Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre több cég foglalkozik a munkavállalói jólléttel, azaz a wellbeinggel. A kiegyensúlyozott és boldog munkavállalók sokkal eredményesebbek, elkötelezettebbek a munkahelyük iránt, ami mindkét fél számára előnyös – ehhez pedig nem szabad megállnunk a jó fizetésnél, hiszen a bérrendezés egy alapvető létbiztonsági kérdés, amelynél egy jól működő munkahely sokkal többről szól. Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, ha munkát keresünk, és milyen kérdéseket érdemes feltennünk magunknak, ha már elhelyezkedtünk?

Szívesen dolgozunk a cégnél?

A mentális- és fizikai egészségünk több ponton is összefügg a munkával, amibe a fizikai környezet minősége, a munkahely hangulata és biztonsága, a szervezeti kultúra, a munkaidő, a munkával járó stressz és a jövedelem is beletartozik. Az, hogy szívesen dolgozunk-e egy cégnél, általában ezen tényezők összességétől függ, és ha valamely pont nem működik, az egész borul – hiába adnak például magas fizetést, ha a munkahelyi stressz elviselhetetlen, hiába lehet biztonságos egy munkahely, ha alulfizetnek, vagy lehet jó a szervezeti kultúra, ha a fizikai környezet nem megfelelő. Az, hogy ezek rendben legyenek, a munkáltató és a munkavállaló érdeke is, hiszen ha megvalósul egy cégnél a munkahelyi jóllét, akkor kevesebbet fogunk kiesni a munkából, motiváltabbak leszünk, szeretünk majd bejárni dolgozni, így egyéni és szervezeti szinten is magasabb szintű teljesítményt tud majd felmutatni a vállalat.

Hosszú távra tervezünk?

A hosszú távú elköteleződés azt mutatja, hogy a cégünknél jól működik a wellbeing stratégia, hiszen miért akarnánk akár évekre előre tervezni, ha nem éreznénk jól magunkat, nem éreznénk a munkánkat megbecsültnek? Az a munkavállaló pedig, aki jól érzi magát, minőségben és mennyiségben is jobb teljesítményt nyújt, kevesebb betegszabadságra van szüksége, kevésbé fáradt fizikailag és mentálisan is, valamint sokkal fókuszáltabb munkavégzésre képes, ami közös érdek.

Motiváltak vagyunk?

Egy jó munkahelyen a munkavállalók érzik, hogy a munkájuknak értelme van, emiatt produktívak és sikeresek is benne, ami még tovább növeli a motivációt. Ha a munkahelyünk támogatja és összhangban van az értékeinkkel és céljainkkal, akkor valószínűbb, hogy elégedettek és elkötelezettek leszünk, de ezen kívül még számos tényező befolyásolhatja: többek között a visszajelzés mennyisége és minősége, a fejlődési lehetőségek, a jutalmazási rendszer, a munkavállalói autonómia és felelősség, a kihívások, a támogató munkakörnyezet, és a munka-magánélet egyensúly is. Természetesen egyénenként változhat, hogy mire van szükségünk; vannak például, akik egyáltalán nem igénylik a visszajelzést, míg másoknak szüksége van rá, vagy van, akit a kihívások motiválnak, míg mások jobban szeretik a kiszámíthatóságot.

Szívesen dolgozunk együtt a vezetőnkkel?

Ha jól kijövünk a főnökünkkel, valószínűleg hosszabb távra tervezünk a céggel, míg egy rossz vezető a legjobb munkahelytől is eltántoríthat. A főnökök stílusa és viselkedése jelentősen befolyásolhatja a munkavállalók elégedettségét és motivációját, hiszen míg egy támogató, igazságos és pozitív szemléletmódú főnök általában jobb munkakörnyezetet teremt, amelyben szívesen dolgoznak a munkavállalók, egy kontrollmániás és örökké elégedetlen vezető idővel általában a legmotiváltabb dolgozókat is elijeszti.

Jól kijövünk a kollégáinkkal?

Természetesen az is befolyásoló tényező, hogy a munkatársainkkal kijövünk-e, hiszen senki sem szeret nap mint nap olyan emberek környezetében lenni és olyanokkal együtt dolgozni, akiket nem kedvel. Egy pozitív munkakapcsolat kialakítása több tényezőtől is függ: az egyértelmű és nyílt kommunikáció kulcsfontosságú, az egymásra való odafigyelés és a problémák megbeszélése pedig segít megelőzni a feszültséget. Ha empátiával és megértéssel fordulunk a többiekhez, valószínűleg ők is viszonozni fogják, illetve fontos, hogy a konfliktusainkat hatékonyan kezeljük, legyünk nyitottak az építő jellegű kritikákra, vitákra. Ha pedig még az érdeklődési kör és a célkitűzések is közösek, biztosan hatékonyabb lesz a közös munka és motiváltabbak leszünk a kapcsolat erősítésére.

Jól érezzük magunkat a munkakörnyezetünkben?

Hiába stimmel minden a fentiek közül, ha nem felel meg az elvárásainknak a munkakörnyezetünk, nem fogjuk magunkat hosszú távon jól érezni. A cégek sokat tehetnek a komfortunkért és a munkakörnyezeti jóllétünkért: a legtöbb cégnél már alapvető az ergonomikus munkakörnyezet, a megfelelő világítás, levegőminőség és hőmérséklet biztosítása, a mozgásra és az egészséges táplálkozásra való ösztönzés, de ide tartozik a rugalmas munkaidő és a távmunka lehetőség biztosítása is, ami egyre fontosabb szempont a munkavállalóknál.

Hány kérdésre válaszoltunk igennel? Ha mindre, akkor a lehető legjobb helyen vagyunk! Ha valamire nemmel válaszoltunk, az sem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz lenne a munkahelyünk, de érdemes átgondolnunk a prioritásainkat, és ha olyan területen nem teljesülnek az elvárásaink, amelyből nem tudunk hosszú távon engedni, érdemes új lehetőségek után kutatni!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala