Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbben kerüljük a nehéz beszélgetéseket a munkahelyen, pedig természetes folyamatai a közös munkának, legyen szó bármilyen munkakörről. A kimondatlan szavak, a problémák szőnyeg alá söprése ugyanis toxikus környezetet eredményez, amiben végső soron mi sem fogjuk magunkat jól érezni, és a fejlődésben is akadályt jelentenek. Ha tehát vár ránk egy kellemetlennek ígérkező meeting a főnökünkkel, ne halogassuk, inkább készüljünk fel rá úgy, hogy eredményesen záruljon!

Ne kerüljük el, ne halogassuk

A legrosszabb, amit tehetünk, ha folyamatosan halogatjuk a kellemetlen beszélgetést. Minél tovább várunk, annál nehezebb lesz, miközben a fejünkben még egy nagy adag szorongást is felépítünk vele kapcsolatban. Mire ténylegesen leülünk a főnökünkkel, már lehet, hogy többszörösen nagyobbnak ítéljük az elménkben az ügyet, mint amekkora az a valóságban. Érdemes a felmerülő problémákat azonnal kezelni, akkor is, ha elsőre nehéznek ígérkeznek. Ne felejtsük el, hogy mindenki hibázik, így ha emiatt vár ránk egy nehéz tárgyalás, az a közös munka érdekében történik és végső soron nekünk segít. Ha viszont várunk, csak gyűlni fog bennünk a félelem és eljuthatunk odáig, hogy a kirúgáson stresszelünk, holott már rég kiderülhetett volna a tényleges helyzet.

Készüljünk fel fejben a beszélgetésre

Gondoljuk át a meeting lehetséges végkimeneteleit és írjuk össze, hogy mi mit szeretnénk kihozni belőle! Ha sikerül megtalálnunk a probléma gyökerét, azzal eredményesebben zárhatjuk a beszélgetést: ha például mostanában gyengébben teljesítünk és megtaláljuk az okát, akkor már képesek leszünk lehetséges megoldási javaslatokat is adni arra, hogy ez a jövőben megváltozzon. Lehet, hogy a magánéletünkben vannak olyan nehézségek, amelyek hátráltatják a teljesítményünket, vagy egy kollégával nem jövünk ki jól; legyen bármi az ok, ha meg tudjuk fogalmazni, meg is tudjuk oldani. Igyekezzünk minél magabiztosabban és nyitottabban viselkedni, ne úgy tekintsünk a helyzetre, mint a világ legkellemetlenebb dolgára, ahonnan minél hamarabb szabadulni akarunk, mert ezt a másik fél is érzékelni fogja! Ha a főnök látja rajtunk, hogy nem vesszük félvállról a problémákat és nyitottak vagyunk a változásra, várhatóan adni fog még egy esélyt a legnehezebb szituációkban is. Az a közhely pedig nagyon igaz, hogy addig nem kapunk meg valamit, amíg nem kérjük, így érdemes nekünk is kommunikálnunk, hogy mit szeretnénk.

Hallgassuk meg a másikat

Tényleg figyeljünk oda arra, amit a főnökünk mond! Ha csak kínosan várjuk, hogy mikor ér a monológja végére, abból nem fogunk tanulni és megfelelően reagálni sem tudunk rá. Mindennek oka van, így valószínűleg nem ő találta ki a fennálló problémát, és ha képesek vagyunk tényleg meghallani a nézőpontját, lehet, hogy megváltozik az addigi véleményünk. A kellemetlen helyzeteket csak úgy lehet eredményesen megoldani, ha hatékonyan tudunk kommunikálni, amihez el kell ismernünk a másik érzéseit; az empátia mindig alapvető, ha konstruktívan akarunk beszélgetni. Ne feledjük, hogy a célja mindkét félnek a megoldás elérése, így ha egy ilyen szituációban találjuk magunkat, már félsiker, hiszen a főnökünk nyitott a változásra. Igyekezzünk proaktívak lenni és az ő ötletei mellett tegyünk mi is javaslatokat a továbbiakra!

Ha nem úgy sikerült, az sem világvége

Egy tökéletes világban minden szituáció pontosan úgy ér véget, ahogyan elképzeltük, de a valóságban ez nem így van. Lehet, hogy csalódottak leszünk, rosszul reagálunk, esetleg zavartságot vagy haragot érzünk a beszélgetés után. Teljesen természetes, ha néha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk, de utólag már kár azon töprengeni, hogy mit kellett volna másképp csinálnunk vagy hogyan viselkedhettünk volna megfelelően. A múlt hibái arra jók, hogy tanuljunk belőlük és legközelebb már jobban csináljuk, így nem tehetünk mást, mint hogy előre nézzünk és a következő hasonló helyzetre még jobban felkészüljünk.

Olyan rosszul sikerült a beszélgetés, hogy elbocsátottak? Ez sem egy megoldhatatlan probléma: böngésszünk a többezer aktuális állásajánlat között és töltsük fel az önéletrajzunk, hogy minél hamarabb megtaláljuk a következő kihívást!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala