Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor megtaláljuk a számunkra tökéletes állást, az ismerős szakterületünkön, egy, az értékrendünkhöz passzoló cégnél, és olyan fizetéssel, amit célként tűztünk ki magunk elé: nyert ügyünk van. Jelentősen bonyolítja azonban a képletet, ha van egy másik lehetőség is a láthatáron: a kihívásokkal teli, vonzó ismeretlen, egy munkakör, amiben azzal foglalkozhatnánk, amivel igazán szeretnénk, bár talán némi visszalépést jelentene a képzeletbeli ranglétrán, és magasabb bérre is csak egy-két év múlva számíthatunk. A szívünk az utóbbi felé húz, miközben az eszünk minimalizálná a kockázatot, és maradna a komfortzónánkon belül. Mutatjuk, hogyan dönthetünk a legjobban!

Összeül a belső parlament

Amikor komoly döntések előtt ütköztetni kezdjük magunkban a különböző érveket és ellenérveket, Christa Schirl munkapszichológus szerint belső parlamentről beszélhetünk. Nem meglepő módon sem az eszünk, sem a szívünk nem sugall valótlant, azonban egyiknek sincs teljes mértékben igaza – pontosan ez a felállás az, ami egyrészről megnehezíti a választást, másrészről viszont a döntés szabadságát is magában hordozza. Fontos tudnunk, hogy ha csupán a megérzéseinket követjük, könnyen elvakíthat bennünket a hirtelen ránk törő eufória, ha viszont csak logikus döntéseket hozunk, lemaradunk a motiváló tapasztalatokról, sőt akár arról is, hogy ráleljünk a tényleges hivatásunkra. Figyeljünk tehát befelé, csípjük el valamennyi gondolatunkat, érzésünket a lehetőségeinkkel kapcsolatban, majd jegyezzük le és rendszerezzük azokat. Papírra vetve könnyebb átlátnunk, melyik lehet a helyes irány, de nem árt arra is felkészülnünk, hogy esetleg rossz döntést hozunk, ami csupán idővel derül majd ki. Legyen tehát egy B tervünk, amivel akár a választás súlyát is csökkenthetjük.

Biztos állás vagy izgalas kihívás? Döntés 3 lépésben - álláskeresés, munka, kihívás

A legfontosabb kérdések

Ahhoz, hogy a számunkra legjobb döntést hozhassuk meg, ajánlott megválaszolunk az alábbi három kérdést, amelyek segíthetnek a tisztánlátásban, milyen lehetőségnek van itt az ideje az életünkben.

Milyen következményei vannak egyik vagy másik döntésünknek? Gondoljuk végig, mennyi fizetéssel, többletmunkával, stresszel, vagy épp elégedettséggel járhatnak az egyes munkakörök, és ezek milyen hatással lehetnek életünk egészére. Amennyiben éppen most vágtunk bele egy nagyobb összegű hitelbe, vagy családalapítás előtt állunk, nem biztos, hogy ajánlott még egy rizikót vállalunk, ha azonban még csak a pályánk elején járunk, vagy nagyobb tartalékkal, szabad kapacitásokkal rendelkezünk, bátran kezdjünk bele valami újba!

Mi lenne igazán testhezálló számunkra? Ne a társadalmi, családi elvárásoknak igyekezzünk megfelelni, kizárólag a saját elképzeléseinket kövessük! Amennyiben régebb óta nem találjuk a helyünket aktuális munkakörünkben, esetleg kiégést vagy krónikus unalmat tapasztalunk, valószínűleg akkor is érdemes kilépnünk a megszokásokból, ha cserébe faragnunk kell egy időre a kiadásainkból.

Létezik egy harmadik lehetőség is? Amennyiben A és B verzió között nagyon nehezen tudunk dűlőre jutni, és egyik út sem igazán komfortos számunkra, próbáljunk meg kívülről ránézni a helyzetre, hátha van egy C opció is, ami kevesebb kompromisszumot, áldozatot, kockázatot jelentene számunkra, és ezáltam megnyugtató alternatívát adna a folytatáshoz.

Vigyázz, kész, dönts!

Az időzítés minden döntésnél kulcsfontosságú: ha nem hagyunk elegendő időt magunknak, elkapkodhatjuk a választást, azonban halogatni sem érdemes, mert egyrészt lemaradhatunk a vágyott lehetőségről, másrészt pedig néhány napnyi morfondírozás után már valószínűleg nyomasztóan fog ránk hatni a téma. Az is elképzelhető, hogy nem kell azonnal egy nagy lépést megtennünk, és haladhatunk lassabb tempóban is: például mielőtt végleg külföldre költöznénk, gyűjtsünk tapasztalatot egy rövidebb kiküldetés, projekt keretein belül, ha pedig a pályaváltás foglalkoztat bennünket, tájékozódjunk a szakmában dolgozóktól, és igyekezzünk belesni a kulisszák mögé is. Bár a nagy döntéseket a család és a barátok támogatása megkönnyítheti, aggodalmuk, személyes félelmeik el is tántoríthatnak bennünket, ezért válogassuk meg, kinek beszélünk dilemmánkról, terveinkről, ha pedig segítségre van szükségünk, forduljunk egy objektív szakemberhez!

Kövessük a fentieket, és válasszunk aktuális élethelyzetünk, céljaink, belső motivációnk szerint! Amennyiben pedig még csak keressük a testhezálló munkát, gondoljuk át legfőbb szempontjainkat, majd válogassunk a több mint 11.000 friss állás közül. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, ha pedig a munkáltatók számára is láthatóvá válnánk, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, döntés, munka, karrier, kihívás