Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az, hogy elfogadjanak minket és a közösség tagjának érezzük magunkat a munkahelyünkön, alapvető fontosságú ahhoz, hogy hosszú távon jól érezzük magunkat egy cégnél. A pozitív környezet nem csak a magánéletben szükséges a boldogsághoz, hanem a szakmai teljesítményünket is javítja. Ha gyakran érezzük magunkat kényelmetlenül, sokszor nem találjuk meg a közös hangot a kollégáinkkal és úgy érezzük, kirekesztettek, érdemes megfogadnunk az alábbi tanácsokat.

Fogalmazzuk meg, pontosan mi a probléma!

Az első lépés a helyzetünk értékelése, azaz próbáljuk meg megfogni, pontosan mi lehet az oka annak, hogy így érezzük magunkat! Nem mindegy ugyanis, hogy a problémánk forrása kívülről jön vagy belülről – ha belőlünk fakad, akkor elképzelhető, hogy az egész szituáció csak a fejünkben létezik, így a megoldás nem a viselkedésünk megváltoztatása, hanem az önbecsülésünk és az önbizalmunk javítása lehet. Másokat nem tudunk sem megváltoztatni, sem irányítani, így azon érdemes dolgoznunk, hogy mi magunk hogyan fogunk fel egyes szituációkat és hogyan kontrollálhatjuk a saját viselkedésünket. Ha a probléma külső, azaz a munkatársaink valóban elutasítók, esetleg ellenségesen viselkednek velünk, nem egyezik az értékrendszerünk, akkor érdemes ezekkel a kapcsolatokkal foglalkoznunk és feltárnunk a miérteket.

Értékeljük a kapcsolatainkat!

A kapcsolataink minősége hatással van az egészségünkre, a boldogságunkra és összességében az életminőségünkre. Ez alól a munkahelyi kapcsolatok sem képeznek kivételt, így a közös hang megtalálása kulcsfontosságú. Gondoljuk át, hogy kik azok a kollégáink, akikkel könnyebben, és kik azok, akikkel nehezebben megy a kommunikáció! Ha fel tudjuk mérni, hogy a gördülékenyen működő kapcsolataink pontosan mitől működnek, az segíthet abban, hogy a megrekedt kapcsolatainkat is egy működőképes irányba tereljük. Fókuszáljunk a pozitív dolgokra és erősítsük meg a szilárd kapcsolatainkat! Igyekezzünk kezdeményező szerepet felvenni és hívjuk meg a kollégáinkat egy-egy munka utáni eseményre, vagy közösen eltöltött ebédszünetre! Ha nyitottak vagyunk a közös időtöltésre, könnyebben megközelíthetőnek fogunk tűnni a kollégáink szemében és egyben egy jó lehetőséget adunk magunknak arra, hogy kapcsolatot teremtsünk velük. Ha a hosszan együtt töltött idő szorongással tölt el minket, kezdjük apró lépésekkel, például csatlakozzunk be a meetingek előtti beszélgetésekbe, és ne féljünk kérdezni! Nem kell azonnal legjobb barátoknak lennünk, de sikerülhet egy pozitívabb légkört kialakítani.

Ismerjük meg a csoport dinamikáját!

Elképzelhető, hogy azért nem tudunk beilleszkedni a csapatba, mert teljesen más munkahelyi környezetből érkeztünk, mint a többiek. Lehet, hogy az előző munkahelyünkön a versengést jutalmazták, míg a mostani cégnél az együttműködés a prioritás? Próbáljuk meg megfigyelni, hogyan kommunikálnak a munkatársaink egymással és a főnökünkkel! Egymás szavába vágva hadarnak vagy szeretnek megállni és átgondolni a válaszukat, mielőtt megszólalnak? Keressünk ilyen támpontokat és igyekezzünk felvenni ezt a ritmust!

Kérjünk segítséget!

Forduljunk segítségért egy külső szemlélőhöz, aki lehet akár az egyik kollégánk is, akivel jól kijövünk, de egy csapaton kívüli bizalmasunk is! Kérjünk visszajelzést arról, hogy vajon miért nem működik a kommunikáció, mit csinálunk rosszul és mit tehetnénk azért, hogy javuljon a helyzet! Igyekezzünk ezeket figyelembe venni és megtenni, ami tőlünk telik, de ha úgy érezzük, minden erőfeszítésünk ellenére sem oldódik meg a probléma, lehet, hogy érdemes másik munkahely után néznünk. Gondoljuk át, hogy vajon a cég és a csapat értékrendje valóban összeegyeztethetetlen-e a miénkkel, az erőfeszítéseink hoznának-e tartós változást, és ha úgy ítéljük meg, keressünk egy olyan munkahelyet, ahol nem kell kívülállónak éreznünk magunkat a személyiségünk miatt!

Frissítsük az önéletrajzunkat és nézelődjünk a számunkra releváns állásajánlatok között, hogy megtaláljuk az igazán hozzánk illő munkahelyet!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala