Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önéletrajzírás sohasem volt még olyan egyszerű, mint manapság – az interneten lépten-nyomon praktikus technikákba és tippekbe ütközünk, és ha elakadnánk, bármikor igénybe vehetjük egy karrier tanácsadó vagy coach segítségét. Mégis rengetegen vagyunk, akiknek nehezére esik a tökéletes önéletrajz elkészítése. Mai cikkünkben Hajdu-Hadas Helga karrier coach ad nekünk támpontokat ahhoz, hogy miként varázsolhatunk az elavult CV-nkből a huszonegyedik század munkáltatóinak elvárásaihoz illeszkedő, modern és megnyerő önéletrajzot. Lássunk is munkához! 

Hirdetéselemzésre fel! 

Bármilyen munkakörre pályázzunk is, a szakértő szerint az első feladatunk, hogy alaposan átrágjuk magunkat az álláshirdetésben megadott feladatokon. „Olvassuk át a munkaköri teendők listáját, és gondoljuk végig, hogy mely készségek, képességek birtokában tudnánk az adott feladatokat a legkiválóbban elvégezni” – javasolja Helga, majd folytatja

„A gyakorlat során nemcsak az derül majd ki, hogy értjük-e a pozíciót, tisztában vagyunk-e annak lényegével, fő funkciójával, hanem az is világossá válik, hogy rendelkezünk-e a betöltéséhez szükséges kompetenciákkal” – világít rá a karrier coach, majd hozzáteszi, hogy amennyiben már ezen a ponton nehézségekbe ütközünk, akkor nagy valószínűséggel (még) nem birtokoljuk a kívánatos készségeket vagy ismereteket. Ez esetben érdemes inkább olyan munkakör után nézni, amelyet könnyebben tudunk értelmezni.

Mire gondolhat a költő?

Azok a kompetenciák, amelyeket a munkáltatók elvárnak a jelöltektől, általában benne vannak az álláshirdetésben – de előfordulhat, hogy a HR-ben használt szakszavak idegenek a számunkra, vagy, hogy a sorok mögött kell olvasnunk.  

„Próbáljunk meg a munkáltató fejével gondolkodni! Nem elég bekarikázni, majd átmásolni az önéletrajzunkba a feltételként vagy előnyként feltüntetett készségeket. A sablonos, semmitmondó felsorolások ideje ugyanis lejárt. Az önéletrajznak manapság egyetlen célja van – hogy bejuttasson minket az interjúra. Persze vannak olyan trükkök és praktikák, amelyeket érdemes megfogadnunk, és nem árt figyelemmel követnünk a munkaerőpiaci szakemberek véleményét sem, de ezeknél sokkal fontosabb, hogy ráhangolódjunk a munkaadóra, és – a középiskolai irodalomórák jól ismert fordulatával élve – arra a kérdésre keressük a választ: mire gondol a költő?”- mondja interjúalanyunk. 

Ami számít

Főleg akkor érdemes megfontoltan eljárnunk, ha már 10-20 éves tapasztalat van a hátunk mögött. „Azokat az évtizedekkel ezelőtt betöltött munkaköröket, amelyek a most megpályázott pozíció szempontjából irrelevánsak, bátran kihagyhatjuk az önéletrajzunkból. Bár fontos információnak tűnhet, hogy 20 éve rendszergazdaként tevékenykedtünk a Műszaki Egyetemen, ha belegondolunk, hogy az informatikában használt eszközök és rendszerek mennyire megváltoztak azóta, beláthatjuk, hogy az akkor megszerzett tudásunk mára elavultnak tekinthető. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szemléltethetjük a szakmai fejlődésünket, csupán azt, hogy spórolhatunk egy kis helyet a dokumentumban, hogy kifejtsük, ma, itt és most milyen naprakész informatikai tudással rendelkezünk” – magyarázza interjúalanyunk, majd kitér a karrierváltások okozta fejtörésre is:

„Ha a szakmai előmenetelünk során olykor éles kanyarokat vagy rövid kitérőket tettünk – például néhány hónapon keresztül puszta kíváncsiságból péknek álltunk, most azonban egy irodavezetői munkakört célzunk meg – fontoljuk meg ezek kihagyását is. Ugyanis minden, ami nem fontos a jelenleg vágyott feladatkör szempontjából, az a munkáltató figyelmét sem fogja lekötni – azt pedig nem akarjuk, hogy önéletrajzunk olvasása közben unatkozni kezdjenek” – int óva Helga lényegtelen tapasztalataink precíz felsorolásától.    

Legyünk büszkék a sikereinkre!

Van azonban egy olyan, manapság méltán népszerű eleme a CV-nek, amelynek beépítését a szakember kifejezetten javasolja: 

„Az elért sikerek elnevezéssel bíró panel olyan új elem, amelyet csak ajánlani tudok. Az utóbbi években élmezőnyben végző, már-már közhelyes kompetenciák, mint például a jó kommunikációs készség, vagy a lendületes munkavégzés önmagukban nem mondanak sokat – ha azonban melléjük tesszük azokat a munkaköröket, amelyeket ezek segítségével láttunk el kimagasló színvonalon, és ezekkel összefüggésben fel tudunk mutatni nem mindennapi eredményeket is, akkor nyert ügyünk van” – világít rá a szakértő.

Sikereinket a legkönnyebben az egyharmad-kétharmad hosszanti tagolással jeleníthetjük meg: „A szemnek is jobban esik, valamint a mai olvasási szokásokhoz is jobban illeszkedik ez a fajta tagolás, hiszen egyre kevesebben vagyunk, akik végigolvassák a hosszú sorokba szedett szövegeket. Azt tanácsolom, hogy a bal oldalon helyezzük el a személyes adatainkat,  a kompetenciáinkat, illetve azon mérföldköveket és eredményeket, amelyek büszkeséggel töltenek el minket, majd a jobb oldalon rendeljük melléjük a hozzájuk tartozó feladatokat és  munkaköröket” – javasolja a karrier coach, majd hozzáteszi:

„A közhiedelemmel ellentétben nemcsak olyan kitüntetések tartoznak a siker kategóriájába, mint mondjuk a Hónap Dolgozója cím – méltán lehetünk büszkék többek között életünk első, multinacionális cégnél betöltött pozíciójára, vagy akár egy projekt eredményes vezetésére is.  Az, hogy képesek vagyunk-e legalább néhány sikerünket tudatosítani, arra is rámutat, hogy mennyire van rendben az önértékelésünk – érdemes tehát elidőznünk ezzel a feladattal.”

A személyiség varázsa

Végezetül a szakember hangsúlyozza, hogy bár hajlamosak vagyunk kizárólag az álláshirdetésben egyértelműen megnevezett készségekre hagyatkozni, a munkáltatók jellemzően valami mást is keresnek a CV-nkben. „A megbízhatóság, valamint a felelősségtudat az elmúlt években a legfontosabb elvárássá nőtte ki magát – csakis ezek után jönnek azok a képességek, amik konkrétan a pozícióhoz kötődnek. A munkaadó először az általa nagyra tartott személyiség- és viselkedésjegyeket szeretné felfedezni – érdemes tehát egy erre fókuszáló szemüvegen keresztül is megvizsgálni a pályázati anyagunkat” – hangzik interjúalanyunk tanácsa. 

Amennyiben a fentiek alapján úgy véljük, önéletrajzunkra ráfér némi frissítés, fogadjuk meg a szakértő tippjeit, és ne feledkezzünk meg a gyűjtőfogalmak használatáról sem! Pontosságunk, precizitásunk, és monotonitástűrésünk például mind adminisztrációs képesség – elegendő tehát ezutóbbit feltüntetünk. Ha úgy érezzük, önéletrajzunkkal együtt mi is készen állunk rá, hogy meghódítsuk a világot, ugorjunk bátran fejest a munkakeresésbe! Tartsuk szem előtt saját prioritásainkat, válogassunk személyre szabottan a több ezernyi álláslehetőség között! Ahhoz, hogy ne csússzunk le a hőn áhított pozíciókról, töltsük fel modernizált CV-nket ide, és a naprakészség jegyében kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, önéletrajz, álláskeresés, karrier, jelentkezés