Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Izzadó tenyér, heves szívdobogás, gombóc a torkunkban. Amennyiben mi is tapasztaltunk már hasonló tüneteket interjúszituációban, érdemes időt és energiát fektetnünk a felkészülésbe. Vannak ugyanis olyan, visszatérő kérdések, amelyekre a legtöbb munkáltató és HR-es kíváncsi, viszont előzetes gondolkodás nélkül nehéz frappánsan, vagy helyesen megválaszolnunk őket. Mutatjuk, melyek ezek, néhány gondaltébresztő válasszal együtt!

1. Mely sikereire a legbüszkébb?

Ez az a kérdés, amely esetén a szerény „Nem is tudom…” felütésű válasz nem célravezető. Az interjúztató egy magabiztos jelöltet szeretne látni, aki tisztában van az értékeivel és az erősségeivel. Amikor jelentkezünk egy adott álláslehetőségre, gondoljuk végig, melyek azok a szakmai és személyes mérföldkövek, amelyek összefüggésbe hozhatók az ideális munkavállalóval szemben támasztott elvárásokkal. Ha például csoportvezetői pozícióra pályázunk, idézzünk fel egy olyan szituációt a múltunkból, amely során a közösség érdekeit sajátunk elé helyezve oldottunk meg egy többeket érintő problémát, ahogy arra is mondhatunk példát, hogyan tudjuk motiválni a velünk dolgozókat, akár nehézségek idején is.      

2. Miért épp önt válasszuk? 

Mivel a legtöbbünknek nehezére esik magát dicsérni, könnyen torkunkra forrhat a szó az efféle kérdések hallatán. Gondoljuk át még az interjú előtt, hány alkalommal észleltük, hogy valamilyen téren különbözünk másoktól.

Esetleg egy munkahelyi tűzriadó esetén mi voltunk azok, akik higgadtan terelgették a többieket, vagy újító szellemként rendszeresen mi dobjuk be a leginnovatívabb ötleteket az ötletládába? Írjunk össze és tudatosítsunk minél több ilyen „szupererőt”, hogy amikor élesben szegezik nekünk a kérdést, nyugodtan mesélhessünk. Ráadásul az említett gyakorlat az önbizalmunk tunningolására is kiváló, éljünk vele bátran!

3. Mit mondanának a (volt) kollégái vagy főnöke, ha azt kérdezném, miért (volt) jó önnel dolgozni?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásánál is érdemes azt kihangsúlyoznunk, ami a megpályázott munkakör szempontjából előnyt jelent. Ha például olyan adminisztratív pozícióra jelentkezünk, amelyben elengedhetetlen a pontos, határidőkön belüli munkavégzés, akkor elmondhatjuk, mennyire értékelte a felettesünk, hogy saját lelki nyugalmunk érdekében mindig két nappal előre dolgoztunk, de azt is megemlíthetjük, ha mi voltunk a csapatunk lelke és programfelelőse, akinek mindig akadt egy jó javaslata a péntek délutáni összejövetelhez. 

4. Mi az a három dolog, amiben fejlődni szeretne?

Itt bizony egészséges önkritikára lesz szükségünk, és meg kell mutatnunk a munkáltatónak, hogy elkötelezettek vagyunk a fejlődés iránt. Vegyük sorra, mi az, ami mehetne jobban is, de aminek hiánya nem akadály a megpályázott munkakör szempontjából.

Fuvarozói állásra interjúzva semmiképp se vicceljünk a vezetési stílusunkkal, az viszont helytálló, ha ügyfélszolgálatos munkakörre jelentkezve azt mondjuk, szeretnénk még gyorsabban lebonyolítani a hívásokat, és rövidebb idő alatt végezni az ezekhez tartozó adminisztrációval. Plusz pont, ha arról is be tudunk számolni, hogy mit tettünk vagy teszünk belátható időn belül a fejlődés érdekében – például beiratkozunk egy tízujjas gépelés tanfolyamra.    

5. Hol látja magát három, illetve öt év múlva? 

Fogós kérdés, egyben a legtöbb interjú záróköre. Ekkor leginkább a szakmai céljainkra, ambícióinkra kíváncsiak. Legyünk őszinték, de ne önhittek! Reálisan elérhető célokat, jövőképet vázoljunk, amely összhangban van a jelenleg megpályázott munkakörben megszerezhető tudással és felelősségi körrel. Nem egy konkrét pozíció vagy határidő megnevezése a cél, sokkal inkább az, hogy bemutassuk, hogyan illeszkedik a most betölteni kívánt munkakör a jövőbeli terveinkhez, ami által ráadásul elhivatottságunkat, motivációnkat is megmutathatjuk. 

Ha feltettük magunknak a fenti kérdéseket, és megvannak a válaszaink is, nincs más hátra, mint várni az interjú időpontját, hogy remekelhessünk! Addig se üljünk azonban tétlenül, inkább válogassunk a több ezer friss állás között személyes prioritásaink szerint! Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, ezzel is növelve esélyeinket az elhelyezkedésre. Ha pedig a vírus miatt elveszítettük állásunkat, ide kattintsunk a hatékony segítségért!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, interjúkérdések, felkészülés, tudatosság