Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A sikeres elhelyezkedést követően a legtöbben kevés figyelmet fordítunk a szakmai életutunk tudatos építésére. Pedig, ha nem csak sodródni szeretnénk az árral, elengedhetetlen rendszeresen önreflexiót végeznünk, valamint elsajátítanunk néhány olyan szokást, amelyet gyakorolva nagy löketet adhatunk a karrierünknek.  Hadas-Hajdu Helga karriercoach mai cikkünkben ehhez ad néhány jól bevethető tippet. 

Az első lépés: elismerés önmagunknak!

Azokon a helyzeteken kívül, mint amilyen például az állásinterjú, ritkán tudatosítjuk magunkban a sikereinket. „A mindennapokban a legtöbben a jó, sőt, a kiemelkedő eredményeinket is természetesnek és magától értetődőnek vesszük” – kezdi Helga. Miután beérik a hosszú, álláskereséssel töltött időszak gyümölcse, rövid ideig örülünk ugyan a bravúros szereplésünknek, ám jellemzően hamar lelohad a lelkesedésünk, és az új munkakörünk megszokását követően ismét úgy gondolunk magunkra, mint egyre a milliónyi szorgos hangya közül – különösebb büszkeség nélkül, csendben tesszük a dolgunkat. 

Ahhoz azonban, hogy bármilyen helyzetben hitelesen képviseljük a szakmai hozzáértésünket, elengedhetetlen, hogy valóban tisztában legyünk sikereink értékével.

„Akár agyunk egy fiókjában, akár egy jegyzetfüzetben soroljuk fel és rögzítsük minden egyes olyan eredményünket, amely alátámasztja, hogy jól végeztük a munkánkat, és tartsuk mindig „kézközelben” ezt a listát – így a büszkeségünk és az önbizalmunk nemcsak a próbaidőnk végéig tart majd, hanem állandó útitársunk és segítőnk lesz a szakmai előmenetelünk során” – tanácsolja interjúalanyunk. 

A második lépés: a kompetencialista  

Készségeink ismerete és beazonosítása is nélkülözhetetlen a szakértő szerint, ha jól szeretnénk menedzselni a karrierünket. „Amikor a fenti tanácsok mentén átgondoljuk a sikereinket, érdemes hozzájuk rendelnünk azokat a kompetenciáinkat, amelyeknek köszönhetően elértük ezeket. Tekintsünk egy-egy állás elnyerésére is ilyen, pozitív mérföldkőként, és gondoljuk át, mi tett és tesz alkalmassá minket a korábbi és a jelenlegi munkakörünk betöltésére. Vizsgáljuk meg azt is, melyek azok a már esetleg kevésbé fontos kompetenciáink, amelyeket régebben, egy másik felelősségi körben tudtunk kamatoztatni, és mely más képesség hiányzik most az eszköztárunkból ahhoz, hogy előrébb lépjünk.

Ezt a gyakorlatot érdemes rendszeresen, fél-egyévente elvégezni. Fontos továbbá az is, hogy számszerűsítsük, adatokkal támasszuk alá az eredményeinket: írjuk össze például, hogy milyen projekteken dolgoz(t)unk, mennyi profitot termel(t)ünk, mekkora rendezvényt szerveztünk, vagy hány ügyfél igényeire figyelünk párhuzamosan” – mondja Helga. Kompetenciáink és sikereink tudatosítása nemcsak abban segít, hogy naprakészek legyünk az erősségeinket illetően, hanem abban is, hogy felmérjük, az általunk birtokolt készségek mennyire kívánatosak éppen a munkaerőpiacon.

A bűvös harmadik: tájékozódás és énmárka 

Miközben ugyanis mérlegre tesszük a kompetenciáinkat, mindenképpen figyelembe kell vennünk az aktuális munkaerőpiaci trendeket is. Hiszen manapság a keresett készségek a munkakörökkel együtt rohamos tempóban alakulnak át, és válnak könnyedén nélkülözhetővé. Helga azt vallja, hogy ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy lépést tartunk a világgal, időt kell szánnunk az információgyűjtésre. „Tájékozódással szert tehetünk egy átfogó szemléletre: képessé válhatunk egy-egy történés hatásainak tágabb megértésére, számunka releváns következtetések levonására, mint például, hogy hova mozdul a gazdaság a következő hónapokban vagy milyen iparágak fejlődnek a leggyorsabban. Ezek az információk pedig segíteni fognak minket, hogy megvalósítható karriercélokat tűzzünk ki, és adnak egyfajta biztonságérzetet is – hiszen nemcsak vakon lövöldözünk a nagyvilágba, hanem felkészülünk és reagálunk az életünket befolyásoló eseményekre” – magyarázza.

Minél tájékozottabbak vagyunk, annál hatékonyabban pozícionálhatjuk magunkat – azaz annál erősebb énmárkát tudunk megfogalmazni. Na de hogyan is tegyük mindezt? Interjúalanyunk szerint elég, ha elképzeljük, hogy az érettségi találkozónkon beszélünk arról, mivel foglalkozunk: 

„Ott is imponálni akarunk, így nem egy 10 évre visszanyúló önéletrajzot próbálunk pár mondatba sűríteni, hanem kiemeljük azt, amit fontosnak és különlegesnek tartunk magunkkal, valamint a szakmánkkal kapcsolatban. Erről szól az énmárkaépítés is – hogy mitől vagyunk vonzóak, egyediek és hitelesek, mint szakemberek.”

Végül és utoljára: a kapcsolatépítés

Az aktív álláskeresés időszakában az egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb teendőnk a kapcsolataink kiaknázása. Amikor pedig éppen elkötelezetten dolgozunk valahol, és csak távoli karriercéljainkról gondolkodunk, akkor van itt az ideje ennek a később hasznunkra váló kapcsolati háló kiépítésének„Ezt az összes munkahelyünkön érdemes gyakorolnunk, ugyanis manapság is számos pozíciót töltenek be ajánlás útján. Gondoljunk bele: könnyen előfordulhat, hogy a jelenlegi kollégáink közül kerül majd ki az, aki a segítségünkre lehet a következő karrierállomásunk megtalálásában. Viszont fontos, hogy ez a lépés csakis az énmárka-építés után következzen, mert az adott kontaktszemély akkor lesz képes jól felmérni, milyen állást ajánlhat nekünk, ha jól ismer minket, az énmárkánkat és az ambícióinkat is” – világít rá Helga. 

Kint vagy bent? 

A szakértő szerint a fent felsoroltak érvényesek akkor is, ha a jelenlegi munkahelyünkön szeretnénk érvényesülni – csupán a hangsúlyokat kell máshová fektetnünk: „Ha házon belül maradunk, akkor az összes lépést oda fókuszáljuk: a cégről gyűjtsünk minél több információt és azon belül építsük a kapcsolatainkat is. Fontos továbbá, hogy láthatóvá váljunk, maradjon nyoma a munkánknak és a személyiségünket. Ebben segíthet például, ha részt veszünk a közösségi programokban, plusz, számunkra vonzó projektekben segédkezünk, egyszóval megmutatjuk magunkat, így ugyanis nagyobb eséllyel jutunk majd feletteseink eszébe egy új kihívás kapcsán.”

Összegezve tehát: legyünk büszkék eddigi sikereinkre, legyünk tisztában a kompetenciáinkkal, tájékozódjunk, építsünk énmárkát és értékes szakmai kapcsolatokat! Ha mindez megvan, nincs más hátra, mint a tudatos álláskeresés. Válogassunk személyes prioritásaink szerint a több ezer lehetőség között, és vegyünk igénybe minden rendelkezésre álló segítséget a sikeres elhelyezkedés érdekében. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet valamint Facebook értesítést is, hogy biztosan ne mulasszunk el egyetlen esélyt sem következő karrierállomásunk megtalálására.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, karrierépítés, tudatosság, álláskeresés