Egy állásajánlat mérlegelésénél ne csak azt nézzük, hogy a munka önmagában milyen, főleg arra kell választ kapnunk, hogy karrierünkbe és hosszú távú céljainkba mennyire illeszkedik bele.

Lehet egy munka tökéletes, de nem nekünk való, vagy alacsonyabb fizetést kínáló, viszont a fejlődésünket segítő. Az első euforikus pillanatok után, amikor annak örülünk, hogy hurrá, felajánlották nekünk az állást, higgadjunk le és tegyük fel az alábbi kérdéseket:

1. Kielégíti a lehetőség az azonnali szükségleteinket?

Az iskolapadból kikerülve az elsődleges szükségletünk a munkával kapcsolatban nem más, mint a széleskörű tapasztalatszerzés, tehát a legfontosabb kritérium a változatosság lesz. Pár év múlva, esetleg gyermekekkel a családban már a rugalmasság lesz a legfontosabb szempont. Karrierünk minden szakaszában lesz egy elsődleges szempont, az a minimum, hogy ennek a választott munka megfeleljen. Azonosítsuk ezt a szükségletet, és nézzük meg, hogy mennyire megfelelő a munka. 

2. Megfelel a hosszú távú céljainknak?

Ha például a hosszú távú célunk, hogy nemzetközi marketingigazgatók legyünk, akkor mérlegelnünk kell, hogy a felajánlott pozíciónak van-e nemzetközi kitekintése, illetve milyen fejlődési lehetőségek állnak rendelkezésre a területen belül.

3. A munka olyan tevékenységekből áll, amelyeket szeretünk?

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mik a hosszú távú céljaink, akkor koncentráljunk arra, hogy az új munka olyan tevékenységekre épüljön, amelyeket szeretünk végezni. Lehetőleg egymáshoz kapcsolódó, a korábbi munkahelyen szerzett tapasztalatokra építő legyen az új tevékenység. 

10 kérdés, mielőtt elfogadunk egy munkát

4. Mennyire tölti be az új munka tapasztalatbeli hiányosságainkat?

Figyeljünk rá, hogy minden egyes új pozíció töltsön be egy-egy olyan készségbeli vagy tapasztalatbeli hiányosságot, mely elengedhetetlen hosszú távú céljainkhoz. Például új típusú ügyfelekkel való együttműködés, egy-egy új technológia megismerése, betekintés egy új iparágba vagy kiegészítő készségek elsajátítása. 

5. Mennyire ijesztő a felelősség?

Minden új munkával egy kicsit tágítanunk kell a komfortzónánkat, de a hangsúly a "kicsit" szón van. Ha azt vesszük észre, hogy félünk az új lehetőségtől, annak oka többek között az lehet, hogy nem vagyunk szakmailag eléggé felkészülve a kihívásra, esetleg a munkaadónak nem reálisak az elvárásai. Azt is nézzük meg, hogy a felelősségtől félünk, vagy magától a munkahelytől és a kollégáktól. Ha az utóbbi a helyzet, akkor azt tekintsük vészjelnek és ne fogadjuk el az állást. 

6. Összhangban áll a környezet az értékrendünkkel?

Rengeteg típusú munkakörnyezet létezik, de nem mindegyik ideális a számunkra. Hajlamosak vagyunk ezt leértékelni, főleg az elején, mondván, hogy majd megszokjuk az új szabályokat, de ha az alapértékekben eltérés van, akkor nem tudnunk majd hatékonyan dolgozni és frusztráltak leszünk. Ha tudjuk, hogy milyen a munkastílusunk, nézzük meg, hogy az adott helyen így dolgoznak-e?

7. Versenyképes az ajánlat?

Az ajánlatnak minden esetben versenyképesnek kell lennie. Ez nem azt jelenti, hogy előző munkahelyünkhöz képest pár százalékkal magasabbnak kell lennie a fizetésnek, hanem azt, hogy az idő, az érték és a munka, amit beleteszünk, reális arányban áll a kompenzációval.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. Hogyan viszonyul ez a munka más alternatívákhoz?

Ha nem néztünk utána más alternatíváknak, akkor honnan tudjuk, hogy nincs valami, ami nagyobb kihívást jelent, jobb feltételeket biztosít, vagy jobban fizet?

9. Magunk ugrunk, vagy dobnak minket az új lehetőség felé?

Mielőtt bármire is rábólintunk, győződjünk meg róla, hogy ez tényleg az a lehetőség, amit szeretnénk, nem pedig egy hirtelen jött "pótlék", aminek az ürügyén ki tudunk ugrani egy olyan munkahelyről, amit ki nem állhatunk.

10. Jó érzéseink vannak a munkával kapcsolatban?

Jó dolog, ha minden szempontból kielemezzük a dolgokat, de mérlegelnünk kell a szubjektív szempontokat is. Energikusan, lelkesen várjuk az új munkát? Felvillanyoz, hogy az adott cégnél dolgozhatunk? Ha azt vesszük észre, hogy minden racionális érv az állás elfogadása felé mutat, mégis rossz érzéseink vannak, akkor át kell gondolnunk, milyen mélyebb okok állhatnak a rossz érzések hátterében.

Címkék: álláskeresés, munkahely, munkatársak, állásajánlat

Szemlézte: Fogas Krisztina