Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Minden főnöknek megvan a maga stílusa és megközelítése a vezetéshez. Egyesek inspirálnak, terelgetnek és megadják a teret a nyugodt munkavégzéshez, mások inkább a kontrollt és a szigorú határidők betartatását tekintik célravezetőnek, illetve akadnak olyanok is, akik nem tudják felvenni a vezető szerepet és haverkodnak az alkalmazottaikkal. Minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, a megértésük pedig segíthet minket eligazodni a munkahelyi kapcsolatainkban és az együttműködésben. Lássuk hát, milyen típusú főnökökkel találkozhatunk a karrierünk során!

A motivátor

Erősen inspiráló vezető típus, aki a csapat és az alkalmazottak igényeit helyezi előtérbe. A motivátor típusú főnökök empatikusak és felismerik azt, hogy a legtöbb embert nem feltétlenül a pénz motiválja, így képesek megtalálni azokat a pontokat, amikkel jó irányba terelhetik a csapatot. Szívesen ülnek le beszélgetni az alkalmazottakkal és elegendő időt fordítanak arra, hogy megismerjék az értékrendjüket, céljaikat, motivációikat, így a személyes fejlődésükben is tudnak segíteni. Az alkalmazottak általában szívesen dolgoznak ilyen vezető mellett, mert úgy érzik, hogy figyelnek az igényeikre és a csapathoz tartoznak. A motivátor vezetői típusnak a hátránya lehet azonban, ha nem teljesen érti meg az igényeinket és a személyes vízióját próbálja meg az alkalmazottakra erőltetni abban a hiszemben, hogy a jövőjükbe fektet be – de nem biztos, hogy ezt a jövőt álmodjuk meg mindannyian.

A kontrollmániás

Feladatorientált vezetői típus, aki a legrosszabb forgatókönyvnek a határidőkből való kicsúszást tartja. Fontos számára, hogy képes legyen a munkát szigorú keretek között irányítani és azt tartja sikernek, amikor mindenki betartja a szabályokat és időben elkészül mindennel. Ennek megvan az az előnye, hogy strukturáltabban halad a munkavégzés és általában az alkalmazottak is önállóbban végezhetik a feladataikat, hátrány viszont, hogy sokszor merevek és rugalmatlanok az elvárások, ami rossz hatással lehet az alkalmazottak munka-magánélet egyensúlyának megtartásában. A kontrollmániás főnökök egy másik ismérve, hogy sokszor nem bíznak magukon kívül senkiben és még a kis hatáskörű feladatokból sem tudnak delegálni másoknak, ami miatt folyamatosan el vannak havazva. Gyakran ezek a vezetők azok, akik elvárják a heti öt nap irodai munkavégzést, mert a saját szemükkel akarják látni, hogy dolgoznak az alkalmazottai, illetve gyakran visszatartanak olyan információkat, amelyek a rutinfeladatok elvégzéséhez szükséges.

A haverkodós

Ha a főnökünk szívesen beszélget velünk a munkán kívüli dolgokról is, és alapvetően vidám, barátságos személyiség, az szerencsés helyzet. Az ilyen vezetők általában empatikusak és bátran fordulhatunk hozzájuk, ha problémánk akad valamivel. Az ilyen vezető hátránya, hogy nem képes világos határokat szabni a csapatnak, így gyakran a túlzott udvariasság és alkalmazkodás a haladás útjában áll. Néha fontos a kritikus visszajelzés és a keretek kijelölése, hogy elérjük a célokat és mindenki tisztában legyen a szerepével a cégnél. A pozitivitás jó dolog, de ha nem tudjuk felismerni a problémákat, az ellehetetleníti a világos kommunikációt. Gyakran a haverkodós főnök nem képes döntést hozni és halogat, ami hatalmas stresszforrást jelenthet saját magának és az alkalmazottainak is. Gyakran olyan csapattal veszik körbe magukat, akik maguk is empatikus emberek és nem tudnak nemet mondani a feladatokra, amitől túlterheltség és rosszabb esetben kiégés is kialakulhat.

Felismertük a főnökünket valamelyik típusban és úgy döntöttünk, inkább váltanánk? Nézzünk körbe az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala