Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor valamilyen okból fontolgatni kezdjük a munkahelyváltást, sokan hajlamosak vagyunk a minőség helyett a mennyiségre törekedni, és alapos megfontolás, illetve felkészülés nélkül szétküldeni az önéletrajzunkat a szélrózsa minden irányába. Pedig – ahogyan gyakran hangsúlyozzuk – a modern és személyre, valamint pozícióra szabott CV manapság elengedhetetlen, ha pozitív visszajelzésre vágyunk. Emellett pedig az is fontos, hogy rendelkezzünk alapvető ismeretekkel a munkaerőpiac működéséről, aktuális trendjeiről. Ebben segít mai cikkünk és Hadas-Hajdu Helga business és karrier coach. 

Az első sokk után 

„Adódnak olyan élethelyzetek, amikor 10-20 év folyamatos, egy munkáltatónál töltött munkaviszony után kényszerülünk a váltásra. Ennyi idő után kikerülni az álláspiacra meglehetősen ijesztő lehet – annyi új információval és elvárással szembesülhetünk, hogy hirtelen nem tudjuk, mihez is kezdjünk, és hogyan, honnan pótoljuk a hiányzó láncszemeket” – kezdi Helga.

„Ha először, vagy nagyobb kihagyás után írunk önéletrajzot és olvasunk álláshirdetéseket, feltűnhet, hogy az állásportálokon rengeteg típusú sablon áll rendelkezésre, és hogy elvárások széles tárházát vonultatják fel egy-egy munkalehetőség kapcsán: több éves tapasztalatot, ismeretlen kifejezésekkel jelölt készségeket, motivációs levelet, esetleg szakmai portfóliót várnak tőlünk. Természetes, hogy mindezek láttán kissé elbizonytalanodunk, de érdemes tudatosítanunk, hogy nem szégyen, ha nem értünk mindent, és segítségre van szükségünk. A különböző munkaerőpiaci szakemberek – karrier tanácsadók, coachok és fejvadászok –, akik hidat képeznek köztünk, munkavállalók és a munkáltatók között, támogathatnak minket az eligazodásban és az álláskeresés rejtelmeiben is” – világít rá interjúalanyunk.

Persze autodidakta módon, önállóan is beleáshatjuk magunkat a trendekbe. Mivel azonban az álláskeresés mindenképpen időigényes folyamat, érdemes több fronton informálódnunk és akcióba lépnünk, illetve számolnunk kell azzal is, hogy ha hosszabb időre estünk ki a piacról, akkor a visszaintegrálódáshoz és a tájékozódáshoz is szükségünk lehet néhány hónapra.  

Az időzítés szerepe

„A munkaerőpiacnak van egy úgynevezett szezonális görbéje, amely megmutatja, az év melyik szakaszában nagyobb a kereslet a munkaerőre. Ezt munkavállalóként azért érdemes figyelembe vennünk, mert például míg egy kevésbé pörgős, nyári időszakban akár hónapokat is várnunk kell a visszajelzésekre, addig, ha az év elején kezdünk el pályázni, tavaszra jó eséllyel több interjún is részt vehetünk – árulja el interjúalanyunk, aki szerint bár a különféle gazdasági tényezők és változások – mint amilyen a pandémia is volt – kihatnak a munkaerőpiacra, a görbe nem változik számottevően.  

„Tavasszal és ősszel van egy-egy nagyobb hullám, amikor megnőnek a piacon az álláshirdetések. Az első negyedév az újratervezés, új projektek ás megbízatások jegyében bőséges, a harmadikban pedig azért találkozhatunk több álláshirdetéssel, mert az egyes munkafolyamatok és projektek lezáráshoz, célkitűzések megvalósításához gyakran plusz munkaerőre van szükség. Év végén, az ünnepi időszakban viszont mindenki szorgosan végzi a dolgát, és igyekszik mindent időben befejezni – ekkor már nincs különösebben idő és igény új dolgozók felvételére. Ugyanígy uborkaszezonnak számítanak a nyári hónapok, amikor a szabadságolások miatt egyébként is lelassulnak a toborzási és kiválasztási folyamatok” – mondja a szakember.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a meleg és hideg évszakban egyáltalán nem érdemes belevágnunk a munkakeresésbe! „Figyeljünk ilyenkor is, legyünk résen, nézzük át időről-időre az állásajánlatokat, de ne lepődjünk meg és ne keseredjünk el túlságosan, ha azt látjuk, hogy jó ideje ugyanazok a hirdetések futnak, és nem tudunk sok lehetőség közül választani. Ha pedig találunk egy igazán nekünk való pozíciót, legyünk türelmesek, és ne számítsunk se azonnali, se gyors visszajelzésre”– javasolja Helga. Az, hogy mikor milyen lehetőségek között válogathatunk, nagyban függ attól is, hogy az adott, minket érdeklő iparág épp leszálló- vagy felszálló ágban van-e. 

Ágról ágra

„Ahhoz, hogy felmérjük, milyen esélyekkel tudunk pályázni az egyes pozíciókra, látnunk kell a világban zajló események, gazdasági jelenségek hatását. Magyarországon jó pár éve munkaerőhiány van, vagyis több a betöltésre váró állás, mint az azokra (megfelelő képesítéssel és tapasztalattal rendelkező) felvehető jelölt – ez azonban nem igaz minden egyes szektorra. A koronavírus nyomán tett intézkedések és lezárások jelentősen átalakították a munkaerőpiacot” – mondja interjúalanyunk. 

„Napjainkban a legtöbb nyitott pozíció webshopoknálSSC-kben, valamint logisztikai és informatikai területen vár betöltésre, ezen kívül hatalmas az igény mesteremberekre (víz-, gáz, fűtésszerelő, elektronikai és mérnöki szakemberekre) is” – nevezi meg a szakértő a jelenleg is népszerű, megcélozható szakterületeket.

Most, hogy a vendéglátás és a turizmus is ismét élénkülni kezd, tovább tágul a lehetőségek köre. Így amennyiben jelenlegi munkakörünk már nem tölt el minket lelkesedéssel, vagy vonz minket az előbbiekben említett iparágak valamelyike, ideje fontolóra vennünk a karrier- és irányváltást.

Nyissunk az új felé

„A több lábon állás mindig fontos, és különösen értékes lehet akkor, ha 10-20 év munkaviszony után önhibánkon kívül váltásra kényszerülünk. Gondoljuk végig, mi érdekel minket, és mi az, amit a rendelkezésünkre álló idő (például a felmondási idő, vagy egy bejelentett leépítés időpontja) alatt kitanulhatunk” – tanácsolja Helga.

Akkor is érdemes mérlegre tennünk a képességeinket, a tapasztalatainkat és a vágyainkat, ha még jól érezzük magunkat a székünkben, de úgy érezzük, hogy 2-3 év múlva már máshol folytatnánk a karrierünket. „Biztonságos közegben, egy meglévő állás mellett több energiánk marad a tervezésre, mintha hirtelen, pánikszerűen kellene irányt váltanunk” – világít rá interjúalanyunk. 

„Ahogyan az ismerőseink körét is legbelső, majd külsőbb körökre bontjuk, vegyük sorra a különböző szakmákat és területeket is aszerint, hogy mennyire állnak közel hozzánk – a szívünkhöz és a képességeinkhez is. Ne korlátozzuk magunkat, ne fogjuk a bátorság hiányát a korunkra vagy a tapasztalat, tudás hiányára – a kor nem döntő tényező, a hiányzó ismeretek pedig pótolhatók” – véli a szakértő. 

Próba, szerencse! 

Végezetül a karrier coach azt javasolja, mérettessük meg magunkat az álláskeresők piacán akkor is, amikor épp nem keresünk aktívan új munkalehetőséget. „5 évente érdemes aktivizálnunk magunkat, hogy lássuk, hogyan reagál ránk a munkaadók köre. Mindig kérdezzük meg magunktól, hogy mit tehetünk azért, hogy lépést tarthassunk a szakmánkkal, és milyen más lábakon tudunk megállni, ha az élet új forgatókönyvet ír a számunkra.” 

Ha a fentieket olvasva ráébredünk, hogy van még mit tanulnunk a munkaerőpiacról, vagy saját szakterületünkről, akkor kamatoztassuk a kapcsolati tőkénket, és ugorjunk fejest az ismeretgyűjtésbe. Keressünk körültekintően a több ezernyi álláslehetőség között, személyes prioritásaink szerint. Frissítsük önéletrajzunkat és töltsük fel ide, hogy a számunkra releváns munkáltatók is mielőbb ránk találhassanak. Ha pedig tovább növelnénk esélyeinket, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, álláskeresés, önéletrajz, állásinterjú