Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2020 sok szempontból különleges év (volt), bővelkedett a váratlan, kihívást jelentő helyzetekben. Ismerős lehet számunkra a mondás, miszerint teher alatt nő a pálma. Nos, ha kihangsúlyozzuk, hogy az értékes tanulságok levonása nem egyenlő a nehézségekre való könnyelmű legyintéssel, akkor beláthatjuk, hogy bizony tényleg minden rosszban van valami jó – ha más nem, akkor az, hogy általuk rengeteget tanulhatunk önmagunkról, és – akárcsak az említett pálma – növekedhetünk, fejlődhetünk. Amennyiben pedig így van, fontos, hogy ennek a fejlődésnek nyoma is maradjon. Mai cikkünkben Hadas-Hajdu Helga karrier coach ad tippeket önéletrajzunk év végi felfrissítéséhez. 

A technika nem ördög

„Az első és legfontosabb, amit érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy idén olyasmivel szembesültünk, amivel azelőtt még soha” – kezdi Helga. „Valamilyen módon ugyanis mindannyiunkat érintettek a világban zajló események: hathatott ránk akár a betegség maga, akár a mindennapossá vált, családos vagy magányos otthoni munkavégzés, vagy a szabadidős programlehetőségek leszűkülése. A hatások nemcsak a közérzetünket, vagy az egészségi állapotunkat befolyásolták, de nagyban megváltoztathatták az önmagunkhoz és egyben a munkához való viszonyulásunkat, sőt, a munkastílusunkat is” – világít rá. 

virtuális munkavégzés és kommunikációs csatornák elterjedése miatt egyrészt rákényszerültünk, hogy – amennyiben eddig nem tettük – fejlesszük a technikai képességeinket, azaz a hard skilleket.

Sikeresen elsajátíthattuk egy-egy program használatát, vagy épp magabiztosabbakká válhattunk a korábban gyűlölt online megbeszéléseken. Ez mindenképpen előnyünkre válik, hiszen az elkövetkező években a már most is nagyon keresett technikai és informatikai készségek még fontosabbak lesznek” – jelez előre a coach.

Érdemes hát átgondolnunk, mennyi és milyen új alkalmazást használtunk az elmúlt időszakban a munkánk során, és beleírni ezeket az önéletrajzunkba. „Akadtak olyanok is, akik a szabadidejüket a karantén alatt egy új idegennyelv vagy más hasznos munkavállalói készség elsajátítására használták. Ne hagyjunk ki semmit, amit idén tanultunk, vessük büszkén papírra újonnan szerzett képességeinket!” – javasolja a szakértő, mielőtt az elmúlt időszak másik, még fajsúlyosabb hozadékával folytatja; az önismerettel.

Az önreflexió ereje

A karrier coach szerint sem az idei évet, sem az önéletrajzunkat nem írhatjuk újra hatékonyan anélkül, hogy visszatekintenénk mindarra, ami történt velünk, és egy pillanatra megállva végiggondolnánk, hogyan hatott mindez a lelkivilágunkra. „Az első, amit meg kell tennünk, hogy átgondoljuk, milyen érzelmek uralkodtak el rajtunk az év során. Tegyünk fel magunknak minél több segítő kérdést, kezdetnek például azt, hogy mi volt az, ami a leginkább zavart minket, és hogyan reagáltunk erre az eseményre, körülményre?” Válaszaink mentén könnyedén tudatosíthatjuk, hogy mely készségeink és kompetenciáink fejlődtek. Lássunk egy példát!

„Lehet, hogy korábban kellő önbizalom híján hajlamosak voltunk túl gyakran segítségért fordulni a munkatársainkhoz, akár olyan ügyekben is, amelyekben képesek volnánk önállóan döntést hozni, megoldást találni. Idén azonban, ha otthonról dolgoztunk, kevesebb lehetőségünk volt az azonnali segítségkérésre – ennek okán pedig önállóbbá válhattunk egy-egy téma vagy problémakör kapcsán” – mondja Helga, majd egy másik példával folytatja: 

„Előfordulhat, hogy a régi kerékvágásban rengeteg visszajelzésre, megerősítésre volt szükségünk a felettesünktől, vagy éppen azért éreztük jól magunkat a munkahelyünkön, mert jó viszonyt ápoltunk a kollégáinkkal. Idén viszont, a négy fal között elszigetelten végezve a dolgunkat, rájöhettünk, mennyire fontos, hogy valamilyen belső motiváció is hajtson minket, és megkereshettük, hogy mi az, amit szeretünk a hivatásunkban – vagy épp ellenkezőleg, ráébredhettünk arra is, hogy itt az ideje szakmát váltanunk” – vázolja fel interjúalanyunk a lehetséges forgatókönyveket, melyek száma tulajdonképpen végtelen. 

A lényeg, hogy magunkba nézzünk, és vonjuk le a megfelelő következtetéseket az elmúlt időszakban tanúsított viselkedésünk, megélt érzelmeink mentén. Érdemes megvizsgálnunk a pozitív és a negatív előjelű történéseket is, ugyanis mindkettőből hasznos információkat nyerhetünk.      

Mindennapi győzelmeink

Átérezhettük például azt, milyen frusztráló, amikor nem tudunk csak úgy odafordulni a mellettünk ülőhöz, és ventillálni egy kicsit egy bosszantó email kapcsán. „Ebben az esetben három lehetőségünk volt: az egyik, hogy addig zaklattuk a kiszemelt kollégát a virtuális térben, amíg nem válaszolt nekünk. A második, hogy megfelelőbb módszert találtunk indulataink levezetésére, például sétáltunk egyet, kávét ittunk, vagy elcsendesedtünk egy kellemes dal, esetleg meditáció segítségével. A harmadik eshetőség, hogy magunkba fojtottuk az érzelmeinket – veszélyeztetve ezzel saját mentális egészségünket. Akárhogyan is cselekedtünk, az készség szinten sokkal többet árul el arról, mennyire vagyunk reziliensek, illetve mennyire fejlett az érzelmi intelligenciánk, mint bármelyik, állásinterjún kitöltött kompetenciateszt” – véli a szakértő. 

Vegyük tehát sorra az összes, bosszúságot vagy keserűséget okozó helyzetet, amihez (bal)szerencsénk volt, és ne csak azt gondoljuk át, mit mondanak rólunk az általunk eszközölt megoldások, hanem azt is, hogy hogyan tudnánk mindezeket szemléletesen megjeleníteni az önéletrajzunkban. 

„Rengeteg készség szerepel mindannyiunk CV-jében, most pedig, hogy ezeket a mindennapi életből vett példákkal is igazolhatjuk – vagy épp cáfolhatjuk – könnyebb lesz szelektálnunk, és kitakarítanunk ezt a szekciót. Vizsgáljuk meg, valóban rendelkezünk-e kiváló problémamegoldási és kommunikációs képességekkel, analitikus gondolkodással, vagy éppen nézzünk rá arra, hogy csapattagként hogyan funkcionáltunk, igyekeztünk-e például megkönnyíteni munkatársaink dolgát az embert próbáló helyzetekben. Gondoljuk át, mennyire tudtunk fókuszáltak, motiváltak maradni a megváltozott körülmények közepette, és hogy milyen erőforrásainkat mozgósítottuk a nehéz időszakokban” – tanácsolja Helga. Értékes példák sorát jegyezhetjük fel így, amelyeket az állásinterjún bevetve biztosan nagy hatással lehetünk jövendőbeli munkaadónkra. 

Érdemes azt is megvizsgálnunk, hogy miként hatott ránk a kényelmes itthoni munkavégzés. Sokan ugyanis lejjebb adtunk az igényeikből, ami a megjelenésünket illeti. „Ez egy pontig szükséges és logikus, hiszen az otthonunkban nem kell kiskosztümben vagy épp nyakkendőben feszengenünk. Fontosnak tartom ugyanakkor kiemelni, hogy az önbizalmunkon és az önbecsülésünkön is csorbát ejthet az, ha nem adunk magunkra. Próbáljunk meg egyensúlyt találni, és legalább annyit foglalkozni magunkkal, valamint a megjelenésünkkel, hogy komfortosan érezzük magunkat. Önbizalom nélkül ugyanis hiába varrjuk fel önéletrajzunk ráncait – az legkésőbb az interjún ki fog derülni, ha nem vagyunk igazán jól a bőrünkben”– figyelmeztet a szakember.    

Összegezve tehát, vegyünk fel egy analitikus szemüveget, és vegyük számba, mi az, ami jó irányba változott a készségeinket illetően, és mi az, ami nem. Erősségeink és fejlesztésre szoruló kompetenciáink leltározása az első lépés ahhoz, hogy az újévben újult erővel, tudatosan vághassunk bele álmaink állásának keresésébe. Elemezzünk, értékeljünk, és az önismeret segítségével nyerjük vissza az életünk, egyszersmind a karrierünk feletti kontroll képességét! Ha ezzel megvagyunk, válogassunk személyre szabottan az aktuális álláslehetőségek között. A fentieket szem előtt tartva frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltató cégek mielőbb ránk találhassanak. Indítsuk naprakészen az új évet, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, önéletrajz, fejlődés, kompetenciák