Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önéletrajzunk elkészítése sosem egyszerű feladat, hiszen amellett, hogy jelentős mennyiségű, értékes információval kell megtöltenünk, a megfelelő formára, külcsínre is ügyelnünk kell. Most, hogy a munkaerőpiacon számos változás zajlik, előfordulhat, hogy a korábbiaknál több jelentkezővel kell versengenünk a vágyott állásért, érdemes kreatívnak lennünk és formabontó ötletekkel egyedivé varázsolnunk az önéletrajzunkat. Ehhez ad ma nekünk számos azonnal bevethető tanácsot Hajdu-Hadas Helga karrier coach. 

Éljen a kreativitás! 

Ha belegondolunk, hogy egy önéletrajzra átlagosan 3-5 percet szentel a munkáltató vagy a HR-es, beláthatjuk, mennyire fontos, hogy az általunk készített dokumentum már első pillantásra is megkapó legyen, és felébressze az olvasó kíváncsiságát. „Az első benyomás rendkívül lényeges, ugyanis az alapján dől el, hogy a „nem felelt meg” vagy az „interjúra esélyes” kupacba kerül az anyagunk” – kezdi Helga, aki szerint már a megszokott formátumok elhagyásával megtehetjük az első lépést egy egyedibb pályázati anyag felé. 

Általában Word vagy PDF formátumban készítjük el az önéletrajzunkat, ám ha szeretnénk kiemelkedni a tömegből, érdemes valami másban – például egy prezentációban vagy egy infografikával színesített, izgalmas dokumentumban – gondolkodnunk. 

„Vannak olyan piaci szegmensek és szakterületek (például az IT vagy a marketing), amelyekben kifejezetten elvárják, hogy elszakadjunk a hagyományos, sémaszerű megoldásoktól. Árulkodó lehet számunkra a megpályázott állás hirdetésének szövege is: ha visszaköszönnek benne olyan kifejezések, mint például az innováció, a kreativitás, az „out of the box” gondolkodás vagy a fejlett technológiai készségek, akkor sejthetjük, hogy a munkáltatók a nem hagyományos CV-ket fogják előnyben részesíteni” – világít rá a szakértő.

A kreativitás mértékét mindig érdemes a munkakörhöz és a területhez igazítanunk, hiszen ahogyan a mondás is tartja, jóból is megárt a sok. Ha nem kreatív munkakörre pályázunk, elegendő lehet, ha kicsit leporoljuk és feldobjuk a már meglévő önéletrajzunkat. Lássuk, hogyan!

Régi köntös, új tartalom

A Profession.hu önéletrajzkészítő felülete és a Canva ingyenes kreatív sablonjai egyaránt nagy segítség lehet számunkra: amennyiben a hagyományos Word vagy PDF formátumra voksolunk, az alapoktól kezdve építsük újjá önéletrajzunkat. Kísérletezzünk bátran a betűtípusokkal, a színekkel, és igyekezzünk olyan stílust alkalmazni, amely összhangban van a személyiségünkkel. Törekedjünk rá, hogy a CV-nk valami pluszt, valami érdekeset is eláruljon rólunk.

„Tehetünk a dokumentumba ikonokat, ábrákat, sőt, ha van egy kedvenc idézetünk vagy mottónk, amelyet a hivatásunkban is szem előtt tartunk, nyugodtan helyezzük el az önéletrajzban. A tartalmát akár egy szép, letisztult képpel is nyomatékosíthatjuk, ügyelve arra, hogy ne puffogtassunk közhelyeket – csak olyan gondolatokat foglaljunk bele az anyagunkba, amelyekkel valóban tudunk azonosulni, és amelyekkel kapcsolatban van mondanivalónk” – int óva a felületességtől a karrier coach, majd folytatja további kreatív elemekkel: 

„A céglogók, erősségeink grafikus vagy skálaszerű megjelenítése, vagy az önéletrajzhoz, illetve a megpályázott munkakörhöz stílusban passzoló nonfiguratív díszítések egytől-egyig vonzzák a tekintetet, és garantálják, hogy önéletrajzunk nem megy ki egykönnyen a munkáltató fejéből. Ne féljünk elárulni, ha például rajongunk a házikedvencünkért, ha van egy hobbink, esetleg versenysportot űzünk, mert minden hasonlóan személyes információ fontos szerepet játszhat jellemünk megítélésében, és arról is árulkodik, hogy mennyire illünk bele a vállalati kultúrába.” 

A CV-nk megmunkálása közben tartsuk szem előtt, hogy mivel a jelenlegi helyzet okán nem minden cég biztosít lehetőséget a személyes találkozásra, az önéletrajzunk által közvetített első benyomás most többszörös súllyal esik latba. 

A kamera a barátunk

Most, hogy az interjúfolyamat nagy része is az online térben zajlik, a kreativitás és a felzárkózás jegyében nem árt javítanunk a szerepléshez, videóbeszélgetéshez fűződő viszonyunkon is. Ha introvertáltként idegenkedünk a virtuális interjútól, itt az ideje, hogy kitágítsuk a komfortzónánkat – ami így egy évvel az otthoni munkavégzés elterjedése után már nem is kell, hogy olyan nagy kihívást vagy újdonságot jelentsen. 

„Ha igazán szeretnénk kitűnni a jelentkezők sorából, készíthetünk egy bemutatkozó videót is – a feladatot fogjuk fel gyakorlásnak a videóinterjúra, vagy akár a jövő mesterséges intelligencia vezérelte felvételi beszélgetéseire. Otthonunk biztonságos falai között kiváló lehetőség ez arra, hogy felkészüljünk az esetleges kérdésekre, és hogy megfigyeljük, hogyan viselkedünk, nyilvánulunk meg a kamera kereszttüzében. Így, mire eljön az élő beszélgetés ideje, gyakorlottan és nyugodtan szerepelhetünk” – javasolja Helga.

Fontos, hogy időt szánjunk az elkészült felvételünk kiértékelésére, és ha szükséges, javítására. Valószínűleg az első alkalommal még idegesek és kicsit esetlenek leszünk, de ha megfigyeljük, mely mondatunk vagy arcrezdülésünk hagy kívánnivalót maga után, könnyűszerrel kiküszöbölhetjük a bakit egy új felvétel segítségével. 

Mikor vagyunk készen? 

A fenti kérdésre a rövid válasz úgy hangzik: soha. A szakértő szerint ugyanis nincs két egyforma önéletrajz – minden egyes jelentkezés, megpályázott állás megkövetel némi frissítést és személyre szabást. „Mielőtt nekiülnénk a kreatív résznek, érdemes az alapoknál kezdenünk, és megírni vagy éppen frissíteni a részletes szakmai önéletrajzunkat. Fejtsük ki karrierünk minden fontos állomását és mérföldkövét, és az így kapott 5-10 oldalas dokumentumból emeljük át - az éppen megpályázott pozícióra és cégre szabottan - a legrelevánsabb elemeket a készülő kreatív CV-be” – tanácsolja interjúalanyunk. 

És végül megoszt egy ellenőrző gyakorlatot is: „Képletesen szólva üljünk át a vezető, illetve a munkáltató székébe, és fussuk át az ő szemével az elkészült CV-t. Ha pedig tanácsra, támogatásra van szükségünk az igazán beszédes pályázati anyag összeállításához, forduljunk szakemberhez, aki segíthet nekünk friss, kívülálló szemmel értékelni és összegezni tapasztalatainkat, kiemelni erősségeinket, személyes jegyeinket.”

Amennyiben épp állást keresünk, fogadjuk meg a szakértő tippjeit, és szánjunk időt önéletrajzunk ráncfelvarrására, modernizálására. Amint elkészültünk, töltsük fel a friss CV-nket ide, és válogassunk megerősödött önbizalommal, személyre szabottan az álláslehetőségek között! Maradjunk naprakészek, kérjünk  hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, önéletrajz, állásinterjú, álláskeresés