Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Felnőtt fejjel tanulásba és új ismeretek elsajátításába fogni örömteli és áldásos folyamat. Mivel ebben a korban rendszerint önként tesszük le a voksunkat valamely minket érdeklő képzés vagy tanfolyam mellett, és elkötelezettek vagyunk, azt hihetnénk, sem a motivációnk, sem a szorgalmunk nem lankad majd időről-időre. Pedig a motiváció önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kitartóan meneteljünk a kitűzött célunk felé – a megfelelő időbeosztás szintén nélkülözhetetlen. Ennek kialakításához ad nekünk tippeket mai cikkünkben Tóth Edina időszervezési tanácsadó, a Planner For You megálmodója. 

Minden egy jó céllal és egy tervvel kezdődik

Az első és legfontosabb, hogy egy nagyon részletesen lebontott cél lebegjen a szemünk előtt – ne csak azt tudjuk, például, hogy el akarunk végezni egy nyelvtanfolyamot, hanem legyünk tisztában azzal is, mit szeretnénk elérni az adott képzés elvégzése által. Mit várunk a folyamattól, s annak kimenetelétől?” – kezdi Edina egy gondolatébresztő kérdéssel. Mint mondja: „Érdemes rövid- és hosszú távú célokat egyaránt meghatároznunk: ez lehet egy előléptetés, a karrierváltás, de akár a több szabadidő, az új és élvezetes munka okán javuló közérzet, vagy a magasabb fizetés is. Bármi legyen is a mozgatórugónk, arra fókuszáljunk!”

Azok a tanulmányok, amelyek valamilyen határidőhöz köthetők, és rendszeres vagy időszakos számonkérés, vizsga kíséri őket, kevesebb fejfájást okoznak azoknál, amelyek esetében az időnk lényegében végtelen, mert például megvásároltunk egy online tanfolyamot, amelyhez korlátlan ideig hozzáférhetünk. De miért érdemes az előbbieket előnyben részesíteni? „A keretek, a konkrét határidők ösztönzőleg hatnak ránk – ezek híján azonban az idő kicsúszhat a kezeink közül, és a végtelenségig halogathatjuk a tanulást” – magyarázza interjúalanyunk.

Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, tanácsos a tanfolyam teljes anyagát apróbb részegységekre bontani és elosztani. „Határozzuk meg, hogy hány fejezettel, modullal szeretnénk egy hét alatt végezni, és az ütemterv készítésekor vegyük figyelembe a téma nehézségét, valamint a feldolgozandó anyag mennyiségét is” – hangzik a szakértő tanácsa. Amint pedig elkészültünk az ütemtervvel, ideje azt térben-időben el is helyeznünk!

Teremtsünk időt

„A tervezést követő lépés a heti időbeosztásunk áttekintése. Vizsgáljuk meg, hogy mennyi szabadidő áll a rendelkezésünkre a munkaidőnk előtt vagy után. Fontos, hogy ne csak a munkaórákat tekintsük foglaltnak, hanem kalkuláljunk minden egyes teendővel; például a munkahelyünkre történő utazással, a házimunkával, a gyerekek óvodába-iskolába vitelével, kutyasétáltatással stb.” – tanácsolja Edina, majd figyelmeztet: 

„A hetünk átgondolása során ráébredhetünk, hogy nincsenek szabad perceink vagy óráink, amelyeket tanulásra fordíthatnánk – megeshet, hogy nekünk kell időt felszabadítanunk, átcsoportosítanunk, és ez legtöbb esetben csak némi lemondás árán tehető meg. Például, ha heti háromszor edzeni járunk, érdemes lehet két alkalmat agyunk művelésére cserélni. Ne féljünk és ne vonakodjunk meghozni olyan tudatos döntéseket, amelyek rövid távon apró kellemetlenséggel, lemondással járnak, mert hosszú távon minden bizonnyal kifizetődnek” – véli a szakértő.

Egy igényünktől azonban semmiképpen sem szabad eltekintenünk: 

„Még az éjszakai baglyok számára sem javaslom, hogy a pihenőidőt áldozzák fel a tanulás oltárán. Egyszer-egyszer hatásos lehet ugyan az utolsó pillanatban felkészülni egy megmérettetésre, ám ha egy több hónapos képzés miatt felborul az alvási ciklusunk, és romlik az alvásunk minősége, mennyisége, akkor annak nemcsak a mindennapi teljesítőképességünk, de az egészségünk is kárát látja majd. Ne feledjük, a kronotípusunk megismerése sokat segíthet az ideális napirend kialakításában!” 

Naptárba vele!

Annak érdekében, hogy ambíciózus, ám reális ütemtervünk ne menjen füstbe, rögzítsük annak minden egyes elemét digitális vagy papír-alapú naptárba, határidőnaplóba, heti tervezőbe. Így mindig szem előtt lesznek a teendők, és kevesebb eséllyel odázzuk el az adott napra tervezett feladatainkat. Olyan mankó lesz ez számunkra, mint az órarend annak idején. 

„Addig, amíg kiskamasz- és fiatalkorunkban a tanulás ellenőrzött körülmények és keretek között zajlott, nem volt nehéz dolgunk – automatikusan bementünk az óráinkra, és elvégeztük a másnapra feladott házi feladatokat. Amikor azonban ezek a világos keretek nem állnak a rendelkezésünkre, külső nyomásra lehet szükségünk, hogy ne veszítsük el a lendületünket. A naptárbejegyzés, főleg, ha hangértesítővel, emlékeztetővel jár, hű társunk és felügyelőnk lesz, és gondoskodik róla, hogy – ha néha kelletlenül is – de nekiveselkedjünk az aznapi anyagnak” – mondja interjúalanyunk. És hogy mit tanácsol azokra a napokra, amikor elfogyni látszik a motivációnk?

„Vannak napok, amikor nehezebben vesszük rá magunkat a tanulásra, akkor is, ha egyébként nagyon érdeklődünk a téma iránt, és konkrét célunk, víziónk is van azt illetően, mit szeretnénk elérni. Ilyen esetekben nyugodtan jutalmazzuk meg magunkat egy-egy anyag átolvasása, feldolgozása, valamint minden egyes számonkérés, részvizsga után. Egy finom étel, egy rész a kedvenc sorozatunkból, vagy egy kis természetben töltött idő – bármi jöhet, ami a kedvünkre való” – mondja Edina.  

Mindamellett nem árt elfogadnunk, hogy még ha alapvetően céltudatosan is haladunk a megvalósítás útján, és szorgalmasan bővítjük ismereteinket, előfordul, hogy itt-ott módosítanunk kell a terveinken. 

Halogatás vagy túlvállalás? Tegyünk különbséget!

Mindannyian hajlamosak vagyunk a halogatásra, ennek okáról és legyőzéséről számtalan forrásból tájékozódhatunk. Fontos azonban, hogy ne keverjük össze a kifogásokat azokkal a tényleges indokokkal, amelyek valóban akadályozhatnak minket a mindennapok során.

„Egy nagyon nehéz, stresszes munkanap, egy (frontérzékenyek esetében gyakran előforduló) komolyabb fejfájás, vagy extrém érzelmi és fizikai kimerültség-érzet esetén nem tanácsos foggal-körömmel ragaszkodnunk az ütemtervhez. Ne essünk át a ló túloldalára, inkább legyünk rugalmasak – hiszen nem dől össze a világ, ha a tervet egy-egy napon nem tudjuk percre pontosan követni. Engedjük meg magunknak az újratervezést és a regenerálódást. A feszített munkatempó mellett ugyanis időről-időre szükségünk lesz rá, hogy kifújjuk magunkat. Az igazán jól felépített, nem utolsó pillanatra apelláló terv pedig lehetővé is teszi ezt” – árulja el végezetül a szakértő.

Amennyiben mi is új tanulmányokkal indítjuk az őszt, fogadjuk meg interjúalanyunk tippjeit, és higgyük el, hogy igenis összeegyeztethetők a zsúfolt munkanapok egy képzéssel, tanfolyammal. Amennyiben pedig már meg is szereztük az áhított tudást vagy képesítést, itt az ideje, hogy frissítsük vagy kiegészítsük önéletrajzunkat, majd feltöltsük ide, hogyszemélyre szabottan válogathassunk a több ezer nyitott álláslehetőség között! Maradjunk mindig naprakészek, kérjünk  hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, tanulás, motiváció, időbeosztás