Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Időről időre mindannyiunk karrierjében eljön a pont, amikor fizetésemelésről kell tárgyalni a felettesünkkel. Főleg a mai bizonytalan gazdasági helyzetben és az infláció miatt kérnek egyre többen emelést, vagy váltanak egy biztosabb megélhetést nyújtó szakmára. Mit tehetünk, ha cégen belül maradnánk, de nem kaptuk meg a vágyott összeget?

Lehet, hogy nem a személyünkről van szó

Fizetésemelést nem könnyű kérni, akár egy előléptetést céloznánk meg, akár bérkorrekcióról tárgyalnánk. Ha úgy érezzük, hogy kiérdemeltük a felemelt összeget, de mégsem kapjuk meg, netán valaki olyat díjaznak helyettünk, aki kevésbé képzett vagy kevesebb tapasztalattal rendelkezik, az könnyen elbátortalaníthat minket és ronthat az önbizalmunkon. Fontos azonban ilyen esetekben tisztában lennünk azzal, hogy elképzelhető, hogy egyáltalán nem a személyiségünk vagy a teljesítményünk áll az elutasítás hátterében. Van, hogy a magasabb szinteken hozott döntések inkább a költségvetési korlátokkal vagy a cégnél dolgozók létszámával függnek össze, amire nincsen ráhatásunk.

Adjunk magunknak időt!

Az elutasítás hagyhat bennünk mély nyomot. Ezek az érzések teljesen természetesek, ne nyomjuk el őket! Gondoljuk végig, hogy pontosan mi áll mögöttük: az előléptetéssel megkaptuk volna álmaink munkáját? Úgy érezzük, nem kompenzálják eléggé a befektetett energiánkat, nem becsülnek meg minket? Esetleg az alapvető megélhetésünkhöz szükséges összeget sem fedezi már a fizetésünk? Adjunk időt magunknak, hogy feldolgozzuk a veszteségérzést, és próbáljuk meg külső szemmel, objektíven mérlegelni a döntés okát! Lehet, hogy nem érdemeltük ki, vagy valaki a cégnél többet tett azért az előléptetésért? Lehet, hogy nem arra a területre fókuszáljuk az energiánkat, ahol szükség lenne rá? Ha mindent mérlegeltünk, tervezzük meg a következő lépéseket, például fejlesszük azokat a készségeinket, amelyek az előléptetésünkhöz lennének szükségesek vagy végső esetben keressünk új állást vagy gondolkozzunk egy másodállás elvállalásán!

Maradjunk professzionálisak és kérjünk visszajelzést!

Egy ilyen stresszes helyzetben nem egyszerű higgadtnak és udvariasnak maradni, de ne essünk abba a hibába, hogy panaszkodni kezdünk, netán ingerülten beszélünk a felettesünkkel! Ez a beszélgetés mindkét félnek nehéz lehet, ezért valószínűleg nagyra fogják értékelni, ha képesek vagyunk professzionálisan megközelíteni a döntést, ami a későbbi előmenetelünket megkönnyítheti. Kérdezzük meg, hogy mi áll az elutasítás hátterében! Ha a teljesítményünkkel van probléma, kérdezzük meg, mit tehetnénk, miben kell változtatnunk, fejlődnünk! Lehet, hogy nincs meg bennünk egy olyan alapvető készség, ami az új feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen, vagy a jelenlegi munkánk egyes területeken nem elégségesek. Ha valaki mást választottak helyettünk, álljunk ellen a kísértésnek, hogy elkezdjük magunkhoz hasonlítgatni, netán becsmérelni!

Tervezzük meg a karrierünket!

Fontos, hogy legyen egy tervünk, mit szeretnénk elérni a karrierünkben, milyen irányba tartunk! Ha esetleg korrigálnunk kell a stratégiánkon, ne féljünk megtenni a szükséges lépéseket; minden életszakaszban előfordulhat, hogy mások a prioritásaink, megváltoznak az igényeink, vágyaink. Adjunk magunknak egy határidőt arra vonatkozóan, hogy legkésőbb meddig szeretnénk változást elérni, és ha sehogy sem jön össze, amit elterveztünk, lehet, hogy ideje új kihívások után nézni.

Hogy ne maradjunk le a legfrissebb lehetőségekről, iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala