Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásinterjú vége felé gyakran elhangzik: „És Önnek van kérdése?” Ne üljünk ilyenkor tanácstalanul, inkább készüljünk fel, hogy mi az, amiről itt illik kérdezni, és mi az, amit ilyenkor érdemes kiderítenünk. A Glassdoor és a Harvard Business Review legjobb tippjei alapján összegyűjtöttük, melyek azok a kérdések, amiket feltehetünk, és melyek azok, amik tiltólistán vannak.

Abban elég nagy az egyetértés az interjúztatók oldaláról, hogy nem vet jó fényt a pályázóra, ha egyáltalán nincs kérdése: olyan, mintha nem is érdekelné igazán az állás. De még az érdektelenség is jobb annál a néhány kérdésnél, amivel egyből visszaküldhetjük magunkat a Start mezőre.

Tiltólistás kérdések

Enyém az állás? Mikor kezdhetek? Filmekben működhet ez a kérdés, de a valóságban sokkal kevésbé frappáns és vagány így rákérdezni, ráadásul minden interjúztató hallotta már.

Mennyit fogok keresni? Teljesen jogos kérdés, és sajnos a cégek még mindig hajlamosak titkolózni a bérezéssel kapcsolatban, mégsem ajánlott az interjú ezen pontján rákérdezni. Várjuk meg, amíg a munkáltató áll elő az ajánlattal.  

Mikor léptetnek elő? Szép dolog az ambíció, de ne feledjük el, hogy ezen a ponton a megpályázott állást szeretnénk betölteni. Ha már az interjún azt sugalljuk, hogy nekünk nem elég jó az az állás amivel kapcsolatban beszélgetünk, akkor jó eséllyel nem is fogjuk megkapni azt. 

Most pedig lássuk azokat a kérdéseket, amiket érdemes feltennünk!

A megpályázott állás

Egyértelmű, hogy kérdezhetünk a megpályázott állással kapcsolatban: arra azért figyeljünk oda, hogy az álláshirdetésben szereplő, vagy az interjún már átbeszélt témákra ne kérdezzünk rá újra.

Hogy nézne ki az első munkanapom/munkahetem? A kérdésünkre adott válaszból kiderül, hogy van-e jól bevált módja az új munkatársak betanításának, van-e arra gyakorlat, hogyan vezetik körbe a kollégát, vagy éppen mennyire leszünk magunkra hagyva.

Amikor már betanultam, hogy néz majd ki egy munkanapom? Valószínű, hogy az interjú közben már szó esett a konkrét feladatokról, de a válaszból az is kiderülhet, mennyire lesznek a munkanapjaink leszabályozva, szabad kezet kapunk bizonyos teendők elvégzéséhez, vagy előre meghatározzák, mikor mivel foglalkozunk.

Miért szabad most ez az állás? Ennek több oka lehet: felmondott az előző kolléga vagy neki mondtak fel valamilyen ok miatt, szülési szabadságra megy, de az is lehet, hogy újonnan kialakított pozícióról van szó. Ahogy a leendő munkáltatónk is érdeklődik, hogy miért távoztunk előző munkahelyünkről, úgy számunkra is van lehetőség megkérdezni, hogy mi az oka elődünk távozásának. Az már egy másik kérdés, hogy mindkét oldal hajlamos lehet szépíteni egy kevésbé baráti elválást, de a válaszuk mindenképp beszédes lehet.

Munkatársak és felettesek

Nem mindegy, hogy milyen a közvetlen környezetünk, milyen a vezetés. Hiába a legjobb elhelyezkedésű munkahely, a jó fizetés vagy a szép iroda, ha a főnökkel lehetetlen kijönni. Nem könnyű ezt előre, látatlanban eldönteni, de néhány kérdéssel közelebb kerülhetünk a válaszhoz: szeretnénk itt dolgozni?

Ki lenne a felettesem? Milyen vezető? Ezt a kérdést természetesen csak akkor érdemes feltenni, ha nincs jelen az illető – ha jelen van, akkor is kérdezhetünk, megtudakolhatjuk tőle, hogy milyen saját bevallása szerint a vezetői stílusa.

Milyen időszakonként értékelik a munkámat, és mi alapján? Jó, ha előre látjuk, milyen elvárásokat támasztanak a munkánk felé, és az is egyértelmű, milyen időszakonként kapunk erről hivatalos visszajelzést. 

Tudna mondani pár szót a leendő csapatomról? Nem mindegy, hogy 2-3 közvetlen kollégával dolgozunk majd együtt vagy 50 új emberrel. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, de jó ha tudjuk, mire számítsunk, és fontos, hogy tudjuk, mi hol érezzük jobban magunkat.

Milyen a hangulat a munkahelyen? Milyen a viszony a munkatársak között? Mindenkinél más a jó válasz: van, aki nem szeret különösebben bevonódni a munkahelyén, míg mások a családias helyeket kedvelik, ahol akár hétvégén is összejárnak a kollégákkal. A különböző élethelyzeteknek megfelelően különböző helyeken leszünk elégedettek, éppen ezért jó, ha már előzetesen van elképzelésünk arról, milyen típusú munkahelyen éreznénk jobban magunkat.

A munkaidő

(Ha a munkakör lehetővé teszi,) lehet otthonról dolgozni? Milyen arányban megengedett a home office? Az otthonról végezhető munkára akkor érdemes rákérdezni, ha az álláshirdetést utalt rá, vagy vannak olyan információink, amik szerint a cég támogatja a home office-t. Ha van rá lehetőség, csak akkor érdeklődhetünk a részletekről is: rendszeresen dolgozhatunk otthonról vagy alkalmi megoldásként tekintenek rá, milyen arányban elvárt az irodai jelenlét?

Előfordul túlórázás? Ha igen, milyen gyakran? Jó, ha az első pillanattól ismerjük leendő munkáltatónk álláspontját a túlórával kapcsolatban. 

Az interjúztató

Ha úgy érezzük, megvan a közös hang az interjúztatóval, érdemes lehet személyesen tőle is kérdeznünk. Ehhez nem árt átlátnunk, hogy mi is az ő szerepe a cégnél: lehet, hogy ő a leendő közvetlen felettesünk, de az is lehet, hogy a HR-csapat egy tagja, akivel később nem nagyon fogunk találkozni.

Mióta van a cégnél? Az ideális válasz természetesen az, hogy hosszú évek óta, hiszen megnyugtató, ha szeret ott dolgozni az illető. Természetesen az is előfordulhat, hogy ő is újonnan érkezett, de akkor kérdezhetjük arról is, hogy milyenek a benyomásai, milyennek találja a céget. 

Miért szeret itt dolgozni, mit szeret az itteni munkában? 

A következő lépések

Ha úgy érezzük, nem maradt megválaszolatlan kérdés, egyeztessünk a felvételi folyamat következő lépéseiről.

Mi a következő lépés, mire számíthatok? 

Felmerült esetleg még most valami, ami érdekes lehet? Szívesen válaszolok további kérdésekre.

Ha úgy érezzük, szívesen dolgoznánk a megpályázott helyen, jelezzük itt is, hogy szívesen küldünk további referenciákat, vagy ha felmerülne még kérdés, később is megválaszoljuk. 

Még néhány tipp

Ha szeretnénk maximálisan felkészülten, magabiztosan érkezni az állásinterjúra, nézzük át a 30 leggyakoribb állásinterjús kérdést!

Érdemes átgondolni azt is, hogy mit vegyünk fel. Kényelmesen öltözzünk vagy csinosan? Viselhetünk lazább öltözéket? Milyen a túl merész smink? Férfiaknál kötelező a nyakkendő? Stílustanácsadót kérdeztünk.

Ha még csak fontolgatjuk az álláskeresést, vegyünk egy nagy levegőt, és nézzünk körül a Profession.hu álláshirdetései között! Válogassunk személyre szabottan a többezernyi álláslehetőség közül. Ahhoz, hogy ne csússzunk le a hőn áhított pozíciókról, töltsük fel modernizált CV-nket ide, és a naprakészség jegyében kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala