Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Lehet, hogy már egy ideje nem tudunk aludni a stressztől, vagy bár fizikailag jelen vagyunk a családi eseményeken és baráti találkozókon, de gondolatban mindig azon kattogunk, hogy vajon sikerül-e leadni időben egy feladatot. Ha jellemző ránk, hogy túlgondoljuk a munkahelyi problémákat és állandóan max fokozaton pörgünk, az hosszú távon nagyon rossz hatással lehet az életminőségünkre. Amikor a munkaidőn kívül is a munka játssza a főszerepet az életünkben és képtelenek vagyunk lazítani és másra fókuszálni, eljött az ideje a változásnak!

Jogosan stresszelünk?

Nagy különbség van aközött, ha azért aggódunk, mert valamit lett volna lehetőségünk megcsinálni, de halogattuk és emiatt elúsztunk a munkával, illetve aközött, hogy a túlterheltség miatt nem tudunk kikapcsolni, nem tudunk határt szabni a munkának. Ha csupán az elszántságunkon és a hatékonyságunkon múlna az, hogy a munkaidő után ne kelljen aggódnunk, akkor elsősorban a hozzáállásunkon kell változtatnunk és abba kell hagynunk a halogatást. A befejezetlen munka nagyobb súllyal fog a vállunkra nehezedni, mint az elvégzése, így ha már azon szorongunk, hogy végeznünk kellene valamivel, de mégsem kezdjük el, azzal nem csak rengeteg időt veszítünk, de borítékolható, hogy nem fogunk tudni bűntudat nélkül lazítani. Egy nehezebb feladatot is könnyebb elvégezni és utána elengedni, mintha hagynánk, hogy uralja a gondolatainkat a befejezetlenség, hiszen időről-időre eszünkbe fog jutni egészen addig, amíg meg nem csináljuk. Néha tehát tényleg a legjobb, amit tehetünk, ha csak nekiállunk a feladatoknak.

Koncentráljunk a személyes céljainkra

Ha a probléma nem abból fakad, hogy elhanyagoltuk a munkát, hanem túl vagyunk terhelve és nehezen kapcsolunk ki, a legjobb módja a gondolataink lecsillapításának, ha adunk valami más feladatot magunknak. Ha az agyunk arra fókuszál, hogy egy másik problémát oldjon meg, a mentális energiánkat erre fogjuk fordítani és el tudjuk terelni a figyelmünket a munkáról. Keressünk valamit, amit a munkaidő után tudunk csinálni és amitől flow-élménybe tudunk kerülni, ami kihívást, de élvezetet is okoz! Nem kell komoly dologra gondolni, ha például minket a társasjátékozás vagy egy kézműves projekt köt le, csináljuk ezt! Bármilyen célt is adunk magunknak, az tökéletesen alkalmas arra, hogy lefoglalja az agyunkat, ellentétben az olyan passzív tevékenységekkel, mint a tévénézés.

Változtassunk az életmódunkon

Az, hogy megállás nélkül a munkán pörgünk, lehet életmódbeli tényezők oka is. Ha például nem alszunk eleget, az felerősítheti a szorongást, majd ha nap közben ezt koffeinnel próbáljuk meg orvosolni, az biztosan fordítva fog elsülni. Bár a kávé rövid távon stimulál és segíthet az összpontosításban, utána még több szorongást és alvási nehézségeket okoz. Ha megpróbáljuk lecsökkenteni ezeknek a bevitelét, különösen dél után, és megpróbáljuk rendezni az alvási szokásainkat, az nagyon jó hatással lesz a mentális jóllétünkre. A sport és a meditáció is csodákra képes, ha sikerül beillesztenünk az életünkbe. Bár lehet, hogy úgy tűnik, hogy sehogy sincs rá időnk, valójában pont ettől fogunk gyorsabban és hatékonyabban dolgozni, így különösen azokban az időszakokban érdemes rászánnunk az időnket, amikor leterheltnek érezzük magunkat.

Szánjunk külön időt az aggódásra

Ütemezzünk be egy órát a napunkban, amikor kizárólag a szorongást keltő problémával foglalkozunk! Így aktívan fogunk tudni haladni a témában, míg a nap többi részében megtilthatjuk magunknak, hogy ezen agyaljunk és nyugodtan leereszthetünk. Ha eljött az ideje az aggódásnak, vegyük elő a feladatokat és ne foglalkozzunk semmi mással! Sokszor az ilyen egyszerű trükkök segítenek a legtöbbet abban, hogy elengedjünk valamit.

Beszéljünk egy karriertanácsadóval

Sokszor segít, ha meg tudjuk osztani valakivel az aggodalmainkat, aki érdemben tud segítséget nyújtani. Persze az is jó, ha a családunkban vagy a baráti körünkben van valaki, akire támaszkodhatunk, de nem biztos, hogy tud olyan szakmai tanácsot adni, ami közelebb visz a célunkhoz. Ha beszélünk egy karriertanácsadóval, akár csak egy alkalommal, ő adhat olyan útmutatást, aminek a segítségével előrébb juthatunk a karrierünkben, könnyebben vehetjük be az akadályokat és a munkaidő letelte után el is engedhetjük az erről való gondolkodást.

Biztosan jó helyen vagy? Derítsd ki most játékunkban! Nehezen indulnak a munkanapok? Nem várod a hétfőt? Lehet, hogy új munkahely után kellene nézni? Adj egy nagy lökést a karrierednek: nézd meg munkaköröd bérigény körképét, majd játssz a nyereményekért! Fődíjként akár 2 millió forintot is nyerhetsz, és hetente kisorsolunk egy 100.000 Ft értékű Tesco/Alza/Notino/Ikea utalványt is.

Itt indul a játék

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala