Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az időnk körülbelül felét a munkahelyünkön töltjük. Egyáltalán nem meglepő, ha két kolléga között a munkatársi viszonynál idővel több is kialakul, hiszen nem csak össze vannak zárva a napjuk nagy részében, de közösek a problémáik, a sikereik és a kihívásaik is, ami két embert könnyedén össze tud kovácsolni. De mit tegyünk, ha úgy érezzük, kialakulóban van valami? Veszélyeztetjük ezzel a pozíciónkat a cégnél? Cikkünkben a munkahelyi viszony kérdését jártuk körbe.

 

A munkahelyi szerelem nem tiltott

 

Mindenekelőtt fontos leszögeznünk, hogy a munkahelyi viszony nem illegális, a Munka törvénykönyve nem tiltja, akkor sem, ha az főnök és beosztott között történik. Amivel probléma van, az az, ha a viselkedésünkkel veszélyeztetjük a cég gazdasági érdekeit, például megszegjük az iratkezelési és a titokkezelési szabályokat - megosztjuk mondjuk a másikkal a munkáltató üzleti titkait vagy belenézünk egymás papírjaiba. Maga a kapcsolat tehát nem jogellenes, hiszen egyáltalán nem szükségszerű, hogy ezeket a szabályokat megszegné a pár.

 

Ne keverjük össze a munkát és a magánéletet

 

Amivel általában több probléma van, az a munka és a magánélet vegyítése. A kollégákat kifejezetten zavarhatja, ha a friss szerelmesek a munkahelyen enyelegnek vagy éppen veszekednek, vagy egy-egy feladat során kitüntetett figyelmet szentelnek egymásnak, mások kárára.

 

A munkahelyen való érintkezés szabályait azonban már szabályozhatja a munkáltató, tehát a magánéletünket akkor is hagyjuk otthon, ha velünk jön dolgozni – nem könnyű eset, de egy kis odafigyeléssel megoldható.

 

Ha egy csapatban dolgozunk, akár kérhetjük az áthelyezésünket egy másik munkakörbe vagy egy másik műszakba, így elkerülhető a folyamatos érintkezés.

 

Be kell jelentenünk?

 

A Munka törvénykönyve szerint nem vagyunk kötelesek bejelenteni, ha összejöttünk valakivel a cégnél, hiszen az nem tartozik a feladataink ellátása szempontjából lényeges információk közé. Előbb-utóbb azonban úgyis ki fog derülni, ezért ha már úgy ítéljük meg, hogy komoly a kapcsolat, lehet az a legideálisabb megoldás, ha a dolgok elejét vesszük és mi magunk mondjuk el a főnökünknek a kialakult szituációt. Ha a munkavégzést nem befolyásolja a kapcsolatunk, nincsen probléma, ha viszont mégis, akkor a munkáltató jogosan tehet lépéseket.

 

Főnök-beosztott viszony

 

Alapvetően a főnök-beosztott viszonnyal sincsen gond, egészen addig, amíg nem zavar bele a munkavégzésbe. Ha például a főnök kivételez az alatta dolgozó párjával, a legérdekesebb feladatokat vagy feltűnően magas bónuszt ad neki, az már nem csak etikailag kérdőjelezhető meg, de a kollégáknak is fel fog tűnni. Ha ilyen helyzetbe kerültünk, akkor valószínű, hogy megromlik vagy kicsit távolságtartóbb lesz a viszonyunk a munkatársainkkal, mert teljesen máshogy fognak hozzánk állni – abban a hiszemben fognak hozzánk szólni, hogy mi továbbítjuk azt a főnöknek, és azt is nehéz lesz elhitetni velük, hogy az előléptetést vagy a béremelést jogosan érdemeltük ki, még akkor is, ha amúgy tényleg így van. Ilyen esetben tehát célszerű ezt megelőzve inkább kérni az áthelyezésünket vagy munkát váltani.

 

A szakítás

 

A téma legnehezebb része kétségkívül a szakítás, ami a legtöbb esetben sajnos eljön. Ilyenkor úgy kell keresztülmennünk egy fájdalmas időszakon, hogy közben végig egy légtérben kell lennünk a másikkal, ami könnyen megkeserítheti az életünket. Ha ez meg is történt, nem szabad hagynunk, hogy elfajuljanak a dolgok és igyekeznünk kell úgy viselkedni az exünkkel, mint a kapcsolatunk előtt – ne kivételezzünk vele negatívan, ne nézzük levegőnek és ne próbáljuk meg befeketíteni a többiek szemében, mert ez ránk vet rossz fényt.

Könnyű lehet azt mondani, hogy munkahelyi viszonyba inkább bele se menjünk, de lássuk be, hogy nem igazán tudjuk kontrollálni, hogy ki tetszik meg nekünk vagy kibe szeretünk bele, főleg, ha ugyanazokkal az emberekkel vagyunk körülvéve egész nap. Abba azonban van és kell is, hogy legyen beleszólásunk, hogy hogyan kezeljük ezt a kapcsolatot. Törekedjünk a munka és a magánélet tudatos szétválasztására és a munkánk minél hatékonyabb és színvonalasabb elvégzésére! Ha pedig sehogy sem tudjuk összeegyeztetni a kapcsolatunkat a munkahellyel, ne féljünk váltani!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala