Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy több tudásra teszünk szert és új készségeket fejlesztünk, legtöbbünk bizonyára szeretne előrelépni a karrierjében. Sok vállalat inkább megtartja alkalmazottait a szervezetben, ahelyett, hogy hagyná őket távozni, és így képességeikkel egy másik vállalkozást erősítsenek. Nagyszerű módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy hosszú távú karriercélunk felé haladunk, ha főnökünkkel beszélünk a karrierünkről és az előrelépési lehetőségekről.

Miért fontos beszélni és kérdezni a szakmai előmenetelről?

A felettesünk fontos pozíciót tölt be a pályafutásunkban. Támogathatnak bennünket karriercéljaink elérésében, de ezek elérésének az útjában is állhatnak. Ezért a főnökünkkel való megfelelő kommunikációs stílus elsajátítása mellett szükséges, hogy hatékony karrierfókuszú megbeszéléseken is részt tudjunk venni, és el tudjuk mondani az igényeinket. Emellett persze számos más okból is fontos beszélni a vezetőnkkel a szervezetünkön belüli karrierlehetőségekről:

- Biztosíthatjuk a elkötelezettségünkről: A vállalatok gyakran szerveznek képzést és készségfejlesztést alkalmazottaiknak, ezzel is mutatva, hogy szeretnék, ha az alkalmazottak a szervezetnél maradnának. A belső karrierlehetőségekről való érdeklődés azt mutatja nekik, hogy mi is szeretnénk lojálisak maradni a céghez, és ha van megfelelő opció, továbbra is ott dolgoznánk.
- Bemutathatjuk a bennünk rejlő lehetőségeket: Ha munkánk során a cégünknél lehetséges előrelépésről is kérdezünk, lehetőségünk van ismét megosztani a fejlődő készségeinket, új képességeinket és potenciálunkat felettesünkkel, ami támogathatja az esetleges előléptetést.
- Fejleszthetjük a kapcsolatunkat: Minél több időt töltünk a karrierünkről való beszélgetéssel, tanácskéréssel, annál jobb lesz a vezetőnkkel a szakmai kapcsolatunk.
- Megoszthatjuk a céljainkat: Ha a főnökünk tudja, mik a rövid- és hosszú távú karriercéljaink, akkor könnyebben tud segíteni, hogy megszerezzük az elérésükhöz szükséges készségeket.

Hogyan kezdjünk neki a beszélgetésnek?

1.     Nagyjából legyünk képben a cégen belüli lehetőségekkel
Mielőtt találkozót kérnénk a főnökünkkel, hogy megvitassuk a pályafutásunkat a cégnél, tekintsük át a vállalati hierarchiát, szakterületeket és a nyitott pozíciókat, hogy megtudjuk, mi lehet a logikus következő lépés számunkra. Mielőtt belevágnánk a találkozóba, legyen elképzelésünk arról, hogy mit szeretnénk tenni következő lépésként a szervezetben.

2.     Tekintsük át a képesítéseinket
Készítsünk egy listát azokról a képesítésekről, amelyek szükségesek ahhoz a munkakörhöz, amit szeretnénk elérni, és egy listát a jelenlegi képességeinkről és készségeinkről. Jegyezzük fel azokat a területeket, ahol szakmai fejlődésre vagy további képzésre lehet szükségünk a váltás előtt vagy alatt.

3.     Gondoljuk át, mi lehet a mi versenyelőnyünk
Határozzuk meg azokat a készségeket, képességeket, tudást vagy teljesítményt, amely a lehető legjobb jelöltté tesz minket az új pozícióra a szervezet többi tagjával és a potenciális külső jelentkezőkkel szemben. Készítsünk listát minden olyan pozitív tényezőről, amely javítja az esélyünket arra, hogy megszerezzük a kívánt pozíciót, elérjük a kitűzött célt.

4.     Írjuk össze a kérdéseinket
Ha a jelenlegi teljesítményünkről szeretnénk képet kapni, akkor ilyen kérdés lehet például: "X hónapja dolgozom ebben a pozícióban, nagyon szeretném megtudni, hogy teljesítek. Mik az erősségeim, és hol tudnék még fejlődni?" - Kérjünk konkrét példákat vezetőnktől, hogy valóban megértsük az eddigi munkánkról alkotott véleményét.

Ha pedig a jövőbeli lehetőségekről szeretnénk érdeklődni, akkor a következőket is kérdezhetjük a felettesünktől: "Ön már hosszabb ideje dolgozik ennél a cégnél. Nagyon szeretném a tanácsát kérni az itteni karrierlehetőségekről. Mit gondol, hogyan nézhet ki a pályafutásom itt? Mit gondol, a ranglétrán hol helyezkedhetnék el két év-öt év múlva? Miben kell fejlődnöm, hogy elérjem ezeket a pozíciókat?”

Ha a felettesünk jó vezető, akkor tényleges erőfeszítéseket tesz majd annak érdekében, hogy megmutassa a lehetőségeket és azt, hogy hol lehetünk néhány év múlva. Azonban várható, hogy tőlünk is megkérdezi majd, hogy hol látjuk magunkat néhány év múlva, vagy miben szeretnénk fejlődni. Készüljünk fel arra, hogy ezekre a kérdésekre válaszolni tudjunk, és folytassunk folyamatos párbeszédet. Ha most szeretnénk változást a munkánkban, a panaszok helyett mindenképpen készüljünk néhány javaslattal.

5.     Szervezzük meg a találkozót a felettesünkkel
Ha már megfelelően felkészültnek érezzük magunkat, és tudjuk, mire szeretnénk kitérni a beszélgetés során, keressük fel vezetőnket, és kérjünk egy hivatalos találkozót, hogy megbeszéljük a karrierlehetőségeinket.

6.     Osszuk meg az ötleteinket, javaslatainkat
Mivel mi kértük a találkozót, fel kell készülnünk arra is, hogy nekünk kell vezetnünk, irányítanunk a beszélgetést. Gondoljuk végig a rövid felvezetőt, és indítsuk a találkozót azzal, hogy megosztjuk elképzeléseinket az általunk szimpatikusnak vélt állásról, a céljainkról, valamint a szektorban elérhető lehetőségekről.

7.     Kérjünk visszajelzést
Miután megosztottuk elképzeléseinket, felettesünk valószínűleg visszajelzést ad majd a javaslatunkról és céljainkról. Figyelmesen hallgassuk meg, amit mond, jegyzeteljünk, és vegyünk részt a beszélgetésben. Kínáljunk további információkat a rövid- és hosszú távú karriercéljainkról, hogy minél jobban értse, mit szeretnénk elérni.

8.     Tegyük fel a kérdéseinket
A találkozó befejezése előtt feltétlenül tegyük fel kérdéseinket. A megbeszélés előrehaladtával további kérdéseink merülhetnek fel, ezért hasznos, ha papírt és tollat is viszünk magunkkal, hogy jegyzeteket készíthessünk, kérdéseket írhassunk le.

9.     Kövessük nyomon a történéseket
Szánjunk időt arra, hogy a találkozót követő néhány napon belül felkeressük a vezetőnket. Előfordulhat, hogy további kérdéseink vannak, de a következő lépésekről is kérdezhetjük, ha egyetértett abban, hogy készen állunk az előléptetésre vagy új szerepkör betöltésére.

A karrierbeszélgetés igazán hasznos tud lenni mindkét félnek. A találkozó megszervezésével már finoman jelezzük a főnökünknek, hogy ambiciózusok vagyunk, és szeretnénk elérni a kitűzött céljainkat. A beszélgetés kimenetétől függően dönthetünk úgy, hogy jobban megbízunk a vezetőnkben, és több karriermegbeszélést folytatunk a jövőnkről ennél a cégnél, de dönthetünk úgy is, hogy ez a cég nem biztos, hogy hosszú távon a megfelelő hely számunkra. Akármit is választunk, biztosan új információkkal gazdagodhatunk, és így megalapozottabb döntéseket hozhatunk karrierünk következő lépéseivel kapcsolatban.

Az is lehet, hogy a visszajelzés elzárkózó, és a szervezet vagy a felettesünk nem helyez kilátásba semmilyen előrelépési lehetőséget. Ha úgy érezzük, hogy emiatt zsákutcába jutottunk a jelenlegi munkahelyen, mindig van lehetőségünk új állást is keresni: Ha úgy érezzük, úgy kihívásra és csapatra van szükségünk, mindenképp nézzünk körül az elérhető lehetőségek között. Regisztráljunk, töltsük fel önéletrajzunkat, és iratkozzunk fel az Állásértesítőre! Ha biztosra szeretnénk menni, hogy jól választunk, akkor pedig olvassuk át a szimpatikus cégek profilját, hogy megtaláljuk, melyik társaság lehet a legjobb párosítás a mi elvárásainkhoz.

 

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala