Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mai cikkünkben Szilágyi Anitát, a Vállalkozás Okosan alapítóját és szakértőjét, a KATA Tanoda életrehívóját kérdeztük azzal kapcsolatban, mikor és hogyan érdemes belevágnunk, illetve mire kell feltétlenül figyelnünk, ha önállósodnánk. Beszéltünk az elindulás nehézségeiről, a praktikus részletekről, a leggyakrabban elkövetett hibákról és arról is, hogy a pénzügyi tervezés mellett milyen fontos a lelki, szellemi átkapcsolás. Gondolatainkkal azoknak igyekszünk átfogó képet adni, akik még fontolgatják az első lépés megtételét.  

Minden kezdet nehéz 

Az elindulás a legtöbbek számára egyszerre vonzó és félelmekkel teli: aki kacérkodik a vállalkozás gondolatával, az általában szabadulna az alkalmazotti lét biztonságos, azonban olykor korlátozó kereteitől és vonzza a szabadabb, kreatívabb, viszont nagyobb önfegyelmet, és több kihívást jelentő munkaforma. „A kezdeti bizonytalanság miatt sokan főállás mellett kezdik el építeni a vállalkozásukat, és ajánlott is A, B, C terveket, esetleges menekülő útvonalakat is magunk előtt látnunk, ugyanakkor a biztonsági játszma hosszú távon nem életképes. Előbb-utóbb választanunk kell! Ha két irányba is energiát teszünk, ki fogunk merülni, anélkül, hogy igazán haladtunk volna, ráadásul az sem fog kiderülni, hogy jó vállalkozók vagyunk-e” – vallja Szilágyi Anita, aki 2011-ben, 23 évnyi alkalmazotti munkaviszony után vágott bele a vállalkozásba. 

Nem elég egy jó ötlet vagy a lelkesedés – a szakember szerint a sikerhez piacismeretre, alapos matekre és a marketinget is magába foglaló, gondos tervezésre van szükségünk. 

“Ha a vállalkozásunkból nem tudunk megélni, akkor az csak egy költséges hobbi. Igenis fel kell mérni a piacunkat, és kell egy vállalkozási ötlet. Mit fogunk csinálni? Milyen terméket, szolgáltatást fogunk eladni? Van-e egyáltalán igény erre? Mennyivel tudunk másabbak, szebbek, többek lenni, mint a konkurencia?” – ezeket a kérdéseket mindenképpen fel kell tennünk magunknak, mielőtt elmegyünk az ügyvédhez céget alapítani, vagy bejelentkezünk egyéni vállalkozóként. 

Ugyanilyen fontos és alapvető lépés az énmárkánk, marketingstratégiánk kiépítése. A szakértő szerint nem árt, ha mi magunk is beleássuk magunkat a szakma alapjaiba, érdemes azonban egy profi tanácsadót is bevonni a folyamatba. Bár a legkiválóbb szakemberek és marketingügynökségek nem dolgoznak alacsony árakkal, a befektetés hosszú távon többszörösen megtérül. 

Ezt a meccset profitra játsszák

Általában az árazás kérdése okozza a legtöbb fejtörést, sokan itt követik el az első szarvashibát. „Rengeteg induló vállalkozó egyből a piaci ár alatt értékesíti a termékét, szolgáltatását, és akcióval igyekszik felhívni magára a figyelmet. Nagyon veszélyes azonban a Tesco alsó polcára tenni magunkat, mert ott fogunk maradni. A vevők visszacsábítása érdekében idővel persze lehet kedvezményt adni, de ne így vágjunk bele. Az sem biztos, hogy nekünk ugyanazon az áron kell szolgáltatni, mint a versenytársainknak. Lehetünk mi drágábbak is, csak magyarázzuk meg, hogy miért: milyen plusz kényelmi szolgáltatást adunk, miért érdemes tőlünk vásárolni, hozzánk fordulni.” – magyarázza interjúalanyunk. 

Az üzleti terv elkészítéséhez Anita egy külső, objektív szemlélő – ismerős, munkatárs vagy barát – bevonását javasolja. Vázoljuk fel számára az ötletünket, kitérve a bevételi forrásainkra, lehetséges költségeinkre és elképzelt működésünkre. Gondolkodjunk együtt, mert a kívülálló szem sok esetben többet lát, és új nézőpontokra, tényezőkre világíthat rá. ”Ugyanúgy, ahogy alkalmazottként a megélhetésünkhöz szükséges nettó összeget kérjük el a bértárgyaláson, miután papírra vetettük minden meglévő és várható kiadásunkat, határozzuk meg vállalkozóként is azt az árat, amivel nem lesz veszteséges a ténykedésünk. Ha a tervezett bevételből levonjuk a költségeinket, és az eredmény pozitív szám, akkor érdemes az ötleten tovább dolgozni!"

Kell a rendszer és a támogatás

Amikor a vállalkozásindításról elmélkedünk, hajlamosak vagyunk kizárólag a gyakorlati szempontokra és teendőkre fókuszálni. Lényeges azonban, hogy felkészítsük magunkat az önállósodással járó mentális és érzelmi kihívásokra is. 

Az alkalmazotti lét megszűnésével – kiváltképp, ha otthonról végezzük el feladataink nagy részét – kivész a megszokott, napi rutin az életünkből. Az, hogy mennyit dolgozunk, és mennyire tudjuk szétválasztani a munkánkat és a magánéletünket, ezentúl csak rajtunk múlik – nincsen kötött munkaidő vagy főnök, aki határidőket szabjon. Amikor pedig nehezebb időszakot élünk meg vagy elakadunk egy folyamatban, nem tudunk odafordulni a munkatársunkhoz, hogy segítséget kérjünk. Nagyfokú önállóságra és saját képességeinkbe vetett hitünkre van szükségünk, valamint meg kell tanulnunk tudatosabban bánni az időnkkel. 

Megnehezítheti a dolgunkat továbbá, ha a családunk és közeli barátaink nem támogatnak minket. „Óriási erőfeszítésünkbe kerül és rendkívül megterhelő érzelmileg az a bizonyítási kényszer, ami ilyen esetben hajt minket –  főleg a kezdeti időszakban, amikor még nem jönnek a nagy, átütő sikerek. Ha viszont teljes mellszélességgel áll ki mellettünk a férjünk, feleségünk, a szeretteink, és érezzük, hogy hisznek bennünk, az hatalmas löketet tud adni” – mondja a szakértő.

Formaságok a fináléban

„Vállalkozási és adózási formát választani az utolsó technikai lépés. Mielőtt erre szánjuk magunkat, gondoljuk át, miből fogjuk megfinanszírozni azt az időszakot, amíg befutnak az első bevételek, mindig legyen tartalékunk. A gyakorlat azt mutatja, hogy a KATA-t, mint rendkívül népszerű adózási formát az utóbbi időben egyre többen választják. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy kipróbáljuk magunkat. 0 Ft-os regisztrációs díjjal el tudunk indulni, és rendszerint körülbelül 3-4 hónap alatt kiderül, működőképes-e a vállalkozásunk. Ha nem, akkor pedig lehet szüneteltetni, újragondolni, újratervezni” – tudjuk meg a tapasztalt vállalkozótól. 

Mindenképpen érdemes tájékozódnunk a különböző anyagi támogatási lehetőségekről is. 

„Ha valaki például abba a szerencsétlen helyzetbe kerül, hogy munkanélküli lesz, a járulékfizetéssel eltöltött időszak után jogosult az álláskeresési járadékra. Léteznek továbbá különféle pályázatok, valamint hitelkonstrukciók induló vállalkozások részére, amelyek nagyban megkönnyíthetik az elindulást, azonban tartsuk szem előtt, hogy az üzletnek külső anyagi támogatás nélkül is meg kell állnia a lábánmáskülönben amint elapadnak az anyagi források, azonnal csődbe megy – figyelmeztet Anita.

Hajrá, de ne ész nélkül

Ha egy ideje már dédelgetjük magunkban a vállalkozói életforma ötletét, fogadjuk meg a szakértő tanácsait, és ne rohanjunk fejjel a falnak. „Azt szoktam mondani, hogy sokat lehet tanulni a kudarcokból, de azért nem kell mindegyiket elkövetni! Első lépésként írjuk le a vállalkozási ötletünket, számszerűsítsük, majd próbáljuk meg kideríteni, hogy erre az ötletre lesz-e elég érdeklődő. Utána pedig, nincs más hátra, próbáljuk meg!” 

Ahogyan a fentiekből is kiderül, a vállalkozásindítás egy rendkívüli kalandokat rejtő, izgalmas lehetőség, nem való azonban mindenkinek. Ha úgy érezzük, számunkra a keretek és a kiszámíthatóság az elsődleges, de új kihívásokra vágyunk, van megoldás! Ide kattintva kedvünkre böngészhetünk az állásajánlatok között. Amennyiben pedig mégis a vállalkozói lét mellett tesszük le a voksunkat, itt találjuk azokat a munkákat, amelyeket vállalkozási szerződéssel végezhetünk. Bármelyik irányt is választjuk, legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy minél hamarabb elhelyezkedhessünk! 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, váltás, vállalkozás, önállóság