Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az alkotó tevékenység, amelynek a kijárási korlátozás alatt akár otthonunkban is hódolhatunk, remek alternatíva, ha kikapcsolódásra vágyunk. Kun Anett pszichológussal a kreatív időtöltés, és azon belül is az élményfestés jótékony hatásairól beszélgettünk. Szó lesz arról is, miért és kinek érdemes kipróbálnia ezt a népszerű programlehetőséget.

P: Kezdjük az alapoknál: mi is tulajdonképpen a kreativitás? 

Anett: A kreativitás alatt általánosságban az alkotó gondolkodást értjük, ami nemcsak abban segít nekünk, hogy új produktumokat hozzunk létre, hanem abban is, hogy egy adott problémánkat új nézőpontból tudjuk megközelíteni, vagy leleményesen tudjunk alkalmazkodni az új körülményeinkhez. 

P: Miért van rá most különösen nagy szükségünk?

Anett: A járvány okán kialakult változások a legtöbbünkben feszültséget keltenek: a munkahelyünk elvesztésétől való félelem, a jövőnkkel kapcsolatos bizonytalanság, a biztonságérzetünk és a rutinunk elvesztése, valamint a gyermekeink otthoni ellátásával járó nehézségek jelentős stresszt jelentek a mindennapokban. Mivel az alkotó tevékenység oldja a feszültséget, a különféle kreatív, művészi hobbik gyakorlása most kifejezetten jó hatással lehet ránk: segíthet abban, hogy ne uralkodjon el rajtunk a szorongás.

P: Hogyan működik mindez, vagyis mi zajlik bennünk olyankor, amikor kreatívkodásba kezdünk? 

Anett: A figyelmünk minden, alkotásra irányuló tevékenység során a külvilágról a folyamatra terelődik – elmélyülünk abban, amit teszünk, flowban vagyunk, semmi más nem érdekel minket, csak az adott pillanat. Ilyenkor, mivel nem feszít minket az idő, és kiszakadunk a napi mókuskerékből, megnyugszik az elménk, ezáltal pedig képesek vagyunk elengedni negatív gondolatainkat és érzéseinket. A festés során a színek használata, valamint az ecsettel végzett mozdulatok is oldhatják a feszültséget.

Felszabadítóan hat ránk továbbá az elvárások hiánya is, hiszen a kreativitás terén – a legtöbb élethelyzetünkkel ellentétben – nincs „muszáj”: a lényeg, hogy jól érezzük magunkat, és élvezzük, amit éppen csinálunk! 

P: Milyen egyéb tevékenységet lehet érdemes kipróbálnia annak, akinek a festés kevésbé testhezálló?

Anett: A kulcs az önkifejezés, vagyis mindegy, hogy festünk, rajzolunk, hímzünk, színezünk vagy énekelünk, esetleg táncolunk, mindegyik lehetőséget ad arra, hogy megjeleníthessük, és szabadjára engedhessük az érzéseinket, amiknek így csökken az intenzitása. A dolgos, feszített tempójú mindennapokban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a kötelességeink sorából olykor ki kell szakadnunk, hogy ellazuljunk és feltöltődjünk. Érdemes ezért kísérletezni, hogy megtaláljuk a hozzánk illő, kedvünkre való kreatív hobbit.

P: Mit adhat számunkra a kreatív tevékenység a mostani helyzetben?

Anett: Sokan sokféleképpen éljük meg a jelen kihívásait: vannak, akik a fokozott stressz hatására a külvilágra zúdítják a feszültségüket, és kiabálnak a társaikkal, türelmetlenné, agresszívvá válnak – számukra az alkotás folyamata csatornát teremt a bennük forrongó negatív érzések egészséges levezetéshez. Azoknak pedig, akik inkább magukba fojtják a feszültséget, a kreatív tevékenység segít szimbolikusan kifejezni, és ezáltal kiengedni azt.

Azt se felejtsük el, hogy a kreativitás a pozitív érzelmeket önmagukban is felerősítheti – ki ne érezte volna felszabadultnak és boldognak magát egy zuhany alatti énekelgetés után vagy összeszedettnek és nyugodtnak egy zavartalan festménykészítés közben? 

P: Ráadásul az élményfestés a családunkkal, párunkkal közös programnak is kiváló.

Anett: Igen, együtt is alkothatunk a szeretteinkkel, utána pedig megmutathatjuk egymásnak az egyéni, különleges képeinket - a pozitív élményt megosztani öröm! Ha a kedvesünkkel, egy barátunkkal vagy egy családtagunkkal szeretnénk minőségi időt tölteni, a festés azért is remek alternatíva, mert nem igényel speciális helyet vagy drága eszközöket – csupán internethozzáférésre, festővászonra, néhány ecsetre és némi festékre lesz szükségünk, hiszen jelenleg számos stúdió az online térben is működik. Az újszerű tevékenység közös megtapasztalása pedig erősítheti a kapcsolatot és izgalmat csempészhet bele. 

P: A sok pozitívum ellenére a festés szó hallatán valószínűleg többekben is felmerül a kérdés, hogy vajon elég tehetségesek-e az élményfestéshez. Bárki gazdagodhat sikerélménnyel?

Anett: Nincs mitől tartanunk akkor sem, ha bizonytalanok vagyunk a képességeinket illetően, vagy nincs tapasztalatunk a festésben, hiszen egy profi instruktor lépésről-lépésre, a saját vásznán mutatja meg, mit, milyen színnel, milyen vonásokkal, hogyan fessünk fel a képünkre, és ha elakadunk, türelmesen segít minket. Így, miközben biztonságos közegben próbálgatjuk a szárnyainkat, és könnyedén sajátítunk el különféle technikákat, ráébredhetünk, hogy a festés olyan készség, amely könnyedén fejleszthető, ha felülemelkedünk a félelmeinken, és kipróbáljuk magunkat. Mivel pedig a kreativitás egyik meghatározó eleme az egyediség, attól sem kell elkedvetlenednünk, ha a képünk nem lesz ugyanolyan, mint a kiállított mintadarab.

Mindenképpen érdemes tehát kipróbálnunk és rendszeresen űznünk akár az élményfestést, akár valamilyen egyéb alkotó tevékenységet, hiszen amellett, hogy szórakoztató, a mentális és lelki egészségünkre is garantáltan jótékony hatást gyakorol. Amennyiben pedig azért van szükségünk a feszültséglevezetésre, mert a járvány miatt elveszítettük a munkánkat, kattintsunk ide a hatékony segítségért, vagy válogassunk kedvünkre a több ezer friss állás között, személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy ne maradjunk le a nekünk való munkalehetőségekről.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, otthoni munka, kreativitás, kikapcsolódás, élményfestés