Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Biztosan számtalanszor hallottuk már azt a tanácsot, hogy addig ne hagyjuk ott a munkahelyünket, amíg nem találtunk helyette valami mást. Ezt a legtöbb esetben valóban érdemes megfogadnunk, hiszen ha nem külső kényszer miatt kell felmondanunk, és nem is rúgtak ki, nem lenne tanácsos kockáztatnunk a megélhetésünket a döntésünk miatt. Bár új állást találni sokkal nehezebb, ha közben még egy teljes állást el kell látnunk, ám ha előre gondolkodunk és gondosan megtervezzük a lépéseinket, gördülékenyebb lehet a váltás.

Gondoljuk át a karriercéljainkat

Akár több fizetést szeretnénk, rövidebb munkaórákat, nagyobb felelősségi kört, izgalmasabb feladatokat vagy csupán a lakhelyünkhöz közelebbi munkahelyen szeretnénk dolgozni, a munkahelyváltás ideális esetben mindig egyfajta fejlődést jelent a karrierünkben. Bármi is legyen az indokunk, érdemes óvatosan hozzáállnunk a témához és elég időt hagyni magunknak, hogy minél zökkenőmentesebb lehessen a váltás. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy tulajdonképpen bárhogy is döntünk, mindig egyszerre nyerünk és veszítünk valamit, hiszen a tökéletes munka nem létezik – lehet, hogy a nagyobb fizetés több felelősséggel, az izgalmas feladatok pedig hosszabb munkaórákkal járnak. Céltalan keresgélés helyett először a fejünkben tegyük rendbe, hogy milyen karriercéljaink vannak és a váltás milyen pozitívumokat hozhatna az életünkbe! Ha tiszta a jövőképünk, valószínűleg sikerül úgy elhelyezkednünk, hogy elégedettek legyünk az új munkánkkal. De mégis hogyan kezdjünk bele a keresésbe, ha már döntöttünk?

Legyünk biztosak a dolgunkban

Ha mindent mérlegeltünk és arra jutottunk, hogy váltanunk kell, ideje belekezdeni a munkába! Igen, az álláskeresés maga is egy munka, hiszen rengeteg kutatómunkára, befektetett időre és energiára van szükség ahhoz, hogy valóban megtaláljuk, amit kerestünk. Először is üljünk le és rendszerezzük a gondolatainkat, hogy tisztábban lássunk: nyissunk egy dokumentumot, ahol elkezdhetjük összegyűjteni az ötleteinket és kilistázhatjuk az érdekesnek tűnő ajánlatokat! Vegyük figyelembe a már korábban megfogalmazott céljainkat és elvárásainkat, hiszen rengetegszer előfordul, hogy valaki gondolkodás nélkül beleugrik egy jobbnak tűnő állásba, de végül rosszabb helyen találja magát, mint ahonnan eljött. Az interneten rengeteg infót találhatunk a számunkra szimpatikus cégekről és munkavállalói értékeléseket is olvashatunk, ami nagyon hasznos lehet a döntésnél.

Ne munkaidőben keresgéljünk

Frissítsük az önéletrajzunkat és írjunk motivációs levelet a kiválasztott cégeknek, de figyeljünk oda arra, hogy mindezt ne a munkaórák alatt tegyük, hanem azután! Persze nagy lehet a kísértés, hogy két legyet üssünk egy csapásra, különösen, ha már elegünk van a munkánkból vagy a munkatársainkból és emiatt váltanánk, de ez nem jó ötlet. Egyrészt a cégeknek joga van monitorozni a céges eszközökön történő aktivitásunkat, így lehet, hogy a legrosszabbkor bukunk le és kirúgnak, mielőtt találtunk volna B tervet, másrészt magunknak is egy fölösleges stresszt okozunk azzal, ha mindig hátra kell néznünk a vállunk felett, hogy ki látja, amit csinálunk. Az interjúk megszervezése is kihívás lehet, ha még dolgozunk, de ha a munkaidő előttre, ebédszünetre vagy a munka utáni időszakra ütemezzük őket, nem jelenthet gondot, míg a heti szinten többszöri hiányzásunk gyanús lehet.

Ne keltsünk gyanút

Ez nem az az időszak, amikor érdemes megváltoztatnunk a hozzáállásunkat vagy a viselkedésünket. Gyanút kelthet, ha sokszor ugrunk ki egy-egy titkos telefonbeszélgetésre vagy nyilvánvalóan titkolózunk a kollégáink előtt, akik így érezni fogják, hogy valami nincs rendben. Az is nagyon árulkodó, ha normál esetben farmerben és pólóban járunk dolgozni, de ebben az időszakban gyakran előfordul, hogy öltönyben vagy kiskosztümben jelenünk meg – egy idő után nyilvánvaló lesz, hogy állásinterjúról érkeztünk. Fontos az is, hogy ha felsoroljuk a referenciáinkat a jelentkezésünknél, ne adjuk meg a jelenlegi munkáltatónkat, bármennyire is kézenfekvő lenne, hiszen bármikor kapcsolatba léphetnek vele, hogy kikérjék rólunk a véleményét – ezt pedig nyilván nem szeretnénk, amíg nem tájékoztattuk róla, hogy fel szeretnénk mondani. Ha már előrehaladott a folyamat egy cégnél, kérjük meg őket, hogy kezeljék bizalmasan a jelentkezésünket és ne osszák meg harmadik féllel, hiszen sosem tudhatjuk, hogy kivel áll kapcsolatban a főnökünk.

Először a főnökünket avassuk be

Ha sikerült új pozíciót találnunk, itt az ideje, hogy leüljünk a főnökünkkel is beszélni. Valószínűleg van egy felmondási idő a szerződésünkben, amit még le kell dolgoznunk, így őt sem érheti derült égből villámcsapásként a döntésünk és lesz ideje felkészülni a pótlásunkra. Ilyen helyzetekben még előfordulhat, hogy a főnökünk tesz egy ajánlatot, hogy mégis ott maradjunk a cégnél – ezt érdemes megfontolnunk, hiszen ez jó alkalom arra, hogy fizetésemelésről, előléptetésről vagy más pozícióról tárgyaljunk, ami enélkül az ütőkártya nélkül nem volt elérhető számunkra.

Ne égessünk fel hidakat

Ha a világ legrosszabb főnöke is a miénk, próbáljunk meg úgy elválni, hogy a későbbiekben még legyen lehetőségünk közösen dolgozni! Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerül szóba a nevünk egy beszélgetés során, és nem mindegy, hogy hogyan hivatkoznak ránk ilyenkor. Az sem mindegy, hogy csapot papot otthagyunk és a kollégáinknak kell „eltakarítaniuk” utánunk egy-egy be nem fejezett projektet, vagy szépen lezárunk mindent és úgy adunk át a többieknek, hogy nélkülünk is tudják folytatni a munkát. Váljunk el úgy a cégtől, hogy ha visszagondolnak ránk, egy szorgalmas és szakmailag felkészült emberre emlékezzenek, ne pedig a viharos távozásunkra.

Már döntöttünk és váltanánk? Böngésszünk az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre, hogy mielőbb megtalálhassuk a számunkra ideális állást!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala