Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Manapság rendkívül sok, megélhetést biztosító szakma közül választhatunk: nemcsak a cégeknél betölthető munkakörök alakulnak át és generálnak folyamatosan újabb és újabb feladatköröket, de hobbijaink is könnyedén válhatnak kenyérkereső tevékenységgé. Értelmet találni a munkánkban, olyasmivel foglalkozni, amit szeretünk, pár évente munkahelyet vagy szakterületet váltani – mindez ma már nem luxus, sőt, rengeteg ajtó áll nyitva előttünk. Vajon hogyan élnek ezzel a rengeteg lehetőséggel a pályakezdők? Hogyan tekintenek ők a jövőbe, mi alapján hozzák meg a nagy döntés(eke)t? Mit tehetnek azért, hogy jól válasszanak életpályát? Ezen kérdésekre keressük ma a választ Nagy-Józsa Dorottya, professional certified coach, az Y2Y Hungary Kft. ügyvezetőjének segítségével.   

Lehetőség kontra mindset 

Dorka szerint bár igaz, hogy a mai fiatalok számtalan lehetőség közül választhatnak, és a social médiának köszönhetően manapság vállalkozni is sokkal könnyebb, mint valaha, egy tényező úgy tűnik, nem sokat változott az évek során. „Ahogyan a legtöbb pályakezdőnek 15 évvel ezelőtt sem volt fogalma róla az egyetem végén, hogy az adott diplomával milyen pozíció(ka)t tölthet be, úgy napjainkban sem igazán látják át, mi mindenre lehetnek alkalmasak. Régen ez azért volt, mert a fiataloknak kívülről vajmi kevés betekintésük volt a vállalatok működésébe. Manapság viszont éppen azért nehéz belőniük a számukra megfelelő munkaköröket, mert azok könnyedén átjárhatók – a megfelelő végzettség és nyelvtudás birtokában pillanatok alatt válhatunk pénzügyesből logisztikussá” – magyarázza a szakértő, aki azt is tapasztalja, hogy a legtöbb fiatal számára a legfőbb döntési faktor továbbra is a fizetés.  

„Ők jellemzően az álláshirdetésben szereplő elvárások, és nem az elvégzendő feladatok alapján rangsorolják az állásokat. Általában minden olyan helyre beadják a jelentkezésüket, ahol nagyságrendileg azt kérik, amit ők adni tudnak – mint például a fentebb is említett nyelvtudás, a diploma vagy a szakképzettség megléte – és még közel is van lakóhelyükhöz munkahely. Ezzel máris bejön a képbe egy elég erős random faktor, hiszen nem feltétlenül egy őket érdeklő szakterületet választanak - sokkal fontosabb számukra, hogy melyik munkáltató kínál mondjuk a többinél bruttó 25000 forinttal magasabb bérezést” – világít rá a coach. Véleménye szerint hiába jöttek az elmúlt években divatba a pályaválasztás megkönnyítését célzó egyetemi programok és előadások, a duális képzések, illetve a gyakornoki programok – ezek kellő tudatosság és önismeret híján nem sokat segítenek.  

Tudatosság mindenek előtt

Annak érdekében, hogy a karrierünk ne a véletleneken múljon, interjúalanyunk szerint érdemes beleásni magunkat az általunk kiszemelt vállalat működésébe. „Igyekezzünk megérteni, hogyan épül fel egy cég. Ha például megrendelünk egy webáruházból egy kockás füzetet, gondolkodjunk el: kinek a munkája van emögött? Mi minden előzi meg egy füzet előállítását, értékesítését, kiszállítását?” – sorolja a gondolatébresztő kérdéseket, majd kitér a már emlegetett önismeret fontosságára is:

„Tudnunk kell, milyen emberek vagyunk, milyen alapvető személyiségjegyek, tulajdonságok jellemeznek minket, és össze kell kötnünk ezt a tudást a megpályázni kívánt pozíció sajátosságaival. Például, ha egy projekt jellegű munkakörre jelentkezünk, ahol egy-egy projektfázis hetekig, hónapig eltart, akkor a nap végére nem leszünk képesek kipipálni a feladatainkat – ha viszont tisztában vagyunk azzal, hogy szeretjük a pörgős munkanapokat, amelyeknek végén elégedetten állhatunk fel egy üres íróasztaltól, akkor máris beláthatjuk, hogy a projekt alapú munka nem nekünk való. És akkor még nem beszéltünk például arról, hogy csapatban, másokkal szorosan együttműködve, vagy inkább önállóan, a saját tempónkban haladva szeretünk dolgozni” – utal Dorka a mérlegelés lehetséges szempontjaira. 

Az tanácsolja, hogy az álláskeresés során próbáljunk arra fókuszálni, pontosan mit fed le a minket érdeklő munkakör.„Milyen kollégákkal, társosztályokkal leszünk kapcsolatban? Milyen készségek szükségesek a pozíció betöltéséhez? Ezek közül mi hánnyal rendelkezünk, és szívesen mozgósítjuk-e azokat? Megeshet ugyanis, hogy bár alapvetően ügyesen tudunk telefonon kommunikálni, viszolygunk az ismétlődő hideghívások gondolatától – amennyiben pedig ez a helyzet, nem érdemes azzal áltatnunk magunkat, hogy néhány hívást majd (a sokkal lassabb válaszreakciót biztosító) emailekkel helyettesíthetünk.” Alaposan gondoljuk tehát át, hányadán állunk a munkakörhöz kapcsolódó feladatokkal, és igyekezzünk a jelentkezési folyamat során a lehető legtöbb információt megszerezni.

A flow megtalálása

A coach szerint azért is lényeges megértenünk, mit jelent az adott, jól csengő pozíció a napi feladatok szintjén, mert így tudjuk megállapítani, hogy mekkora kihívást jelent majd a munkakör. „Akkor leszünk flowban, vagyis akkor fogjuk a munkánkat odaadással, elmélyülten, örömmel végezni, ha a feladataink elegendő kihívást jelentenek – vagyis elég nehezek ahhoz, hogy gondolkodásra ösztönözzenek, de nem túl nehezek ahhoz, hogy élvezni tudjuk őket” – árulja el. 

Ahhoz, hogy megtalálhassuk az(oka)t a tevékenység(ek)et, amelyek végzése közben megélhetjük ezt a flow állapotot, az önismeret és a tudatosság mellett még egy dologra van szükségünk: ez pedig a tapasztalat!  „Azt javaslom, hogy a lehető leghamarabb kezdjünk el megismerkedni a munka világával. Ne 23 évesen lépjünk ki a munkaerőpiacra – kezdjünk el már a tanulmányaink alatt dolgozni. Rengeteg gyakornokidiákmunka, valamint részmunkaidős lehetőség közül válogathatunk, használjuk ki ezeket! Ne legyünk továbbá restek tájékozódni, utánajárni a minket érdeklő szakterületeknek, és ami a legfontosabb; kérdezzünk, kérdezzünk fáradhatatlanul” – tanácsolja végezetül a szakember. 

Ha pályakezdőként mi is éppen a lehetőségek és döntések tengerében lavírozunk, ideje belevetni magunkat a tapasztalatszerzésbe! Válogassunk tudatosan, önismeretünkre alapozva a diákoknak illetve a pályakezdőknek meghirdetett munkalehetőségek között. Az önéletrajzunk megírásához itt kaphatunk hasznos tippeket. Készüljünk fel az online bemutatkozás eshetőségére, és maradjunk naprakészek: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, pályakezdő, tapasztalat, karrier, pályaválasztás