Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Napjainkban sok szó esik a produktivitásról, arról azonban kevesen tudnak, hogy mennyi mindentől függ, a nap mely szakaszában vagyunk a teljesítőképességünk csúcsán. Hiába olvasunk ugyanis tonnaszámra olyan önsegítő könyveket, amelyek a hajnali 5 órás kelést szorgalmazzák - ha a bioritmusunk nem ért egyet, akkor nem fogunk profitálni a vekker korai csengéséből. Ha azonban megismerjük saját kronotípusunkat és annak sajátosságait, kialakíthatunk egy olyan napirendet, amely a leginkább támogatja személyes hatékonyságunkat. Tóth Edina időszervezési tanácsadóval, a Planner For You megálmodójával beszélgettünk. 

Mi fán terem a kronotípus?

„A kronotípus tulajdonképpen a szervezet napi ritmusát határozza meg, és egyaránt függ belső (hormonrendszer, szervezeti sajátosságok), valamint külső (életmód, fizikai és mentális jóllét) tényezőktől is. Körülbelül 20-22 éves korunkban alakul ki végérvényesen, előtte jellemzően az életkori sajátosságok diktálnak a napirendünket vagy épp a fáradékonyságunkat illetően” – kezdi Edina. 

Bár a napirendünk kialakításakor a legtöbben a reggeli, napindító rituálékra helyezzük a fókuszt, az egészséges és a kronotípusunkhoz is illő ritmust valójában az esti lefekvéssel alapozhatjuk meg. 

„Amennyiben a jól időzített pihenés helyett erőnek erejével ébren maradunk, hogy sorozatot nézzünk vagy egyéb ingerekkel kössük le magunkat, garantáltan nem lesz zökkenőmentes az ébredésünk. Ha viszont igazodunk a típusunk által jól meghatározható, ideális lefekvési időpontunkhoz, jó eséllyel frissen, időben ébredünk, és produktivitásban sem szenvedünk majd hiányt” – világít rá a szakértő. 

Arról hogy mikor érdemes összetett, elmélyült gondolkodást igénylő feladatokkal foglalkozunk, és mikor járunk jobban egy kávészünettel, szintén a kronotípusunk árulkodik. Lássuk, miről ismerhetjük fel!

Oroszlán – a hajnali vadász 

„Az oroszlán típusba tartozók jellemzően vezető személyiségek, legtöbbjük menedzseri pozíciót tölt be, de nagy számban akadnak köztük vállalkozók is. Fő ismertetőjegyük az extrovertáltság, illetve a remek érdekérvényesítő képesség mellett az, hogy rendkívül korán, reggel 5:00-6:00 között, ébresztőóra nélkül ébrednek, és már a felkelést követő néhány percben nagyon energikusnak és tettrekésznek érzik magukat – viccesen úgy is mondhatjuk, hogy már kora reggel meg akarják váltani a világot” – kezdi az első típus bemutatását interjúalanyunk. 

Ők reggel 6:00 és délután 14:00 között a legaktívabbak, ilyenkor pörögnek a legnagyobb fordulatszámon. A korai kelésből következik viszont, hogy az ebbe a típusba tartozók a nagy átlaghoz képest sokkal korábban fáradnak el. Sokan közülük úgy fogalmaznak, hogy este 9 után már használhatatlanok – vagyis kimerültek, fásultak lesznek, és nem képesek már bonyolult gondolatmenetek követésére” – árulja el a szakértő. Amennyiben magunkra ismertünk, érdemes a fokozott figyelmet és koncentrációt igénylő feladatainkat a korai órákra időzítenünk. Nem úgy, mint a medvéknek!

Medve – a déli álmot alvó

„Magyarország népességének legjava ebbe a csoportba tartozik. A medve kronotípusú emberek 6:00-7:00 között ébrednek, és szükségük van legalább 5-10 percre, hogy magukhoz térjenek. A legproduktívabb időszakuk délelőtt 10:00 és délután 14:30 közé tehető, ilyenkor villámgyorsan és hatékonyan pipálják ki a to-do listájuk tételeit – ezt követően azonban, úgy 15:00 magasságában jellegzetes, ólmos fáradtság lesz úrrá rajtuk, és ha tehetnék, néhány órára álomra hajtanák a fejüket” – mondja Edina, majd hozzáteszi: 

„Bár ezen a délutáni holtponton nehezen jutnak túl, mégis szerencsésnek mondhatók, hiszen az átlag hazai munkaidőkeret (8:00/9:00-16:00/17:00) nekik kedvez. Ők azok, akiknek munka után még van kedvük és energiájuk szociális életet élni, és csak 23:00 után álmosodnak el” – magyarázza a szakértő. Kevésbé szerencsések viszont azok, akik éppen késő délután, 16:00-17:00 tájékán táltosodnak meg. 

Farkas – az éjjeli bagoly

„Ahogyan az állatvilág farkasai is éjjel vadásznak áldozataikra, úgy a farkasok csoportját erősítő munkavállalók is szívesebben maradnak ébren késő éjjelig, ha ezzel elkerülhetik a korai felkelést. A medvékéhez képest a farkasok napirendje jócskán felborultnak nevezhető, hiszen déli 12:00 előtt – ha tehetnék – ki sem dugnák a fejüket a paplan alól. Ők azok, akik az esti órákban élnek igazán, és könnyedén tanulnak, dolgoznak olyankor, amikor mások már laposakat pislogva húzzák magukra a pizsamájukat. Éppen ezért sokan közülük vállalkozásba kezdenek, hogy hódolhassanak a déli, délutáni ébredés iránti szenvedélyünknek” – meséli interjúalanyunk.    

Ne keseredjünk el azonban akkor sem, ha a kronotípusunk dacára nem rendelkezünk vállalkozói ambíciókkal. 

„A farkasoknak jó szívvel ajánlom a délutáni vagy éjszakai műszakos munkarendet, ami lehetővé teszi számukra, hogy munkájukat az éber, produktív időszakukban végezzék el, és délelőtt zavartalanul kipihenhessék magukat” – hangzik Edina tanácsa.

Ha pedig kapcsolatunk az alvással egyáltalán nem mondható kiegyensúlyozottnak, és a farkasokkal ellentétben egész nap kimerültnek érezzük magunkat, sejthetjük, hogy a negyedik, legkevésbé szerencsés csoportba – a delfin kronotípushoz – tartozunk.

Delfin – az álmatlanságban szenvedő

„A delfinek a farkasokéhoz hasonló bioritmussal rendelkeznek, azonban különböznek az alvást illetően – legtöbbjük alvási nehézségekkel, insomniával küzd, ezért pedig a produktív óráik száma is meglehetősen alacsony. Ők azok, akik a negyedik csésze kávé után sem érzik azt a bizonyos csít, és alig várják az esti lefekvést – annak ellenére, hogy az elalvás sem könnyű a számukra” – mondja Edina. 

Egy-egy rossz, nehéz éjszakából persze más kronotípusnak is kijut olykor, a delfin csoportba tartozók azonban folyamatosan küzdenek ezzel a problémával. „A kihívásokra szerencsére van gyógymód – az esti elcsendesülés, a meditáció, a naplóírás, de a kék fényt kibocsátó eszközök mérsékelt használata, valamint a természetes összetevőket tartalmazó, nyugtató hatást kifejtő teák fogyasztása is nagymértékben javíthatja az alvásminőségüket” – árulja el az időszervező.

Mint láthatjuk, kronotípusunk ismerete fontos felismerésekkel, tanulságokkal szolgálhat, melyeket mindennapjainkba beépítve növelhetjük a hatékonyságunkat. Ha sikerült összhangba kerülnünk a szervezetünkkel, de továbbra is tartósan elcsigázottnak, kedvetlennek érezzük magunkat, talán itt az ideje egy jól megérdemelt nyaralásnak! Ha pedig a pihenés vagy a kávé helyett inkább új kihívásokból merítenénk erőt, válogassunk egyéni prioritásainkat szem előtt tartva, személyre szabottan a több ezer nyitott álláslehetőség között! Töltsük fel modernizált CV-nket ide, és a naprakészség jegyében kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, időbeosztás, napirend, kronotípus