Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az énmárka Jeff Bezos, az Amazon alapítója szerint egyenlő azzal, amit mások mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából. A munkaerőpiac kontextusában akár munkavállalói márkaként is aposztrofálhatjuk, ami azonban egyáltalán nem a munkakörünket jelenti. Ennél sokrétűbb, éppen ezért építése és ápolása is tudatos figyelmet kíván. Egy multinacionális cég regionális HR vezetőjének szemüvegén keresztül mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Váljunk önmagunk marketingesévé

Önmarketingre mindig szükségünk van. „Akár pályakezdők vagyunk, akár tapasztalt szakemberek, esetleg ha épp most keressük új munkahelyünket, vagy szeretnénk feljebb lépni a ranglétrán, elengedhetetlen, hogy okosan és a megfelelő helyeken reklámozzuk magunkat. Ez természetesen nem határtalan öntömjénezést jelent, és nem is azt, hogy úton-útfélen mindenkinek ajánlgatjuk magunkat! Ez egy komplex rendszer, számtalan elemmel, amelyek által láthatóvá tehetjük szakértelmünket, tapasztalati tőkénket a potenciális munkaadók számára, még azelőtt, hogy erre egy esetleges elbocsátás miatt ténylegesen szükségünk lenne. Aki ugyanis jól építkezik és erős énmárkával rendelkezik, garantáltan könnyebben haladhat karrierjében, legyen szó egy villanyszerelőről, egy könyvelőről vagy egy fejlesztőről, és a hatás bizony az anyagiakban is látványosan megmutatkozhat” – kezd bele a témába interjúalanyunk, Tímea.

A márkám én vagyok! - munka, karrier, énmárka

Bár jelenleg a munkaerőpiac a munkavállalóknak kedvez, hiszen sok szakmában az álláskeresők válogathatnak a lehetőségek közül, aki azonban nem ilyen munkaerőhiánnyal terhelt területen dolgozik, annak ajánlott jól pozícionálni és megkülönböztetni magát a vetélytársakkal szemben. „Amikor szeretnénk betölteni egy üres pozíciót, olyan szakembert keresünk, aki illik a vállalati kultúrába, és tudását tekintve is abszolút megállja a helyét. Ha tehát valaki aktívan jelen van a szakmai körökben, az internetes felületeken, konferenciákon, workshopokon, és ezáltal már ismerjük a nevét, amikor az önéletrajza a kezünkbe kerül, biztosan nyerőbb helyzetből indulhat, mint akiről csupán a CV-je alapján alkotunk egy képet. Aktívnak kell lenni, mégpedig a jó helyeken, a jó közösségekben. Hogy mi számít jónak, az pedig csak rajtunk és a céljainkon múlik” – emel ki egy lényeges pontot a HR vezető.

Kristálytiszta önismeret

Az énmárkaépítés elképzelhetetlen őszinte önismeret nélkül, ha ugyanis nem tudjuk, miben is vagyunk mások, mint a többi szakmabeli, nehéz lesz ezt hatásosan kommunikálnunk. „Minél hűebbek vagyunk önmagunkhoz, annál hitelesebben, és eredményesebben tudjuk menedzselni magunkat. Ez azért fontos, mert amit mi mutatunk magunkról, az alapján jellemeznek majd minket mások, beleértve a lehetséges munkaadókat is” – osztja meg a szakember, majd beavat a részletekbe is. „Az első lépés, hogy tisztázzuk, miben vagyunk tehetségesek, melyek azok az adottságaink, amelyeket akár gyerekkorunktól kezdve magabiztosan használunk. Ezt követően ajánlott összegyűjtenünk a számunkra kiemelkedő értékeket, amelyek az életünket és a munkánkat is meghatározzák, mint például a pontosság, a józanság, az önállóság, mások segítése, a pozitív szemlélet, vagy a környezettudatosság. Ha megvizsgáljuk eddigi munkahelyeinket, ez alapján egyértelmű lesz számunkra, hol, miért éreztük jól vagy rosszul magunkat. A leghitelesebb énmárkát azok építik, akik szeretik, amit csinálnak, és a betöltött munkakörük összhangban van értékrendjükkel.

A fentiek mentén rajzolódik ki életcélunk és küldetésünk, amelyek a belső motivációt adják számunkra, valamint amelyek rövid- illetve hosszú távú célkitűzéseinket is determinálják. „Küldetésünkről látványosan árulkodnak azok a tevékenységek, amelyeket szinte a végtelenségig tudnánk csinálni, amelyek közben megszűnik a tér- és időérzékelésünk, azaz flow állapotba kerülünk.  Lehetséges, hogy a számokba tudunk teljesen belemerülni, vagy a főzésbe, esetleg mások meghallgatása és bátorítása során érezzük ezt. Amennyiben ennek tudatában dolgozunk, az énmárkánk is erősödik, ellenkező esetben, vagyis ha bármilyen állásra igent mondunk, függetlenül attól, hogy az adott munkában örömünket leljük-e, azokkal a feladatokkal fognak azonosítani bennünket, és munkavállalói márkánk gyenge, illetve átlagos lesz” – hangsúlyozza Tímea. 

Így működik a gyakorlatban

Az alapelv a következetesség, vagyis a HR-es szerint szakmai jelenlétünknek, kapcsolatainknak, kommunikációnknak is a küldetésünket kell visszatükröznie. „Ennek fényében ajánlott összeállítani önéletrajzunkat, információ-halmozás helyett igyekezzünk arra rámutatni, miért mi vagyunk a legmegfelelőbbek az adott állásra, reflektálva adottságainkra, a cég értékrendjére, elvárásaira. A cél, hogy felkeltsük a munkáltató érdeklődését, és személyesen is meg akarjon ismerni bennünket. De ne álljunk meg a CV-nél! Az online tér számos lehetőséget kínál arra, hogy építsük az énmárkánkat, és ha jól használjuk ki ezeket, szakmai hírnevünk könnyedén meg is előzhet bennünket, így akár anélkül is ajánlatot kaphatunk, hogy megpályáznánk egy állást.” 

A közösségi média felületei az önmarketing legkézenfekvőbb elemei: jelen kell lennünk, ez nem kérdés, viszont azt is tudnunk kell, hogy bármi, amit posztolunk, hozzáad munkavállalói márkánkhoz, vagy épp elvesz tőle. „A facebook és a LinkedIn is tökéletes terep kapcsolataink bővítésére, ápolására, és arra is, hogy szakemberként megjelenjünk. Lépjünk be szakmai csoportokba, vegyünk részt valódi szakmai diskurzusokban, osszunk meg releváns tartalmakat, különös tekintettel a szakterületünkről szóló saját blogbejegyzésekre, publikációkra, előadásokra. Amit a magánéletünkről megosztunk, az is legyen összhangban küldetésünkkel, a nagyon személyes információkat, képeket csak barátaink, családunk számára tegyük hozzáférhetővé. Érdemes időnként ellenőriznünk, a nevünket a keresőbe beírva, milyen találatok érhetőek el rólunk, és ha szükséges, tisztogassunk. A lényeg, hogy az összkép hiteles és meggyőző legyen” – sorolja tanácsait Tímea.

Vessük be a fentieket, és arassuk le a babérokat. Amennyiben épp állást keresünk, különösen hasznos lehet górcső alá vennünk, milyen képet is közvetítünk magunkról. Legyünk körültekintőek és aktívak, válasszuk ki a legfrissebb állások közül a számunkra megfelelőket, használjuk személyre szabott beállításainkat is a preferenciáink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le álmaink munkájáról.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, énmárka, hitelesség