Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A produktivitás egyfajta misztikumként lengi körül a munkanapjainkat: elvárás, mi több, trend, hatékonynak lenni, és úgy menedzselni az időnket, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Sokak számára ez csupán egy álom, mégis érdemes törekednünk a megvalósításra, hiszen az elért eredményekben rejlő lendület sokszoran visszahat ránk.  Ma három olyan, elsőre esetleg meglepőnek tűnő tanácsot hoztunk, amelyek produktivitásszakértők szerint éppen azért működnek, mert nem is olyan magától értetődőek, ugyanakkor összhangban természetes működésünkkel pontosan azt a hatást érik el, amire olyan nagy szükségünk van. Lássuk, melyek ezek!

3 szokatlan tipp a hatékonyságért

Dolgozzunk kevesebbet

Sokan valószínűleg most lemondóan legyintenek, hiszen napi sok órát kell a munkahelyükön eltölteniük, amihez a gyakorta nem tervezhető túlórák is hozzáadódnak. Tőlünk nyugatabbra már egyre több multinacinális cég ismeri fel a részmunkaidőben rejlő potenciált, a tapasztalatok szerint ugyanis, sokkal lelkesebbek a dolgozók, ha tudják, nem kell a napuk legnagyobb részét a kötelességeikkel tölteniük. Amennyiben a 4 vagy 6 órás munkák számunkra aktuálisan nem jelentenek opciót, érdemes a saját időbeosztásunkban olyan kereteket teremtenünk, amelyek személyes hatékonyságunkat támogatják. Egyszerre legfeljebb 60, vagy ha nagyobb volumenű feladatról van szó, 120 percre koncentráljunk, majd jöhet egy kis jutalmazó pihenés. A következetesen betartott időkorlát hihetetlen ösztönző erővel bír, és felszabadító az a tudat is, hogy adott feladattal mindössze egy órát kell foglalkoznunk. Amikor letelik az idő, kapcsoljunk ki kedvünk szerint, ilyenkor jöhet 15-20 percnyi olvasás, séta, beszélgetés, vagy egy kis jól eső hátradőlés.

Egészítsük ki a teendőlistánkat

Bár ez a tanács sok másik produktivitás elvet látszólag felülír, valójában azonban a maximális hatékonyságunkat, és jó közérzetünket szolgálja. Hogy milyen extra pontokra gondolunk?

- Tervezzünk meg a napunkat kora reggel, 5 percben.

- Mozogjunk 20 percet, a legelfoglaltabbaknak számító napokon is.

- Olvassunk – szakirodalmat, vagy szórakoztatót, amihez kedvünk van.

- Írjunk naplót, ezzel tehermentesítve a fejünket a benne kavargó megannyi gondolattól.

- Foglalkozzunk a hobbinkkal, a feltöltő kikapcsolódásért.

- Segítsünk valakinek, egyszerűen a jóleső érzésért.

- Beszélgessünk valakivel személyes, a valóságos kapcsolódás öröméért.

Három szokatlan tipp a hatékonyságért - munka, hatékonyság, fókuszáltság

Ahogy láthatjuk, a fentiek legtöbbje csupán néhány percet, vagy fél órát vesz el a napunkból, mégis minőségi tartalommal tölti meg azt, mi több, mivel saját magunkat állítjuk általuk a fókuszba, arra is ösztönöznek bennünket, hogy mihamarabb végezzünk a kötelező feladatinkkal. A sort természetesen tetszés szerint folytathatjuk, és a legjobb, ha néhány pontot már a napunk kezdetén kipipálunk, ezzel alapozva meg a jó hangulatot, szellemi, testi frissességet, ami aztán a koncentrált munkavégzéshez szükséges.

Halogassunk tudatosan

Aki azt mondja, hogy soha nem halogat, vagy különleges szuperképességekkel rendelkezik, vagy hazudik. Egészen kisgyermek korunkban kezdjük ezt a nem túl célravezető tevékenységet, és többnyire felnőttként is csak nagyfokú tudatossággal tudunk felülemelkedni rajta. Vagy esetleg egy kis mentális önbecsapással: amikor a napunk első feladata egyáltalán nem kedvünkre való, legyen az egy táblázat kitöltése, egy szerződés megfogalmazása, vagy egy kellemetlen ügyfél felhívása, és visszakozunk attól, hogy nekiálljunk, egyszerűen csak csúsztassuk lejjebb a prioritási sorunkban. Na nem akárhová, nagyjából a harmadik vagy negyedik helyre ajánlott pozícionálnunk, és most jön a trükk: írjunk elé két-három ijesztő vagy nemszeretem teendőt, és magunk is megdöbbenünk majd, ez az apró kis csavar milyen mértékben változtatja meg a hozzáállásunkat ahhoz a bizonyos elsőre tervezett feladathoz. Egyrészt már nem is tűnik olyan rossznak, hiszen minden relatív, másrészt pedig amit nem kötelező azonnal teljesítenünk, arra az agyunk jobban hajlik, így vagyunk bekötve.

Tegyünk egy próbát a fentiekkel, és tapasztajuk ki, nálunk melyik válik be. Amennyiben viszont úgy érezzük, jelenlegi munkánk már nem adja meg számunkra azokat a kihívásokat, amelyek jó teljesítményre ösztönöznének bennünket, itt nézhetünk szét a legfrissebb állások között. Válogassunk személyes preferenciáink szerint, váljunk láthatóvá a munkáltatók számára, valamint kérjünk hírlevelet illetve Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, halogatás, hatékonyság, fókuszáltság, teljesítmény