Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Futó projektek, szűk határidők, váratlan kérések, családi programok, Munka és magánélet: lehetséges az egyensúly - Békefi Lászlóbaráti összejövetelek, sport – csak néhány tétel, amely sokunk naptárjában szerepel, és bizony előfordul, hogy hiába próbálunk mindenre időt és energiát szánni, valahogy mégsem jön ki a képlet. Különösen igaz lehet ez akkor, ha vezető beosztásban dolgozunk, és gyermekeket is menedzselnünk kell naponta. Előrelátással, tudatossággal és valamennyi fronton megvalósuló csapatmunkával mindez sikerülhet: Békefi Lászlóval, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

P: A munka-magánélet egyensúlyának témája napjainkban nagyon felkapott. Ön mit gondol erről?

László: Szerintem egyre több munkaadó ismeri fel, hogy az elégedett munkavállalók képesek az igazán magas színvonalú munkára, az együttműködésre, és ezzel egyidejűleg maguk az érintettek is mind nagyobb számban döbbennek rá, hogy kizárólag úgy képesek hatékonyan teljesíteni, ha egyensúlyt teremtenek a munka és a magánélet között. És itt jön napjaink rohanó világának legnagyobb kihívása: több szerepben is helyt kell állnunk, munkavállalóként (vezetők vagy beosztottak), társként, szülőként és barátként is. Akkor érezzük jól magunkat, ha ezeknek a szerepeknek mindegyike ideális mértékben érvényesül az életünkben, azonban nem ritka, hogy ez az egyensúly felborul, és bizonyos szerepek túl nagy hangsúlyt kapnak, más szerepek pedig háttérbe szorulnak. Mindezek mellett, az egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy a sportra is maradjon időnk. Zsonglőrködnünk kell, és valószínűleg a téma is azért került reflektorfénybe, mert egyre többen keresik a jó megoldásokat. 

P: Egy nyolcórás állás mellett sem könnyű kellő időt szánni a családunkra, a barátainkra, a mozgásra. Önnek mit jelent az egyensúly?

László: Szerencsés vagyok, hogy olyan helyen dolgozhatok, ahol nem kell választanom a karrier és a magánélet között. A családom nélkül, a velük eltöltött idő híján a munkámat sem tudnám igazán eredményesen végezni. Egy hároméves kisfiú büszke apukája vagyok, a vele közös idő igazán feltölt. A feleségem Argentínából származik, ezért minden évben elutazunk Buenos Airesbe. Rendszeresen futok és edzőterembe is járok erősíteni, hetente nagyjából négy-öt órát töltök mozgással. A sport önfegyelmet, rendszerességet és állóképességet ad – ezek mind olyan tulajdonságok, amelyekre munkában, vezetőként szükségem van. A testedzésen kívül szeretek motorozni és olvasni - az olvasmányaim a szakmai döntéseimet is befolyásolják. Malcom Gladwell és Dan Arieli hatottak rám leginkább, az ő írásaikon kívül szakmai, pszichológiai, etimológiai tárgyú könyveket és kalandregényeket olvasok.

 Munka és magánélet: lehetséges az egyensúly - munka, magánélet, egyensúly

P: Úgy tudom, különösen figyel arra, hogy ne billenjen ki a mérleg a munka rovására. Mindig ilyen tudatos volt, vagy az idő, esetleg rossz tapasztalat hozta ezt magával?

László: Egy vezető életében elkerülhetetlenül vannak olyan időszakok, amikor a szokásosnál is több időt kell fordítania a munkájára, ilyen például az éves tervezés időszaka most ősszel. Mozgalmas és izgalmas szakasza ez az évnek, ami nekem egyáltalán nem teher. Azt gondolom, hogy ha egy ilyen periódus előre tervezett, nem éri váratlanul a családomat, akkor hosszútávon, az egész évet tekintve, fenntartható a munka és magánélet egyensúlya.

    P: Ön szerint mi egy kiegyensúlyozott rendszer alappillére?

László: Tervezés és tudatosság, véleményem szerint ezen múlik az egyensúly. Nekünk kell kézbe vennünk a mindennapjaink irányítását, és ha ez sikerül, akkor ténylegesen mindenre juthat idő. A feleségem és én is nagyon sokat utazunk, számunkra a jó tervezés mindennek az alapja. Emellett a barátok olyan támaszai az embernek az életben, akik megérdemlik, hogy nagyon megbecsüljük őket. Örülök, hogy vannak jó barátaim, akiktől sokat tanulok, akikkel közös programjaink vannak nyaranta, akikkel együtt szurkolok meccseken vagy meccsnézés közben, és akikkel a virtuális térben különböző számítógépes játékokat szoktunk játszani. Számomra így kerek az élet.

P: Sokakat a mobiltelefon és egyéb eszközök digitális pórázként kötnek a munkájukhoz, legyen szó a hétköznap estékről vagy a szabadságokról. Ön hol húzza meg a határokat?

László: Nem a technikától kell tudnunk elszakadni, hanem magát a munkát kell tudnunk letenni. Úgy gondolom, ezek a mobileszközök hatékonyabbá teszik a munkavégzést, ha megfelelően használjuk őket, időt takarítanak meg nekünk, amit a kollégákra, a családra fordíthatunk. Egyszerűen tudnunk kell azt mondani, hogy itt a vége a napnak, eljött a kikapcsolódás, a sport, a család ideje – természetesen, offline.

Pályamódosítás

P: Önnek mi a legnehezebb az egyensúly megőrzésében?

László: Az egyensúly fenntartása sok fegyelmet és következetességet igényel. Engem is nap mint nap számos extra feladat és projekt talál meg, de fontos meghatározni, hogy mekkora az a munkamennyiség, ami még nem jelent terhet számunkra és ha úgy érezzük, hogy egy ponton túl már sok, tudnunk kell nemet mondani. Tisztában vagyok azzal, hogy a munka is okozhat függést, az én életemben azonban a család, a sport, a kollégák és a barátok olyan sarokpontokok a vezető szerepem mellett, amelyek nem engedik meg, hogy a kelleténél több időt töltsek munkával. Úgy érzem, jól tudok priorizálni a feladataim közt, és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az időmet többnyire jól osztom be.

P: Milyen tanácsot adna azoknak, akik épp az egyensúly felborulásával küzdenek?

László: Igazából nincs biztos recept, mert – ahogy mondani szokták – minden fejben dől el. Általában pontosan tudjuk, mit kellene tennünk, én ezért csak azt tudom mondani, hogy nagymértékű tudatosságra, elhatározásra van szükség a változtatáshoz, és az első lépés talán, hogy a hétvégét százszázalékban tartsuk meg a családnak és a kikapcsolódásnak. Ám ahogy a jólvégzett munkához elengedhetetlen a kiegyensúlyozott magánélet, úgy ehhez ugyanennyire szükség van az örömet, elégedettséget, elismerést adó munkára. Az egyensúlynak erről az oldaláról kevesebbet beszélünk, pedig ez is nagyon fontos. Nem tudok ugyanis felszabadultan a szeretteimmel, a barátaimmal együtt lenni, ha nem szeretem a munkámat. Természetesen, nincs olyan munka, aminek ne lenne kellementlen vagy monoton része, ám összességében a munkának meg kell adnia számunkra azt a kiteljesedést, ami a munkán kívüli életet is pozitívan befolyásolja.

Merítsünk a fentiekből, és ha úgy érezzük, a munkánk nem több, mint a kötelező mókuskerék, ráadásul az állandó túlórákkal is küzdünk, ideje váltanunk.  Mérlegeljük, mi az igazán fontos számunkra, és eszerint válogassunk a több ezer friss lehetőség között, de akár részmunkaidős állást is válaszhatunk. Ne feledjük: kizárólag rajtunk múlik, hogyan is telnek a napjaink!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, magánélet, egyensúly, tudatosság