Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mit vegyek fel az állásinterjúra? Elég egy csinos blúz vagy elegáns blézerben menjek? Muszáj a nyakkendő? Viselhetek farmert? A sportcipő szóba jöhet? Mi az a szín, ami mindenkinek jól áll?

Cikkünkben minden kérdést megválaszolunk Cseke-Kovács Zsófia, a Zeka Styling szín- és stílustanácsadója segítségével.

Adjuk magunkat!

„Az első és legfontosabb, hogy mindig legyünk önazonosak és ápoltak.” – kezdi a szakértő. Az első benyomásra nincs második esélyünk, ugyanakkor az is fontos, hogy önmagunkat adjuk, miközben megfelelünk a cég elvárásainak is. „Az önazonosság azért fontos, mert az állásinterjú kicsit olyan, mint egy első randi. Ha olyannak adjuk el magunkat, amilyenek valójában nem vagyunk, az fals képet kelt, és gyorsan ki fog derülni, ha a hétköznapokban sokkal visszafogottabbak vagy éppen harsányabbak vagyunk.”

Általános tapasztalat, hogy a legtöbb munkahelyre már nem kell kiöltözni, sokat lazultak az állásinterjús szokások is. Persze nem könnyű eligazodni a dress code-ok és különböző munkahelyi szokások világában, ezért érdemes ebből is felkészülni: „A céget érdemes előre lecsekkolni: milyen az öltözködési kultúra? Ha találunk céges csoportképeket, munkahelyi fényképeket a vállalat weboldalán, abból nagyjából látjuk, hogyan öltöznek a munkatársak. Ha van ott dolgozó ismerős, érdemes megkérdezni, és ahhoz igazodni.” Sokszor aggódunk amiatt, hogy alulöltözzük az elvárásokat, de így elkerülhetjük az olyan fordított helyzeteket is, ahol nagyestélyiben ülünk a farmeres interjúztatóval szemben.

Vannak azonban munkahelyek, ahol máig elvárás a hölgyeknek kosztüm, uraknak öltöny, néhol nyakkendő is: „A közigazgatásban dolgozók, minisztériumi vagy banki szektor esetén még mindig konzervatív az öltözködés, elvárás az elegáns ruházat. A nyakkendőnél, de ugyanez igaz a blézerre és zakóra is, szoktuk tanácsolni, hogy vegyük fel az interjúra menet, aztán a helyszínen a beszélgetés előtt szükség esetén le lehet venni, ha lazábbnak érezzük a környezetet.”

Nagyon fontos, hogy komfortosak legyünk az öltözékünkben: „Az állásinterjú önmagában egy stresszes helyzet, ne rontsuk az esélyeinket azzal, hogy kényelmetlen ruhákban feszengünk. Viseljünk olyan ruhákat, amikben magabiztosan mozgunk, jól érezzük magunkat.”

Kerüljük el a leggyakoribb bakikat!

„Ha valaki csetlik-botlik magassarkúban, akkor ne menjen abban. Sokkal rosszabb, ha ügyetlenül mozgunk egy tűsarkúban, mint ha magabiztosak vagyunk egy laposabb talpú cipőben.” Ha bizonytalanok vagyunk a döntésben, de választanunk kell egy kényelmetlen, de elegánsabb és egy kényelmes szett közül, akkor mindig válasszuk a kényelmeset!

A nonverbális kommunikációnk része az is, hogyan bánunk a kiegészítőinkkel: „Gyakori, hogy a hölgyek leülnek az asztal elé, és a táskájukba kapaszkodnak. Ez önbizalomhiányos benyomást kelt, csakúgy, mint a kezek tördelése, a kiegészítőkkel való babrálás.” A megoldás? A táskánkat tegyük le mielőtt leülnénk, és ha azon kapjuk magunkat, hogy a nyakláncunkat morzsolgatjuk, csak hagyjuk abba!

Ne legyünk alulöltözöttek: „A túl rövid szoknya, mély dekoltázs, a túl rövid nadrág minden esetben kerülendő.”

A férfiak leggyakoribb stílushibái közé tartoznak az ápolatlan kezek és cipők: „Az általános ápoltság kötelező. Legyenek tiszták a körmeink és a cipőnk is! Ha az első benyomás az, hogy nem vagyunk igényesek magunkra, azt fogják gondolni, hogy a munkánkban is igénytelenek vagyunk.”

Létezik olyan ruha, ami mindenkinek jól áll?

Nem kell, hogy vagyonokat költsünk, hiszen mind tudjuk, hogy sokszor vannak anyagi gátjai is egy teljesen új, előnyös állásinterjús szett beszerzésének. Kombináljuk a meglévő ruháinkat ügyesen, vagy nézzünk szét a second hand üzletek kínálatában – ezekben jóval kedvezőbb áron juthatunk egy-egy új darabhoz, mint ha újonnan vennénk.

„Egy egyszínű sötét farmerrel, -ami nagyon fontos, hogy nem szaggatott, nem koptatott-, és egy egyszerű inggel vagy blúzzal nem lehet mellélőni. Ehhez szerezzünk be egy zakót vagy blézert, ami maradhat rajtunk, ha olyan a helyzet, de le is vehetjük, ha lazább a közeg.”

Kiegészítőkkel is sokat lehet ugyanazon a szetten alakítani: az a famer-blúz összeállítás, ami sportcipővel tökéletes bármelyik hétköznapra, egy csinos cipővel, ékszerrel könnyen elegánsabbá varázsolható.

Jöhet még pár hasznos tipp?

Az állásinterjú gyakran izzasztó helyzet: „Ha valaki izzadós, akkor arra nagyon figyeljen oda: olyan ruhát viseljen, amin nem látszik meg. Sok kellemetlenségtől tudjuk magunkat megkímélni.”

„A hölgyeknek mindig ajánlott egy kis sminket feltenni, elég finoman, mintha nem is lenne, mégis előnyös. Vannak kivételek: ha valaki a hétköznapokban is előszeretettel használ élénk színű rúzst, és ez hozzátartozik a karakteréhez, akkor bátran mehet az állásinterjúra is így.”

Mi a helyzet a tetoválásokkal és testékszerekkel? Vannak munkakörök, ahol munkavédelmi vagy élelmiszerbiztonsági okokból értelemszerűen tiltólistás az ilyesmi, de sok munkahelyen ma már engedékenyebbek a testékszerekkel és tetoválásokkal. „A tetoválásokat, piercingeket hangsúlyozni nem érdemes, de rejtegetni sem kell. Ha jól alakul az interjú, megvan a kémia, akkor beszélhetünk róluk.”

Van egy szín, amivel nem nyúlhatunk mellé: „Ha valaki ismeri a színeit, színtípusát, akkor önmagával harmóniában, összhangban tud megjelenni, megfelelő választásaival alapvetően jó első benyomást tesz. Ha valaki nincs tisztában a színtípusával, akkor mindenki számára biztonságos választás a sötétkék. A navy árnyalat mindenkinek jól áll: ha egy ruhát, blézert akarunk választani, a sötétkék mindig jó döntés.”- adja a biztos tippet a színtanácsadó.

Végezetül jöjjön pár tipp Körösi Márta HR és karriertanácsadótól az állásinterjúnk sikeréhez:

"Legyünk felkészültek, ne mulasszuk el, hogy utána nézzünk a cégnek. A honlapot mindenképpen tanulmányozzuk át, de érdemes a Facebookon is tájékozódni, vagy akár egyéb híreket is elolvasni.

Gyűjtsünk össze korábbi tapasztalatainkból olyan esetpéldákat, amelyek relevánsak az adott pozícióval kapcsolatban. Legyenek ezek olyan "történetek", amelyek megmutatják a jó problémamegoldó készségünket, vagy azt, hogy egy-egy javaslatunk milyen haszonnal járt a munkahelyünkön.

Legyünk érdeklődőek. Nincsen annál lehangolóbb, mint amikor az interjú végén átadják a szót, és kérdezhetnénk, de nem tudunk... Ilyenkor segít, ha előzetesen már gyűjtöttünk információkat a cégről, vagy a munkakörről. Készüljünk fel előre kérdésekkel!" 

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala