Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tapasztalni és a hibáinkból tanulni mindig jó, kivéve, ha a karrierünk látja a kárát. Rengeteg példa van előttünk végzetes karrierhibákról, így miért is ne próbálnánk meg elkerülni ezeket? Cikkünk első részében már összegyűjtöttünk a legnagyobb baklövéseket, most pedig folytatjuk a sort: ezeket ne tegyük, ha komolyan gondoljuk a karrierépítést!

Túl gyakran váltunk állást

Bár egyre ritkább, hogy valaki egy munkahelyen sok-sok évet ledolgozzon, a túl gyakori állásváltás sem néz ki túl jól az önéletrajzban. Főleg a 20-as éveikben lévők között fordul elő, hogy akár párhavonta új állás után néznek, mert még keresik a saját útjukat és nem szívesen köteleződnek el – és ezzel nincs is gond, de hosszú távon nem érdemes ugrálni, mert így sehol nem adunk elég időt magunknak arra, hogy valami maradandót alkossunk, fejlődhessünk egy területen vagy kialakuljon a lojalitásunk egy munka iránt. A karrierünket érdemes előre megterveznünk, hogy a megfelelő időben tegyük meg a megfelelő lépéseket és ne egy gondolkodás nélküli kapkodás jellemezze a döntéseinket, mert az sosem célravezető. Persze néha a gyors reakciók visznek előre, ha hirtelen kerülünk döntési helyzetbe, de ezeket is érdemes alaposan megfontolnunk, mielőtt váltunk.

Figyelmen kívül hagyjuk a stresszt

A munkahelyi stressz gyakori és szinte elkerülhetetlen, de van egy határ, amin túl már nem egészséges és nem motiváló. A testünk mindig jelzi, ha valami nincs rendben és ha mi szándékosan ignoráljuk, az később kiégést vagy egészségügyi problémákat is okozhat, ami miatt lehet, hogy idő előtt ér véget a karrierünk. Figyeljünk oda a testi és mentális egészségünkre és ha úgy tűnik, hogy olyan szinten a hatalmába kerített a stressz, amivel már nem tudunk megbirkózni, próbáljunk meg változtatni a körülményeinken – beszéljünk a főnökünkkel a helyzetről, adjunk le feladatokat vagy kérjük az áthelyezésünket egy nyugodtabb pozícióba! Az álmatlanság, a gyakori hangulatváltozások, az egyre gyakoribb lebetegedés, a szívszúrás és a gyakori mellkasi nyomás például egyértelmű jelei annak, hogy túlterheltek vagyunk.

Nem megfelelő munkahelyi kapcsolatokba bonyolódunk

Komoly karrierproblémákhoz vezethet, ha a munkahelyen alakítunk ki magas kockázatú személyes kapcsolatokat. Barátkozni persze lehet, de érdemes figyelembe vennünk, hogy idővel minden kapcsolat megromolhat, ami ilyen esetben mindig nyomot hagy a karrierünkön. Gyakori példa erre a vezető és a beosztott közötti romantikus kapcsolat, ami csak addig lesz izgalmas, amíg a rózsaszín ködbe burkolózunk, de az első veszekedés után már képes pokollá változtatni a napjainkat a munkahelyen. Egy szakítás esetén pedig egyértelmű, hogy mi leszünk azok, akiknek mennie kell, nem a főnök fog lemondani a pozíciójáról az érdekünkben. Az sem utolsó szempont, hogy még ha minden jól is megy, a kollégáinkkal biztosan ki fog alakulni köztünk egy feszültebb légkör, hiszen ez számukra egy kényelmetlen szituáció, illetve könnyen a munkahelyi pletykák főszereplőivé válhatunk ilyen helyzetben. Ha egy hasonló beosztásban lévő munkatársunkkal alakul ki viszony, akkor is érdemes résen lennünk és titkolózás helyett inkább játsszunk tiszta lapokkal!

Behódolunk az imposztor szindrómánknak

Az imposztor szindróma gyakori jelenség: egy gyötrő érzés, hogy a munkánkhoz alulképzettek vagyunk, képtelenek vagyunk a sikerre és csak valami véletlen csoda folytán dolgozunk a jelenlegi pozíciónkban. Az imposztor szindrómával küzdők gyakran attól félnek, hogy bármikor lebukhatnak és kiderülhet a titkuk, mégpedig az, hogy alkalmatlanok az adott feladat elvégzésére. Az elért sikereiket csak egy szerencsés véletlennek tartják, és félnek attól, hogy a következő alkalommal hibáznak és fény derül arra, hogy nem kompetensek a szakterületükön. Ha mi is észleljük magunkon ezeket a tüneteket, érdemes lehet szakemberhez fordulni, emellett foglalkozni azzal, hogy nyitottan tudjuk fogadni a visszajelzéseket (a pozitívakat is!), és nyíltan tudjunk kommunikálni az érzéseinkről. Ha rendszeresen kapunk megerősítést a teljesítményünkkel kapcsolatban, az növelheti az önbizalmunkat és könnyebben túllendülhetünk a negatív érzéseken.

Nem maradunk hűek az értékeinkhez

Mindannyiunknak vannak olyan értékei, hitvallása, ami fontos számunkra és amiben megingás nélkül hiszünk. Ha hagyjuk, hogy egy állás vagy egy hangzatos karrierút elbizonytalanítson vagy akár meg is akadályozzon minket az értékeink gyakorlásában, az hosszú távon egyenes út a boldogtalansághoz. Szánjunk időt arra, hogy felmérjük, melyek azok az értékek, amelyek fontosabbak számunkra, mint egy jó állás, vagy mi az a tényező, ami ezt képes befolyásolni! Ha egy munkakör ellentétes az alapvető értékeinkkel, ne fogadjuk el vagy lépjünk tovább minél hamarabb!

Biztosan jó helyen vagy? Derítsd ki most játékunkban! Nehezen indulnak a munkanapok? Nem várod a hétfőt? Lehet, hogy új munkahely után kellene nézni? Adj egy nagy lökést a karrierednek: nézd meg munkaköröd bérigény körképét, majd játssz a nyereményekért! Fődíjként akár 2 millió forintot is nyerhetsz, és hetente kisorsolunk egy 100.000 Ft értékű Tesco/Alza/Notino/Ikea utalványt is.

Itt indul a játék

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala