Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szvoboda Marianna ezt a szakmát választotta, kisgyermekgondozó, -nevelőként végzett, valamint családi bölcsődében dolgozott közel 9 évig. Tőle érdeklődtünk: mit kell tudni erről a szakmáról és mi teszi számára igazi hivatássá?

A szakma ágai

Ha valaki kisgyermekekkel szeretne foglalkozni, több utat is választhat. Létezik kisgyermekgondozó, -nevelő képzés, továbbá dajka, valamint csecsemő- és kisgyermeknevelő szakma is. Tulajdonképpen a képzések időtartama és az utánuk kiadott képesítések jelentik a fő különbséget, de az elsajátítandó tananyag terjedelme is eltér.

Én kisgyermekgondozó, -nevelő képzést végeztem. A képzés feltétele az érettségi bizonyítvány, illetve egészségügyi alkalmassági igazolás. Ez emeltszintű szakképesítést ad, míg a bölcsődei dajka jelenleg az új szakmalistában dajka képzésként szerepel és alapfokú végzettséget biztosít. Ennél a képzésnél a jelentkezés feltétele az általános iskolai bizonyítvány. A csecsemő- és kisgyermeknevelő szak pedig főiskolai végzettséget ad. Dajka képzés esetén a képzési idő 2-4 hónapot jelent (400 órás tananyag), a kisgyermekgondozó, -nevelő képzés általában 8-12 hónapot vesz igénybe (1300 órás tananyaggal). A csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak megszerzése pedig 6 féléves főiskolai képzést igényel.

Érdemes tehát már az elején eldönteni, hogy milyen hosszú képzés az, amit el tudunk vállalni, valamint azt, hogy melyik képesítési szint szükséges a jövendőbeli munkánkhoz.

Milyen egy átlagos nap a kisgyermekgondozó életében?

Nehéz kérdés, mert egyik nap sem átlagos a kisgyerekekkel. De mivel ebben a korban (20 hónapostól-3 éves korig) az egyik legfontosabb a napirend és a rendszeresség, ezért bizonyos tevékenységek mindig ugyanabban az időpontban zajlanak. Reggel a gyermekek bevétele, játéktevékenység biztosítása. Amikor mindenki megérkezett, közös reggeli következik, ha befejezték az étkezést, akkor egyéni fejlettségüknek megfelelően lehetőséget kell adni különböző tevékenységekhez. Például mese, ének, mondóka, nyomdázás, gyurmázás. Ebéd után a fektetés következik. 1,5-3 óra alvás után uzsonnáznak, a gyerekek játszanak még és folyamatosan érkeznek értük a szülők.

Természetesen egész nap el kell látni a gondozási feladatokat, például a pelenkacserét... Amikor a szülőknek átadjuk a gyereket, fontos elmondani, hogy mi történt aznap vele, milyen volt a hangulata, hogyan érezte magát. Ez persze nagy vonalakban van így, mert közben vannak sírások, nevetések, viták, amiket meg kell oldani.

Hozzá kell tennünk, hogy bár Marianna leírása ad egy keretet a képzeletünknek, de ahogy említette ő is, folyamatosan el kell látni a gondozási feladatokat és meg kell oldani az aktuálisan felmerülő problémákat, miközben ugyanolyan figyelemmel fordulunk a gyermekek felé. Ez mindenképpen azt igényli, hogy legalább kettő, de inkább több dologra tudjunk egyszerre fókuszálni, valamint a türelemnek se legyen híján az, aki ebben a szakmában dolgozik.

Kihívások nevelőként

A pályám kezdetén az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy amikor a gyermekek próbálkoznak önállóan elsajátítani például az evést, öltözködést, akkor ne tettekkel, inkább csak szavakkal segítsem, bíztassam, dicsérjem őket, és ne akarjam helyettük megcsinálni. Mostanra viszont inkább az a kihívás, hogy minden kisgyermekre ugyanannyi időt tudjak szánni és a nap végére is képes legyek aktívan és türelmesen bánni velük, teljes odafigyeléssel. Ami még lényeges és nem szabad elfelejteni, hogy ebben a szakmában a szülőkkel is fontos a bizalom kialakítása és nem csak a gyermekekkel. Úgy érzem, számomra a szülőkkel, felnőttekkel való kommunikáció is elég nagy kihívás. Véleményem szerint a gyerekekkel hamarabb egy hullámhosszon tudok lenni.

Marianna beszámolójából jól látszik, hogy mindig újabb és újabb kihívásokkal kell szembenéznünk a gyermeknevelői szakmában, hiszen ahogy fejlődünk és túljutunk egy-egy problémakörön, úgy jön a következő, kifejezetten akkor, ha folyamatosan fejlődni szeretnénk. Ráadásul itt nem pusztán jó kommunikációs készségre van szükségünk, sokkal inkább különböző fajta kommunikációs készségekre.

Ami mégis boldoggá tesz

Ahogy minden szakmának, úgy ennek is megvan az az oldala, ami különlegessé teszi és amiért megéri csinálni. Arra a kérdésre, hogy mi a leginkább meghatátozó pozitív élmény ebben a munkában, Marianna így válaszolt:

A gyerekek őszinte megnyilvánulásai. Az, hogy látom, hogyan “nyílik” meg előttük a világ és szereznek újabb és újabb tapasztalatot, és válnak önállóvá. Ahogy elkezdenek járni, beszélni és már szavakkal, mondatokkal is ki tudják fejezni érzéseiket, el tudják mesélni mi történt velük, közösen tudunk énekelni, mesét mondani. Hogy 3 éves korukra a játék, már nem csak, mint tárgy köti őket össze, hanem a közös játék öröme is. Amikor azt mondja az egyik kisfiú, hogy farsangon legyek én a királylány, ő pedig a lovag lesz és majd megment. Jó érzéssel tölt el, hogy amikor évekkel később találkozom velük, nem csak a szülők, de a gyerekek is megismernek és látom, hogy mióta elballagtak a bölcsődéből, mennyit nőttek és fejlődtek.

A szeretet nem elég

Marianna is egyetért azzal, hogy ha nevelővé szeretnénk válni, a legfontosabb hogy szeressük a gyerekeket, de ez mégsem elegendő ahhoz, hogy jó kisgyermeknevelő legyen belőlünk. Szerinte az is rendkívül fontos, hogy türelmesek és empatikusak legyünk, valamint nyugodtak, de mégis aktívak. Ráadásul nem csak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel és a munkatársakkal is:

A bölcsőde egy olyan közösség, ahol fontos a napirend, a rendszeresség és ezt úgy lehet a legjobban elérni, ha a kisgyermekgondozó, a dajka, a szülő, azaz mindenki együtt tud működni. Van valami, amiről nem szoktak beszélni, de úgy gondolom, hogy fontos ezt is megemlíteni: úgy látom, hogy a legtöbb nevelőnél eljön az az idő, amikor már nem tud olyan türelmes lenni, mint amit ez a hivatás megkíván. Ezt el kell fogadni és célszerű változtatni a munkavégzés helyszínén, vagy esetleg új szakmában kell elhelyezkedni. Azért tartom ezt fontosnak, mert ezen a területen minden hatással van a kisgyermekre. Megérzik, akár át is veszik a gondozó(nő) feszültségét, és ez negatívan hathat a kapcsolatukra.

Ha szeretnénk dajkaként vagy bölcsődei pedagógusként elhelyezkedni, nézzünk szét a Profession.hu óvoda-, bölcsőde pedagógus és dajka kategóriájában, ha pedig csecsemő- és kisgyermeknevelő munkát keresünk, ide kattintva találunk ebbe a kategóriába tartozó aktuális álláshirdetéseket. Ha pályaváltáson gondolkozunk, de szeretnénk közel maradni a szakmához, érdemes lehet a tanítói és pedagógus állások közt is szétnézni.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala