Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akárcsak a magánéletünkben, úgy szakmai pályánkat tekintve is nagyon fontosak a kapcsolatok. Nemcsak aktuális munkahelyünkön, vagy korábbi kollégáinkkal ajánlott jó viszonyt ápolnunk, hanem ezeken kívül is: a gyümölcsöző üzleti kapcsolatok ugyanis szakmai sikerességünk kulcsát jelenthetik. Ha tudatosan építjük és gondosan ápoljuk kapcsolati hálónkat, fontos információkat, új ügyfeleket, de akár egy vágyott állást is nyerhetünk. Jana Fast karriercoach iránymutatása következik.

Megtérülő befektetés

Bár pályakezdőként sok energiát és időt kell áldoznunk arra, hogy megalapozzuk kapcsolatrendszerünket, nem kérdés azonban, milyen hosszú távú pozitív hatása vannak annak, ha már fiatalon szakmánk képviselőinek látóterébe kerülünk. Hasonlóan igaz lehet ez akkor is, amikor szintet lépnénk a karrierünkben, vagy épp szenior szakemberként vágyunk új kihívásokra. Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy csak azokra a kapcsolatokra számíthatunk, amelyek mindkét fél számára kölcsönösen előnyösek, vagyis nekünk is adnunk kell, hogy aztán kaphassunk.

Kapcsolatépítés: csináljuk jól! - munka, karrier, kapcsolatépítés

A megfelelő terep

Kapcsolatokat szinte bárhol építhetünk, azonban az ad hoc alkalmak helyett ajánlott tudatosan terveznünk: gondoljuk át, melyek szakterületünk jellemző fórumai az online térben és melyek azok az események, ahol élőben is találkozhatunk a számunkra érdekes emberekkel. Ha még gyakorlatlanok vagyunk a kapcsolatépítésben, vagy introvertált személyiségként nehezebben oldódunk fel, első lépésként nézzünk szét a közösségi oldalakon. Számtalan szakmai csoportot találhatunk, ahol aktuális trendekről, problémákról esik szó, és a beszélgetésekbe néhány kattintással be is kapcsolódhatunk. Egy aranyszabályt tartsunk be: egy-egy témához csak akkor szóljunk hozzá, ha mondandónk releváns, szakmailag megalapozott - ez hitelességünk bizonyítéka.

Természetesen a személyes jelenlét nyom a legtöbbet a latban: időzítsünk jól, tapasztalataink, eddig megtett pályánk szerint válasszuk meg a számunkra releváns helyszínt. A szakmai előadásokon, tematikus workshopokon elsősorban fejődni vágyó szakemberekkel kerülhetünk kapcsolatba; tapasztalatokat cserélhetünk, bővíthetjük látókörünket, tájékozódhatunk a különböző munkahelyekről, sőt, akár nyitott pozíciókról is tudomást szerezhetünk. A kapcsolatépítés következő fokozatát jelentik a konferenciák, több napos szakmai események, ahol cégvezetőkkel, szakmai felelősökkel, vagy épp fejvadászokkal is találkozhatunk. 

Kezdjük el még ma!

Ha pánikszerűen próbálunk kapcsolatokat építeni, vagy kapcsolati hálónkat feléleszteni, amikor például elveszítettük az állásunkat, és jól jönne a támogatás, tanács, ajánlás a nehéz helyzetben, borítékolható, hogy nem fogunk sikerrel járni. A legjobb, ha már tanulmányaink során is keressük az alkalmakat, hogy szakmai közösségek tagjává váljunk, legkésőbb azonban pályakezdőként érdemes elkezdenünk a netwörkinget. Nézzünk utána, kik szakmánk azon képviselői, akik számunkra fontosak lehetnek: azért, mert tanulhatunk tőlük, vagy már karrierjük olyan állomásán járnak, ami előttünk is célként lebeg.

Ha megtaláltuk a lehetőséget a személyes találkozásra, éljünk is vele! Legyünk nyitottak és kezdeményezőek, de soha ne tolakodjunk. Testtartásunk, gesztusaink sugalljanak magabiztosságot, de ne felejtsük el a barátságos mosolyt. Mindig tartsuk szakmai síkon a beszélgetést, ami lehet egy aktuális projektünkkel kapcsolatos, de reagálhatunk egy, a szakmát érintő változásra, legújabb trendre is. Ne fukarkodjunk a kérdésekkel és hallgassunk figyelmesen. Cseréljünk névjegykártyát, és ha ígéretet teszünk egy telefonhívásra, vagy más módon ajánlottunk segítséget, azt tartsuk is be. Lehet, hogy egy sikeres üzletet nyerünk az ismeretséggel, ami később akár ajánlólevelünkké is válhat egy álláspályázat során.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és váljunk a kapcsolatépítés mestereivé! Amennyiben épp keressük a nekünk való állást mozgósítsuk ismeretségeinket, és legyünk naprakészek: nézzünk szét itt a legfrissebb lehetőségek között, ide kattintva pedig válogassunk a jól fizető munkák között. Személyre szabott beállításainkkal akár más szempont szerint is kereshetünk. Ha kérünk hírlevelet és Facebook értesítést is, biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, munkahely, kapcsolatépítés, karrier