Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár az elmúlt hónapok történései természetesen a diákmunkaerőpiacon is nyomot hagytak, és egyes, a fiatalok körében népszerű területeken, mint például a rendezvényi kisegítés, idén nem tudunk elhelyezkedni, továbbra is sokféle állásajánlat közül válogathatunk, ha a nyarat szakmai tapasztalatszerzéssel töltenénk. Rumpf Nikolettával, iskolaszövetkezeti marketing és kommunikációs vezetővel beszélgettünk. 

P: Először is tisztázzuk: ki és milyen feltételekkel vállalhat diákmunkát?

Nikoletta: Jogilag legálisan csakis olyan fiatal dolgozhat diákként, aki nappali tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, vagy 25 év alatti és passzív a jogviszonya. A munkavállalás kizárólag iskolaszövetkezeten keresztül történhet. Ez előnyös mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak, hiszen az iskolaszövetkezet egyfajta jogi érdekvédelmi szervezetként hidat képez a felek között. Korosztály tekintetében 15 éves kortól a nyári szünetben maximum 1 hónapot dolgozhat a diák. 16 éves kortól szülői engedéllyel nyáron vagy iskola időben is, 18 éves kortól pedig bárki, bármikor akinek a jogviszonya engedi. 

P: Milyen lehetőségeink vannak manapság, ha diákként szeretnénk munkát vállalni?

Nikoletta: Nagyon széles a paletta. Vannak olyan, egyszerűbb pozíciók, amelyek előzetes tapasztalat vagy speciális elvárások nélkül is betölthetők: ilyen például a ruhabolti kisegítés és kasszázás, valamint a gyorséttermi munka. Aki viszont a tanulmányainak, karrierterveinek megfelelő, szélesebb felelősségi körre vágyik, az különböző szakmai pozíciók közül is válogathat, és sikeres kiválasztást követően akár marketing- vagy pénzügyi asszisztensként, illetve informatikai területen is elhelyezkedhet. Bár a veszélyhelyzet leállásra kényszerítette a fesztivál- és rendezvényágazatot, a más szektorokban megnövekedett munkaerőigény valamennyire ellensúlyozza ezt, például a kereskedelmi egységekben, drogériákban betölthető árufeltöltői, raktárosi pozíciókkal. 

P: A lehetőségeknek tehát nem vagyunk híján. De miért érdemes a szünidőnket pihenés helyett munkával töltenünk? 

Nikoletta: Legfőképpen azért, mert akár néhány hét alatt is olyan értékes szakmai tapasztalatokra tehetünk szert, amelyek a későbbiekben, amikor tanulmányaink elvégzése után állást keresünk, kiemelnek minket a jelentkezők sorából.

Amikor a HR-es meglátja, hogy diákként már letettünk valamit az asztalra, akkor joggal feltételezheti, hogy elsajátítottuk a felelősségteljes munkavégzéshez szükséges viselkedési kultúrát – például, hogy minden nap időben megjelenjünk és önállóan, vagy akár csapatban együttműködve, lelkiismeretesen végezzük el a feladatainkat. Emellett természetesen a pénzkereseti, valamint a kapcsolatépítési lehetőség is fontos szempont lehet.

P: Hogyan válasszuk ki a leginkább nekünk valót a megannyi állásajánlat közül?

Nikoletta: Fontos, hogy rendelkezzünk valamennyi önismerettel, és tisztában legyünk azzal, milyen típusú személyiségek vagyunk, milyen kompetenciákkal rendelkezünk. A gyorséttermi munka például azoknak való, akik energikusak, társaságkedvelőek és szeretnek dinamikusan, csapatban dolgozni, míg a raktáros, csomagolói vagy asszisztensi pozíciókban inkább az fogja jól érezni magát, aki élvezi a monoton, esetenként magányos munkavégzést. 

P: Mit tehetünk, ha rosszul választottunk? 

Nikoletta: A diák munkaviszonyt épp az teszi olyan vonzóvá, hogy nem kell hosszú távra elköteleződnünk. Sok esetben csak egy hétre előre kapjuk meg a beosztást, és ha a hét végére úgy érezzük, nem ez a mi utunk, azonnali felmondással könnyedén megszüntethetjük a munkaviszonyunkat. Ennek a rugalmas foglalkoztatási formának nagy előnye tehát, hogy akár több területen is kipróbálhatjuk magunkat, hogy megtaláljuk azokat a feladatokat, azt a munkatípust, amelyben igazán otthon érezzük magunkat.

P: Van-e a nyár elteltével is lehetőségünk hosszabbításra, ha szívesen maradnánk az adott munkahelyen?

Nikoletta: Szerencsére erre szinte mindig van lehetőség, hiszen a legtöbb munkáltató örül annak, ha a diákra, akinek a betanítására és beillesztésére pénzt és energiát szántak, hosszabb távon is számíthatnak. 

P: Mit érdemes tudnunk a bérezésről? 

Nikoletta: A fizetések a pozícióktól függően változnak, de a mindenkori minimálbérhez igazodnak, az 1000-1100 forintos órabér jelenti a jellemző minimumot. Nagyobb felelősségi kör vagy speciális tudás esetén a fizetés is magasabb, sőt, sok pozícióban teljesítményarányos jutalékkal is számolhatunk. A legszakmaibb pozíciók esetében pedig 1300 és 2000 Ft között mozognak az órabérek.  

P: Mi a helyzet a munkaidővel? 

Nikoletta: Egy műszakban minimum 4 órát kell vállalnunk, és általában 4-6-8 órás műszakok jellemzőek, de a munkaidő függ az életkortól is – a 18 év alattiakra ugyanis más szabályok vonatkoznak. Nekik több pihenőidőt kell biztosítani, és nem vállalhatnak például – pótlékkal kecsegtető – éjszakai műszakot sem. 

P: Biztos vagyok benne, hogy sokak kedvét meghoztuk a munkába álláshoz. Mit tanácsolnál azoknak, akik először vágnak bele?

Nikoletta: Sokan hajlamosak aggódni amiatt, hogy az önéletrajzuk nem elég profi, vagy hogy korábban nem szereztek még munkatapasztalatot. Ilyen esetben nyugodtan említsük meg a CV-nkben azon tantárgyakat, iskolai projekteket és szabadidős tevékenységeket, amelyek valamiért közel álltak a szívünkhöz, az elképzelt karrierutunkhoz. Azt is javaslom, hogy használjunk jól szerkeszthető önéletrajz sablonokat, és ne álljunk meg egy jelentkezés után – érdemes több állásra is pályázni, hogy növeljük esélyeinket az elhelyezkedésre.

Most, hogy mindent megtudtunk a diákmunkalehetőségekről, nincs más hátra, mint belevetni magunkat a tapasztalatszerzésbe! A diákmunkákat itt találhatjuk, pályakezdőket pedig ide várnak. Az önéletrajz írásához itt kaphatunk hasznos tippeket. Szánjunk időt a felkészülésre az állásinterjú előtt, és érdemes akár az online bemutatkozás lehetőségével is számolnunk. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy ne maradjunk le a nekünk való munkalehetőségekről.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, diákmunka, pályakezdő, tapasztalat, karrier