Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

1:1 meetingen, vagy a magyar szlengben elterjedt egy-per-egy meetingen kizárólag a felettesünk és mi magunk veszünk részt, és általában személyesen történik. Sokan értenek egyet abban, hogy gyakran ezeknek a megbeszéléseknek van a legnagyobb haszna és eredménye, hiszen ezek kicsit kívül esnek a megszokott napi egyeztetéseken, helyzetjelentéseken vagy online videohívásokon. Ha rendszeresen van lehetőségünk a főnökünkkel kettesben egyeztetni, az segíthet a bizalom kialakulásában és fenntartásában, megkönnyíti a visszajelzés nyújtását és fogadását, segítheti a fejlődést, valamint olyan témákat is megvitathatunk ilyen keretek között, amelyekre a normál munkamenet során nem lenne lehetőségünk. Érdemes tehát a legtöbbet kihoznunk belőle!

Az 1:1 közös érdek

Bár valószínűleg a felettesünk adja meg, hogy mikor lesz az 1:1 meetingünk időpontja, mindkét fél közös érdeke, hogy valóban meg is valósuljon és hasznosan teljen el az az 1-2 óra, amit ketten eltöltünk. Lehet, hogy elsőre ijesztőnek tűnik, és izgulunk, hogy vajon mit fogunk egy ilyen megbeszélésen mondani, milyen visszajelzéseket fogunk kapni, de ezeknek a lényege nem a számonkérés, sokkal inkább a gördülékenyebb közös munka feltételeinek a megteremtése. Ne stresszeljük túl: végső soron ez egy beszélgetés két ember között, ami általában előre kijelölt pontok mentén halad. Sok cégnél az évértékelő meetingek előtt előre kitöltetnek az alkalmazottakkal egy tesztet, amelyben a saját teljesítményüket kell értékelniük különböző területeken, fel kell sorolniuk a főbb projektjeiket az elmúlt évben és nagy hangsúlyt kap az is, hogy mit szeretnének elérni a jövőben, milyen irányba szeretnének tovább fejlődni. Általában egy ugyanilyen tesztet a főnökünk is ki fog tölteni rólunk, és a személyes találkozón ezeket a válaszokat beszéljük át.

Legyünk jelen

Egy megbeszélésen úgy is részt lehet venni, ha csak fizikailag vagyunk jelen és serény bólogatások közepette végighallgatjuk a másik mondanivalóját, de nem valószínű, hogy ez célravezető lesz a karrierünk építésében. Használjuk ki ezt a lehetőséget arra, hogy érdemben kommunikáljunk a vezetőnkkel a minket foglalkoztató kérdésekről és visszajelzést adjunk a munkáról, hiszen most van esélyünk változást elérni olyan területeken, ahol eddig nem voltunk elégedettek! Legyünk tehát jelen a teljes figyelmünkkel a meetingen és ha tudunk, készüljünk fel előre!

Jegyzeteljünk

Készítsünk egy vázlatot még otthon arról, hogy melyek azok a témák, amelyekről feltétlenül szeretnénk beszélni a meetingen, és a helyszínen is nyugodtan írjunk jegyzetet az elhangzottakról, ha fontosnak tartjuk. Ezzel azt mutatjuk, hogy tiszteletben tartjuk a másik idejét és nem akarjuk azzal húzni a megbeszélést, hogy azon gondolkozunk, hogy mit is akartunk még tegnap este mindenáron megkérdezni. Ha írásban is megvannak az információk, az az esetleges félreértéseket is segíthet elkerülni, és a következő alkalommal is onnan tudjuk majd folytatni, ahol abbahagytuk.

Tegyük rendszeressé

A rutin kulcsfontosságú ahhoz, hogy az 1:1 meetingek valóban hatékony eszközévé válhassanak az összhang megteremtésének. Persze nagyrészt a főnökünkön múlik, hogy rendszeresen szervez-e ilyen találkozókat, de felhívhatjuk rá a figyelmét, hogy számunkra nagy segítséget jelent és szeretnénk, ha a jövőben lenne még hasonló. Kisebb cégeknél simán elképzelhető, hogy hetente vagy kéthetente legyenek ilyen megbeszélések, de nem is feltétlenül az a fontos, hogy gyakori legyen, csupán az, hogy valamilyen időközönként rendszeresítsük.

Nem csak a főnökünkkel tarthatunk 1:1-et

Ne felejtsük el, hogy nem csak a felettesünkkel ülhetünk le átbeszélni a dolgokat, hanem bármelyik kollégánkkal. Ha gyakran dolgozunk együtt valakivel, fontoljuk meg, hogy bizonyos időközönként összeüljünk beszélgetni; sokkal gördülékenyebbé válik majd a munka, ha megtaláljuk a közös hangot, hiszen a munkahelyen felmerülő problémák középpontjában általában a bizalom és az elkötelezettség hiánya áll, ami ezzel orvosolható.

Még keressük a megfelelő állást? Böngésszünk az aktuális lehetőségek között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala