha azonban rendszeresen és tartósan egyetlen testtartásba kényszerítjük magunkat, az jelentős veszélyekkel jár a mozgásszervrendszerünkre.  Aki napi több órát tölt el az íróasztalnál ülve, számolnia kell izmai megrövidülésével, a gerincoszlop fokozott terhelésével és a hátizomzat gyengülésével is. Különösen akkor igaz ez, ha az ülőmunka közben helytelen tartást veszünk fel, a képernyőre meredve nyakunk előrefeszül, akárcsak a teknősbékának, hátunk meggörnyed, vagy a másik végletként mélyen a székbe süppedünk, vállunk előre esik, nyakunk valódi támaszték nélkül marad. Ha hosszú órákat senyvedünk így, anélkül, hogy felállnánk, sétálnánk, kinyújtóznánk, a fájdalom azonnal jelentkezni fog.

Hátfájás? Le vele! - ülőmunka, hátfájás, mozgás

Üljünk jól

A feladat egyszerűnek tűnik, valójában azonban újra és újra figyelmeztetnünk kell magunkat a helyes testtartásra. Bár az ergonomikus munkahely kialakítása a munkáltató felelőssége, rajtunk is múlik, hogyan használjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket. Amennyiben állítható magasságú a székünk, fontos, hogy megtaláljuk az ideális pozíciót: talpunk legyen a talajon, kilencven fokos szöget zárva a lábszárral, és ugyanez érvényes a lábszár-comb viszonylatára is. A háttámlát egyenes állásban rögzítsük, ha szükséges, egy megfelelő párnával gondoskodjunk hátunk egyenes tartásáról, anélkül, hogy feszültséget éreznénk az izmainkban.  A monitor magassága is kulcsfontosságú: annak felső széle legyen a szemünkkel egy vonalban, és mindig a képernyővel szembe üljünk, ha ugyanis valamelyik irányba el kell fordulnunk, az további terhelést jelent a testünknek.

Egyszerű, de nagyszerű

Maradjunk mozgásban! Ha ezt az egyetlen jó tanácsot megfogadjuk, már rendkívül sokat tettünk az egészségünkért, hiszen testünk a mozgásra hivatott. Természetesen ennek vannak határai az irodai munkavégzés során, a lehetőségeinket azonban érdemes kiaknáznunk:

  • Mindig a következő üléspozíció a legjobb. Változtassuk testtartásunkat, amilyen gyakran csak tudjuk!
  • Álljunk fel, a lehető legtöbbször. Ehhez jó trükk, ha csupán egy kis pohár vizet készítünk az asztalunkra, és ha elfogy, arra kényszerítjük magunkat, hogy elsétáljunk a konyháig/víz-automatáig, naponta sokszor. Ne feledjük, hogy napi két liter tiszta víz elfogyasztása javasolt!
  • Használjuk a lépcsőt, lift helyett. Meg fogunk lepődni, hány emeletnyi táv gyűlik össze egy-egy átlagos napon, és bár apróságnak tűnik, mégis fittebbnek érezhetjük magunkat ez által. A mozgás ráadásul nemcsak a testünket, a szellemünket is felfrissíti.
  • Beszéljünk személyesen kollégáinkkal. E-mail és telefon helyett, amikor csak tehetjük, sétáljunk oda munkatársunkhoz, ezzel is átmozgatva elgémberedett végtagjainkat, sőt extra nyereségként kapcsolatainkat is szorosabbra fűzhetjük.
  • Hetente kétszer sétáljunk haza a munkából. Ha messze lakunk, szálljunk le hamarabb a tömegközlekedésről, vagy miután leparkoltuk az autónkat, iktassunk be egy kényelmes húsz perces kitérőt. Ennyi idő alatt a fejünket is kiszellőztethetjük, és testünk is hálás lesz minden egyes lépésért.

Próbáljuk ki a fentieket, és teljen fájdalommentesen az újévünk! Érdemes azonban azzal is számolnunk, hogy bizonyos esetekben, ha a túlfeszített munkatempó és az állandó időprés okán érezzük rosszul magunkat a bőrünkben, kizárólag a munkahelyváltás orvosolhatja a problémát. Számtalan friss lehetőség vár ránk, amelyek közül személyes preferenciáink szerint válogathatunk. Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: ülőmunka, hátfájás, testtartás, mozgás, egészség